Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Putin „este disperat” să obțină o victorie, cât de mică, în Ucraina până pe data de 9 mai – Ziua Victoriei la Moscova – The Times

GALERIE
parada, vladimir putin
  • parada, vladimir putin
- +

Cu până la 15.000 de soldați ruși uciși, sute de vehicule distruse și o încercare de a copleși Kievul eșuată catastrofal, se estimează că președintele Putin și-a stabilit patru săptămâni pentru a salva „victoria” în Ucraina, la timp pentru aniversarea Zilei Victoriei, 9 mai, când Kremlinul sărbătorește înfrângerea de către Uniunea Sovietică a Germaniei naziste, marcată în mod tradițional printr-o paradă a puterii militare în Piața Roșie din Moscova, potrivit g4media

Parada de anul trecut a prezentat obișnuitele vehicule blindate, tancuri și lansatoare de rachete care au trecut prin fața Kremlinului – multe dintre acestea au fost văzute acum distruse, capturate sau chiar trase de tractoare în aplauzele apărătorilor Ucrainei.

Canalele de propagandă militară și de stat ale Rusiei pot susține în continuare că „operațiunea militară specială” din Ucraina se desfășoară conform planului, dar oficialii occidentali consideră că sărbătorile din acest an, luna viitoare, reprezintă o dată „semnificativă” în calendarul lui Putin, care încearcă să însceneze o victorie.

Procesiunea la care participă veterani, generali și demnitari străini este transmisă pe toate cele 11 fusuri orare oficiale ale Rusiei. Cetățenii își manifestă fervoarea patriotică prin prinderea la rever a unor panglici portocalii și negre – un simbol al armatei ruse – și afișează fotografii ale rudelor care s-au numărat printre cele 27 de milioane de persoane din Uniunea Sovietică ucise în timpul a ceea ce se numește Marele Război Patriotic.

Michael Clarke, fostul director general al Royal United Services Institute, grupul de reflecție în domeniul securității, a declarat că ar fi imposibil de ignorat semnificația Zilei Victoriei din acest an, având în vedere afirmațiile lui Putin că vrea să „denazifice” Ucraina.

„El prezintă criza ucraineană ca pe un alt Mare Război Patriotic pentru sufletul și viitorul Rusiei însăși”, a declarat Clarke. „Este bizar și ridicol, dar nu se poate spune că majoritatea rușilor nu-l cred în acest moment”.

Pot exista, de asemenea, motive strategice pentru care Kremlinul este atât de dornic să avanseze invazia pentru a respecta termenul limită de 9 mai. NATO estimează că Rusia a trimis peste 150.000 de soldați în Ucraina, dar a suferit aproximativ 40.000 de pierderi, dintre care 7.000 – 15.000 de morți.

În timp ce forțele Rusiei din sudul și estul Ucrainei au fost întărite de mercenari ai Grupului Wagner și de luptători din Cecenia și Siria, analiștii spun că pierderile au fost atât de severe încât Putin va avea dificultăți în a continua războiul pentru mult timp fără a apela la recruți neantrenați.

„Forțele rusești au suferit un număr exagerat de pierderi în rândul ofițerilor generali, dar chiar și pierderile din rândul soldaților vor fi greu de înlocuit. Armata rusă a desfășurat deja în Ucraina, în esență, tot personalul său cu grad ridicat de pregătire. Eforturile în curs de desfășurare pentru a genera înlocuitori, a chema noi recruți vor dura ceva timp.” spune Mason Clark, analist la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington.

După ce nu a reușit să captureze Kievul într-un asalt inițial, Kremlinul își mută forțele pentru a înconjura și captura în integralitate Luhansk și Donețk, cele două provincii ucrainene care alcătuiesc Donbas-ul. Una dintre justificările inițiale ale lui Putin pentru război a fost că populația vorbitoare de limbă rusă de acolo se confruntă cu un genocid. Kremlinul a insistat că asaltul asupra Donbas-ului este doar „a doua fază” a invaziei sale.

Experții din domeniul apărării spun că până și acest obiectiv mai limitat va fi o încercare semnificativă pentru soldații ruși, epuizați și obosiți după atacul nereușit asupra Kievului.

„Forțele rusești care sunt reamplasate din nord-estul Ucrainei sunt, în esență, o forță uzată”, spune Clark.

El susține că, departe de a-și extinde teritoriul în Ucraina, forțele rusești vor fi norocoase dacă vor reuși să păstreze ceea ce au. „Pe termen scurt, Kievul și partenerii săi se concentrează pe capitalizarea impulsului pe care îl are armata ucraineană pentru a recuceri cât mai mult teritoriu posibil”, spune el.

Phillips O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St Andrews, a fost de acord că armata rusă va avea dificultăți în a deveni o forță de luptă capabilă, având în vedere necesitatea de a reechipa, remotiva și redistribui soldații obosiți. „Până când nu vor primi mai multe trupe, nu va exista o mare ofensivă în Donbas”, a spus el. „Nu pot reuși să o ducă la bun sfârșit”.

Clarke este de acord. „Este un obiectiv prostesc”, a spus el. „Putin trebuie să împingă un fel de ofensivă majoră între acum și 2 sau 3 mai. Asta îi oferă patru săptămâni în care vremea se încălzește, terenul se înmoaie. Blindatele grele rusești vor trebui să umble din nou pe drumuri, ceea ce este fatal”.

La începutul războiului, Rusia deținea controlul asupra a aproximativ o treime din Donbas, după o bătălie de opt ani în care au fost implicate forțe locale experimentate de o parte și miliții pro-Kremlin. Rusia și-a mărit cota din Donbas la aproximativ jumătate, în timp ce a preluat efectiv și coasta Mării Azov – cu excepția orașului Mariupol, care refuză cu încăpățânare să fie cucerit.

William Alberque, director de strategie la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, o autoritate de vârf în domeniul securității globale, a declarat că, deși Putin a eșuat în obiectivul său principal de a cuceri Kievul, de a-l înlătura pe președintele Zelenski și de a transforma Ucraina într-un stat vasal, a obținut suficiente câștiguri pentru a-i convinge pe ruși, la 9 mai, că a câștigat războiul, chiar dacă capturarea totală a Donbas-ului pare puțin probabilă.

El a spus că Putin poate prezenta un pachet de victorii minore într-o narațiune a unei victorii copleșitoare – câștigurile teritoriale mai mici din Luhansk și Donețk, crearea unui pod terestru între Crimeea și Rusia, stabilirea unei aprovizionări sigure cu apă în istmul ocupat de Rusia.

„Într-o țară democratică, acest lucru ar duce probabil la înlăturarea liderului”, a spus el. „Dar în Rusia nu va fi așa. Putin va spune că acesta a fost obiectivul său de la început și că sus este jos, stânga este dreapta și războiul este pace”.

Putin a fost forțat să își reducă obiectivele pentru război, dar puțini strategi cred că autocratul, care a schimbat Constituția astfel încât să poată rămâne în funcție până în 2036, a renunțat la obiectivul său de a captura Kievul.

Robert Johnson, directorul Centrului Changing Character of War de la Universitatea Oxford, a declarat că, dacă Rusia nu va fi învinsă în mod convingător, Putin și-ar putea relua ofensiva în câțiva ani. El a spus că armatele occidentale ar trebui să îi furnizeze lui Zelenski tehnologii mai avansate de rachete pentru a preveni acest lucru.

„Putin va calcula că Occidentul, deși indignat și activ astăzi, își va fi pierdut interesul până în 2024”, a spus el. „El va evalua că Germania va fi prima care va rupe rândurile, dornică cum este de combustibil rusesc ieftin.

„Franța, de asemenea, umilită de diplomația sa eșuată, va fi dornică să fie văzută ca liderul și cel care face înțelegeri într-o UE post-Merkel. China va încuraja aproape cu siguranță această înmuiere a poziției europene. Ce va deraia planurile pe termen scurt și mediu ale lui Putin? O înfrângere militară și susținerea sprijinului activ al Occidentului pentru Ucraina.”

La parada din Piața Roșie de luna viitoare, veteranii centenari ai Rusiei din cel de-al Doilea Război Mondial vor figura probabil alături de soldații întorși de pe linia frontului din Ucraina.

Rușii obișnuiți se vor aștepta ca președintele Lukașenko, dictatorul din Belarusul vecin, să își facă o apariție respectuoasă. Unii observatori cred chiar că cei mai puternici aliați ai Rusiei ar putea trimite un mesaj Occidentului dacă ar poza în fața camerelor de luat vederi alături de Putin.

Prezența președintelui Chinei Xi Jinping la Moscova pentru parada de Ziua Victoriei din 2015 a fost un mare succes pentru Putin, la un an după ce a ordonat invazia Ucrainei și anexarea Crimeei.

Dar, în condițiile în care Rusia este din ce în ce mai izolată, pe fondul dovezilor tot mai numeroase că soldații săi au comis crime de război, mulți cred că figurile străine de rang înalt, precum Xi, vor sta probabil departe.

Serviciile secrete occidentale, care au fost extrem de precise pe tot parcursul războiului, prezic că parada de Ziua Victoriei va fi un moment important al invaziei pentru Putin și îi va afecta calculele în următoarele săptămâni.

Cu toate marșurile, cu toate saluturile, cu toate medaliile care zornăie pe uniformele militare, totuși, O’Brien a spus că președintele Rusiei nu a putut scăpa de realitatea din Ucraina.

„Uneori suntem foarte entuziasmați de războiul modern, ca și cum totul ar fi vorba de o punere în scenă”, a spus el. „De fapt, atunci când izbucnește războiul, este vorba despre luptă. Armata rusă este măcelărită în acest război”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri