anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

Propunerea unui consilier USR

Putem scăpa de TIR-urile din CUG? Propunere: Duceți Vama pe europeană, spre Lețcani!

GALERIE
tir, cug, iasi
 • tir, cug, iasi
- +

Un consilier local municipal solicită mutarea Vămii din CUG în Parcul Industrial Miroslava. Lider al grupului USR din Consiliul Local (CL), Răzvan Timofciuc a explicat că un astfel de proiect ar determina fluidizarea traficului în CUG şi scoaterea traficului greu din oraş.

 Consilierul local a explicat că, în prezent, circulaţia la intrarea în oraş, prin CUG, se desfăşoară cu dificultate şi din cauza celor două benzi care, în unele zile din săptămână, sunt ocupate aproape în permanenţă de TIR-uri. El a precizat că problemele actuale din CUG sunt similare cu cele care erau pe bld. Nicolae Iorga, pe vremea când Vama funcţiona la sediul Direcţiei Regionale de Vamă, înainte de mutarea la Tehnopolis: poluare, disconfort şi blocaje în trafic. Timofciuc propune şi o soluţie: construirea unei noi clădiri pentru Direcţia Vamală, cu o parcare generoasă pentru TIR-uri, în Parcul Industrial Miroslava, zonă cu acces atât la drumul european, cât şi la varianta de trafic greu a Iaşului.

„O astfel de investiţie nu ar ajunge mai mult de 2 milioane euro, în condiţiile în care terenul are acces la toate utilităţile. Aceasta ar fi o rezolvare sustenabilă şi civilizată a mutării Vămii, aşa cu s-a întâmplat în Cluj, Timişoara sau Prahova. Cu un efort conjugat al celor din Primărie şi Consiliul Judeţean, problema ar putea fi rezolvată în maximum 6 luni. Evident, dacă ar fi voinţă”, a declarat liderul de grup al consilierilor locali USR. El a adăugat că a ridicat această problemă în cadrul unei şedinţe a CL, dar propunerea sa nu a avut ecou.

În schimb, planul consilierului este să deschidă o corespondenţă cu instituţiile implicate pentru a se ajunge la o soluţie. „Voi face o adresă oficială către Primăria Iaşi, CJ şi ANAF în care voi propune constituirea unui grup de lucru care să analizeze relocarea Vămii din zona Tehnopolis pe un alt amplasament, o soluţie în acest sens fiind şi Parcul Industrial Miroslava”, a mai spus consilierul USR. El a adăugat că amenajarea Vămii în parcul industrial ar crea condiţii şi pentru şoferii de TIR care, de multe ori, sunt nevoiţi să aştepte pe şos. Nicolina parafarea actelor fără a avea la îndemână minime utilităţi. În mai 2015, ANAF a dat undă verde mutării Vămii de pe bld. Nicolae Iorga în zona Tehnopolis, relocarea activităţii de vămuire fiind făcută în toamna aceluiaşi an. Despre mutarea Vămii s-a discutat şi anul trecut, în condiţiile în care autorităţile au constatat că faţă de cele 50-60 de autovehicule care erau operate zilnic pe bld. Nicolae Iorga, numărul a ajuns în prezent la peste 200 în zona Tehnopolis.

Ca o soluţie de avarie, atunci s-a discutat despre relocarea Vămii în incinta Fortus, pe proprietăţi din patrimoniul municipalităţii ieşene. Pe termen lung, autorităţile locale şi judeţene vorbeau atunci despre propunerea ca Vama să fie amenajată într-un nod al autostrăzii A8, în afara municipiului Iaşi, în condiţiile în care este de aşteptat ca, în următorii ani, transportul de mărfuri să aibă o creştere substanţială. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

Conferința lui Iohannis

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.