Zeci de maşini din Iaşi au fost vandalizate. Poliţişti în civil pândesc parcările. De ce sunt furate catalizatoarele?
De altfel, în ultimile zile, tot Iasul a auzit de patania unor ieseni din Alexandru care s-au (...)
citeste totvineri, 27.01.2023
Rusia şi-ar putea schimba doctrina militară prin introducerea posibilităţii unui atac nuclear preventiv în scopul dezarmării unui inamic, a declarat vineri liderul rus Vladimir Putin, relatează CNN şi AFP.
Pentru a doua oară în această săptămână, Vladimir Putin a menţionat ameninţarea nucleară sugerând că Moscova şi-ar putea revizui doctrina miltiară, care în actuala formă prevede că Rusia nu va lansa prima un atac nuclear, ci doar va răspunde unui astfel de atac.
Aflat la Bişkek, în Kîrgîzstan, Vladimir Putin a răspuns la întrebarea unui jurnalist care i-a cerut să clarifice declaraţia sa de la începutul acestei săptămâni în legătură cu utilizarea armelor nucleare. Liderul rus avertizase că riscul unui război nuclear este în creştere, dar că Rusia nu va ataca prima. Acum, Vladimir Putin a declarat că Moscova ia în considerare adoptarea a ceea ce el a numit conceptul Washingtonului de atac preventiv.
"În primul rând, Statele Unite au dezvoltat conceptul de lovitură preventivă. În al doilea rând, ei dezvoltă un sistem de atac menit să dezarmeze (inamicul). Noi, pe de altă parte, am formulat în strategia noastră o lovitură de ripostă. Dar dacă Rusia ar urma să riposteze imediat după ce vede lansarea unei rachete nucleare spre teritoriul ei, asta ar înseamna că oricum este inevitabilă căderea focoaselor inamice pe teritoriul Federaţiei Ruse, deci ele vor cădea oricum", a declarat Vladimir Putin. "Aşa că - a continuat el - dacă vorbim despre această lovitură de dezarmare, atunci poate că ar trebui să ne gândim să adoptăm cele mai bune practici ale partenerilor noştri americani şi ideile lor pentru a-şi asigura securitatea. Noi deocamdată doar ne gândim la asta”, a precizat Putin. "Dar dacă un potenţial adversar crede că este posibil să folosească teoria atacului preventiv, iar noi nu, atunci acest lucru ne face totuşi să ne gândim la aceste ameninţări care ne sunt adresate", a adăugat el.
Liderul rus a mai spus că rachetele de croazieră şi sistemele hipersonice ale ţării sale sunt "mai moderne şi chiar mai eficiente" decât cele ale Statelor Unite.
Miercuri, Vladimir Putin a dat asigurări că Moscova nu va fi prima care va folosi arma nucleară. "Rusia nu va fi prima care le va folosi, în niciun fel de circumstanţe. Dar dacă nu le va folosi prima în nicio circumstanţă, nu va fi nici a doua care să le folosească, pentru că şansele unui atac nuclear împotriva teritoriului nostru sunt foarte mici", a spus Putin.
Spectrul unui posibil război nuclear a revenit în atenţia internaţională după invazia Ucrainei din februarie, subliniind erodarea arhitecturii globale de securitate din perioada Războiului Rece. Reculurile militare ruseşti din ultimele luni au generat temeri că Moscova ia în considerare utilizarea arsenalului său nuclear pentru a inversa această tendinţă.
Oficiali ai administraţiei Biden au declarat că Moscova a fost avertizată la cel mai înalt nivel cu privire la consecinţele utilizării armei nucleare în război.
Departamentul de Stat al SUA a condamnat declaraţiile Moscovei, afirmând că "orice discuţie, oricât de vagă, despre armele nucleare este absolut iresponsabilă".
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Unde investeşti în criză. „Refugiu” în imobiliare, aur şi economisire. Afacerile care aduc bani
O nouă tehnologie de terapie antiinflamatorie ce i-a entuziasmat pe toți specialiștii lumii MSK (P)
Un județ din România, pe locul 5 în lume la categoria cele mai ospitaliere zone turistice
Proces celular care poate duce la moartea sau regenerarea celulelor stem
Învățătoare bătută de mama unei eleve la o școală din municipiul Botoșani
E timpul să înveți engleza, limba de circulație internațională! (P)
25 de judeţe şi Bucureşti sub cod galben de ninsoare şi viscol până sâmbătă seara. Polei în Moldova
Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!
Politehnica a adus un internaţional de 20 de ani crescut în Italia. Iaşul a trecut Prutul
I-a tăiat faţa în trafic şi a sărit la bătaie. Scandalul s-a terminat cu o condamnare
Tânără de 21 de ani, condamnată pentru un accident mortal. Lipsa de experienţă!
Pot mare la Primărie: se împart 200 milioane de lei. Un contract mare la stârpitul căpuşelor
Un Caritas cu mobilă. 114 plângeri de înșelăciune la adresa Bismobil Kitchen
Gripa încă face victime la Iaşi. 40% dintre cei depistaţi cu gripă au nevoie de internare
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Casa Muzeelor din Iaşi
Gradul de lăcomie al medicului șpăgar de la Oncologie Suceava: bani și cadouri la fiecare 15 minute
Guvernul ia în calcul să subvenţioneze din nou carburanţii, după scumpirile din ultima perioadă
Elena Rybakina a învins-o pe Victoria Azarenka şi este prima finalistă de la Australian Open
Bărbat cercetat după ce a înfometat şi schingiuit peste 30 de câini
Tatăl lui Novak Djokovici s-a fotografiat cu susţinători ai lui Putin, la Melbourne
RedacțiaÎnvățătorul care a bătut un elev că nu știa tabla înmulțirii, sancționat cu 15% din salariu jumătate de an |
Alexandru CĂLINESCUConservator? De ce nu… |
Neculai SEGHEDINIoT |
pr. Constantin STURZU„Dezumanizarea” femeii Canaanence |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.