Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Puterea şi controlul

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

Englezii şi ghinionul... Folosim anumite cuvinte sau expresii ani de zile fără să ne gândim în vreun fel la originea lor, la sensul originar etc. Apoi, în cine ştie ce context, brusc ne dăm seama de unde vin, că-n spatele lor se ascunde ceva!

Citeam cartea de povestiri a canadiencei Alice Munro Zu viel Glück ("Prea multă fericire", povestire care dă titlul volumului, carte în traducere germană), când mi-am dat pentru prima oară seama de un mic detaliu lingvistic interesant: stai aşa, frate, mi-am zis, cum de nu mi-a sărit până acum în ochi treaba asta? Anume că-n limba engleză nu există ghinion! Cuvântul ghinion, desigur. În engleză, ori ai luck (noroc), ori ai… bad luck (noroc rău, ghinion, adică)!

Spre deosebire de germană, unde avem Pech pentru ghinion şi Glück pentru noroc (dar şi pentru fericire, ceea ce adesea cam complică lucrurile în cazul unei traduceri, pentru că există contexte în care e greu să-ţi dai seama dacă autorul se referă la fericire sau la noroc).

Apropo de sensul prim al unui cuvânt: ghinionul german, ca să zic aşa, adică Pech, înseamnă în primă instanţă… smoală! Ehei, şi cum îi zice ghinionistului în germană? Pechvogel (Vogel însemnând pasăre)! Interesant e faptul că mai există un sinonim şi mai concret înaripat pentru Pechvogel, anume Unglücksrabe (corbul cu ghinion).

Evident, în jurul expresiilor mişună niscaiva superstiţii care ţin de culoarea neagră, de smoală şi de corbi, nu? Moment în care-mi amintesc de-o poantă de-a mea (ca să nu-i zic aforism), concepută-n germană, ea bazându-se pe o expresie uzuală: Fällt einem Pechvogel ein Stein vom Herzen, so fällt er ihm auf den Fuß. De-i cade ghinionistului o piatră de pe inimă, îi cade pe picior, în traducere. Doar că-n română, desigur, piatra nu cade, ci se ia cuiva/ i se ridică de pe inimă…

Puterea şi controlul

Pe la începutul lui octombrie, urmărind nu mai ştiu ce meci de tenis de prin China, mi-a atras atenţia un comentariu emis de o (bănuiesc) fostă jucătoare de tenis care comenta împreună cu un bărbat partida în desfăşurare. "Power is nothing without control" (puterea nu-i nimic fără control), spusese comentatoarea la un moment dat vizavi de faptul că una dintre jucătoare lovea foarte tare mingile, dar nu prea avea precizie şi cam făcea astfel cadouri adversarei comiţând multe erori neforţate. Cum ar veni, forţând, comitea erori neforţate...

Ehei, m-am gândit eu instantaneu în sinea mea, în politică, din păcate, mulţi politicieni ajunşi la putere gândesc taman pe dos: puterea nu-i nimic dacă ţi-e controlată! Aşa că vor încerca din răsputeri să obţină puterea necontrolată. Iar ceea ce-a trăit România din 2012 încoace, până la căderea Guvernului Dăncilă, de când PSD a tot guvernat România (chiar şi pe timpul Guvernului Cioloş), a ilustrat cu vârf şi îndesat apetenţa pesediştilor pentru puterea absolută, aia în cadrul căreia nu societatea te controlează pe tine, reprezentant/guvernant al ei, ci tu, graţie puterii pe care ţi-o tot lărgeşti şi lărgeşti, controlezi societatea. Iar după câştigarea alegerilor parlamentare din 2016, obiectivul principal al coaliţiei majoritare din Parlament şi-al guvernelor PSD-ALDE (să nu uităm de ALDE! - şi nici de sprijinul UDMR!) a fost lărgirea puterii şi îngrădirea controlului. La modul ideal (pentru Dragnea şi ai lui), ar fi transformat România într-un stat captiv, controlat cap-coadă de o mafie autosuficientă, anti-europeană şi iliberală. Ce mai, o Rusie în miniatură în care nu mai trebuiau decât să pună mâna şi pe preşedinţie. Moment în care nu pot să nu invit cititorii să-şi imagineze ce-ar fi însemnat ca în 2014 Victor Viorel Ponta să fi câştigat el, şi nu Iohannis, preşedinţia...

"Rumänien”

Într-un moment de plictiseală, am dat căutare pe Google după "Rumänien". Iată ce-am găsit:

"Ce mai întreabă utilizatorii /utilizatorii de limba germană, desigur/:

Ce se vorbeşte-n România?

Ce formă de stat are România?

Sunt românii slavi?

Unde-n Europa se află România?"

Asta era pe 8 octombrie. Acum (adică azi, 27 octombrie), că am preluat aceste întrebări, mi-am zis să refac micul test. Şi ce să vezi? A dispărut întrebarea "Unde-n Europa se află România?" şi în locul ei a apărut "E periculos în România?"

Mda, nu-mi vine decât să zic: No comment!

Să avem o săptămână (mai) bună (decât cea trecută)!

P.S. Adăugirile-n paranteză sunt pentru mine şi toţi cei care nici ei n-au avut o săptămână trecută prea bună...

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri