anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Puteți desena sau scrie mesaje pe buletinele de vot! În ce condiții rămân valabile

GALERIE
buletin vot
 • buletin vot
- +

Condiţia este ca ştampila „votat“ să fie într-un singur patrulater.

Buletinele de vot care vor cuprinde înscrisuri ale alegătorilor vor fi considerate voturi valabil exprimate şi la scrutinul din 5 iunie. Potrivit Biroului Electoral Central (BEC), singura condiţie este ca ştampila cu menţiunea „VOTAT“ să fie aplicată în interiorul unui singur patrulater„Votul este considerat valabil indiferent de menţiunile înscrise pe buletin“, se arată în decizia BEC.

Totodată, votul va fi considerat valabil exprimat dacă ştampila aplicată depăşeşte limitele patrulaterului, „dar opţiunea alegătorului este evidentă, inclusiv situaţia în care ştampila atinge doar un patrulater“.

„Este considerat vot valabil exprimat şi atunci când ştampila este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a mai aplicat una sau mai multe ştampile fără să atingă vreun alt patrulater“, se precizează în hotărâre.

În schimb, voturile vor fi declarate nule în condiţiile în care pe buletin nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare, dacă buletinul/ştampila are alt model decât cel legal aprobat, dacă ştampila nu a fost aplicată în niciun patrulater, dacă ştampilă este aplicată în cel puţin două patrulatere inclusiv în situaţia în care „un patrulater a fost tăiat/anulat de alegător“ şi dacă ştampila a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor fără să atingă vreunul.

La Iaşi, primul set de buletine de vot a fost adus la sfârşitul săptămânii trecute, fiind vorba de cele pentru municipiul Iaşi şi Consiliul Judeţean. În total, în judeţul Iaşi, vor fi tipărite 2,2 milioane de buletine, cu 18,12 milioane pagini A4, costurile fiind de circa jumătate de milion de lei.

Tot în contextul pregătirii scrutinului electoral din data de 5 iunie, la Instituţia Prefectului au început de ieri sesiunile de instruire a operatorilor de calculator din secţiile de votare, respectiv persoanele care vor fi responsabile cu fotocopierea cărţii de identitate a alegătorului cu un dispozitiv electronic (tabletă furnizată de autorităţi).

De asemenea, astăzi va avea loc tragerea la sorţi pentru desemnarea preşedinţilor şi locţiitorilor din secţiile de votare. Şefii birourilor vor fi aleşi printr-un sistem computerizat din rândul persoanelor care, anterior, s-au înscris în corpul experţilor electorali la Autoritatea Electorală Permanentă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Cosmin PAȘCA

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Aşa cum ANAF face publice listele marilor datornici persoane juridice, statul ar trebui să pună la dispoziţia cetăţenilor o listă, ideal sub forma unei aplicaţii, în care să existe un update la zi cu situaţia datornicilor infractori. Fireşte, nu înşiraţi acolo toţi găinarii, ci doar persoanele publice condamnate definitiv, respectiv cazurile penale cu prejudicii mari, să zicem de peste 50.000 de euro. Sunt informaţii de interes public, teoretic nu există vreun motiv să cadă sub incidenţa GDPR.

opinii

Inevitabilul scandal

Briscan ZARA

Inevitabilul scandal

Cele mai mari, mai sângeroase şi mai distrugătoare conflicte sunt acelea care au la bază atât diferenţe ideologice, cât şi interese de diverse feluri. Marile războaie au fost o asemenea combinaţie letală.

Soacra cu o singură noră

Cristina DANILOV

Soacra cu o singură noră

Două scaune sunt goale în Paradis - unul pentru o soacră bună și al doilea pentru o noră bună, am auzit pe cineva spunând odată. Iar tradițiile popoarelor lumii conving: natura tensionată a relației dintre soacră și noră este recunoscută de toată omenirea și în orice timp. 

Pe urmele incaşilor (II)

Mihai DORIN

Pe urmele incaşilor (II)

Lima este un loc de plecare, pentru a descoperi fabuloasa civilizaţie a incaşilor, nu o ţintă. Conchistadorii s-au ferit de vechile cuiburi de vulturi ale incaşilor, situate pe crestele Anzilor ori pe îngustele văi ale râurilor repezi. Lumea străveche e şi astăzi în inima munţilor; cea nouă, pe litoralul deşertic de la Pacific. Fractura e vizibilă până astăzi. 

pulspulspuls

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Zvonurile care tropăie prin târg de ceva vreme încoace legate de faptul că nea Măricel de la partidoiul local ar fi trimis la încălzire, printre alţii, şi un şef de spital ca să-l arunce la anul în competiţia pentru primărie, ei bine, cică aceste zvonuri ar arăta, de fapt, o strategie mai amplă la nivel naţional, şi nu ar fi neapărat o iniţiativă locală decât, eventual, în materie de alegere a omului. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.