Putin decretează o săptămână liberă în Rusia din cauza covid-19
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 03.12.2021

Putin decretează o săptămână liberă în Rusia din cauza covid-19

GALERIE
Vladimir Putin
  • Vladimir Putin
- +

Preşedintele rus Vladimir Putin a dispus miercuri o săptămâna liberă în Rusia, la începutul lui noiembrie, şi i-a implorat pe numeroşii recalcitranţi să se vaccineze, într-o încercare de a opri o intensificare puternică a epidemiei covid-19, scăpată de sub control, relatează AFP.

Un indiciu al gravităţii situaţiei este faptul că Rusia - cea mai îndoliată ţară de covid-19 dn Europa - a înregistrat miercuri un nou ”record” de morţi din cauza noului coronavirus - 1.028 - şi de contaminări - 34.073 -, potrivit unui bilanţ prezentat de către Guvern.

Rusia se confruntă, începând din iunie, cu o intensificare a epidemiei - pe care autorităţile nu reuşesc să o controleze -, din cauza variante indiene (delta) a SRAS-CoV-2, foarte contagioasă, a unei vaccinări lente şi unor măsuri sanitare slabe.

Cu scopul de a opri acest val, Putin a ordonat să se declare liber în perioada 30 octombrie-7 noiembrie, o decizie anunţată în urma unei reuniuni guvernamentale consacrate covid-19.

Preşedintele rus a dat totodată posibilitatea regiunilor să înceapă să prelungească mai devreme perioada de concediu, în cazul în care situaţia epidemiologică justifcă o asemenea măsură. El i-a îndemnat pe ruşii foarte reclacitranţi să se vaccineze. ”Vă rog, fiţi responsabili!”, a îndemnat el. ”Există două feluri de a ieşi din această perioadă (a epidemiei); fie îmbolnăvindu-vă, fie vaccinându-vă”, a subliniat el. Putin a catalogat drept ”periculoasă” rata vaccinării în Rusia.

PESTE 50% DINTRE RUŞI NU INTENŢIONEAZĂ SĂ SE VACCINEZE

Liderul de la Kremlin a decretat de mai multe ori, în trecut, peroade de concediu plătit, în încercarea de a opri epidemia. Aceste scurte perioade au fost prelungite, uneori, timp de săptămâni de zile. Vladimir Putin a preferat mereu această măsură, menită să limiteze circulaţia oamenilor - şi totodată a noului coronavirus - în locul plasării în carantină a populaţiei - o restricţie nepopulară şi care riscă să frâneze o fragilă relansare economică.

Însă Kremlinul, care a lăsat până acum regiunile să ia măsuri sanitare, pare că s-a hotărât să acţioneze împotriva unei degradări a situaţiei.

Rusia a înregistrat până în prezent aproximativ 230.000 de morţi din cauza covid-19, potrivit unui bilanţ guvernamental puternic subestimat. Agenţia rusă de statistică Rosstat înregistra peste 400.000 de morţi dn cauza covid-19 până la sfârşitul lui august. Primarul Moscovei Serghei Sobianian a anunţat marţi ”măsuri urgente” de protejare a celor mai vulnerabile categorii, şi anume persoanele în vârstă, în contextul în care numărul cazurilor grave creşte ”zi de zi”.

Autorităţile din Moscova au ordonat vaccinarea obligatorie a 80% dintre angajaţii serviciilor publice - care în prezent este de 60% - până la 1 ianuarie 2022, plasarea în carantină a tuturor persoanelor în vârstă de peste 60 de ani nevaccinate, de la 25 octombrie la 25 februarie, şi muncă de acasă în cazul a ”cel puţin 30%” din personalul întreprinderilor.

Numeroşi experţi consideră că bătălia împotriva virusului de duce pe terenul vaccinării, în care Rusia, una dintre primele ţări care au dezvoltat un vaccin împotriva covid-19, a rămas mult în urmă.

Mai puţin de o treime dintre cei aproximativ 144 de milioane de ruşi sunt complet vaccinaţi, porivit site-ului specializat Gogov, care prezintă bilanţuri zilnic, iar majoritatea populaţiei ruse rămâne sceptică faţă de vaccinurile dezvoltate în ţară. Potrivit unor sondaje independente, peste jumătate dintre ruşi nu intenţionează se se vaccineze împotriva covid-19.

În faţa acestei situaţii, Kremlinul pare să-şi piardă răbdarea. Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, i-a îndemnat marţi pe ruşi ”să fie mai responsabili”, în loc ”să acuze statul de totul”. Însă el a recunoscut că autorităţile nu au făcut suficient pentru a le explica ruşilor că ”vaccinarea nu are alternative”.

Unele reguni ruseşti, care se confruntă cu o reticenţă faţă de vaccinare, în pofida unei intensificări puternice a epidemiei, au reintrodus obligaţia prezentării unui certificat sanitar în vederea accesului în locuri publice.

Astfel, Sankt Petersburgul, al doilea cel mai important oraş din ţară, a anunţat luni introducerea unui certificat sanitar - începând de la 1 noiembrie - în vederea accesului la evenimente sportive sau culturale la care iau parte peste 40 de persoane, iar începând de la 1 decembrie în vederea accesului în magazine ş restaurante.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce vulturii vor înhăţa bucată cu bucată din starul economiei comuniste de la Iaşi

Dan CONSTANTIN

De ce vulturii vor înhăţa bucată cu bucată din starul economiei comuniste de la Iaşi

Şi totuşi nimeni nu a plătit! A rămas în urmă un munte de datorii, mare parte în dreptul statului, ceea ce ne face să credem că până la urmă această obligaţie va fi pusă în spinarea tuturor cetăţenilor, deci pierderea va fi socializată.

Filmuletul zilei

opinii

Vodă Koba cel cumplit

Alexandru CĂLINESCU

Vodă Koba cel cumplit

Dacă naziştii de frunte au fost judecaţi şi condamnaţi, dacă şi astăzi un fost paznic de lagăr ajunge, la 90 de ani, în faţa tribunalului, nici un lider sovietic şi nici un călău kaghebist n-a fost în situaţia de a răspunde pentru faptele lui. Iată de ce, în lipsa unui proces al comunismului, o carte precum cea a lui Martin Amis este salutară.

Politehnica lui Kogălniceanu

Neculai SEGHEDIN

Politehnica lui Kogălniceanu

Cine a citit jurnalul american al lui Grigore T. Popa (volum editat de dr. Richard Constantinescu), poate întâlni, spre sfârşitul cărţii, coperta numărului 3 din anul 1936 al Însemnărilor ieşene, unde marele profesor anatomist era coleg de redacţie cu Mihail Sadoveanu şi George Topîrceanu. Pe acea copertă se poate vedea şi cuprinsul numărului cu pricina, în care este menţionat şi articolul O Politehnică la Iaşi, în 1850 de Ioan Andriescu-Cale. 

Ultima dorinţă a unui general

dr. Eugen TÂRCOVEANU

Ultima dorinţă a unui general

Unchiul Nelu, pe numele său Ion Gavriloiu, s-a născut la 8 octombrie 1921, în satul Trestieni, comuna Pârscov (unde s-a născut şi Vasile Voiculescu pe care l-a cunoscut), din judeţul Buzău. A fost fiul Anei şi al lui Constantin Gavriloiu, preot înzestrat cu mare har duhovnicesc, cu dragoste de oameni şi de adevăr.

pulspulspuls

Un război intestin este inevitabil la USR Iaşi. Iată argumentele!

Un război intestin este inevitabil la USR Iaşi. Iată argumentele!

Acuma, că a trecut ziua naţională, adică 24 de ore în care, trebuie să recunoaştem, tot românul trebuie să adopte poziţia sfinxului, ei bine, acuma, că a trecut, putem să relaxăm muşchii faciali şi să medităm puţin la problemele importante ale urbei noastre. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.