Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Putin decretează o săptămână liberă în Rusia din cauza covid-19

GALERIE
Vladimir Putin
  • Vladimir Putin
- +

Preşedintele rus Vladimir Putin a dispus miercuri o săptămâna liberă în Rusia, la începutul lui noiembrie, şi i-a implorat pe numeroşii recalcitranţi să se vaccineze, într-o încercare de a opri o intensificare puternică a epidemiei covid-19, scăpată de sub control, relatează AFP.

Un indiciu al gravităţii situaţiei este faptul că Rusia - cea mai îndoliată ţară de covid-19 dn Europa - a înregistrat miercuri un nou ”record” de morţi din cauza noului coronavirus - 1.028 - şi de contaminări - 34.073 -, potrivit unui bilanţ prezentat de către Guvern.

Rusia se confruntă, începând din iunie, cu o intensificare a epidemiei - pe care autorităţile nu reuşesc să o controleze -, din cauza variante indiene (delta) a SRAS-CoV-2, foarte contagioasă, a unei vaccinări lente şi unor măsuri sanitare slabe.

Cu scopul de a opri acest val, Putin a ordonat să se declare liber în perioada 30 octombrie-7 noiembrie, o decizie anunţată în urma unei reuniuni guvernamentale consacrate covid-19.

Preşedintele rus a dat totodată posibilitatea regiunilor să înceapă să prelungească mai devreme perioada de concediu, în cazul în care situaţia epidemiologică justifcă o asemenea măsură. El i-a îndemnat pe ruşii foarte reclacitranţi să se vaccineze. ”Vă rog, fiţi responsabili!”, a îndemnat el. ”Există două feluri de a ieşi din această perioadă (a epidemiei); fie îmbolnăvindu-vă, fie vaccinându-vă”, a subliniat el. Putin a catalogat drept ”periculoasă” rata vaccinării în Rusia.

PESTE 50% DINTRE RUŞI NU INTENŢIONEAZĂ SĂ SE VACCINEZE

Liderul de la Kremlin a decretat de mai multe ori, în trecut, peroade de concediu plătit, în încercarea de a opri epidemia. Aceste scurte perioade au fost prelungite, uneori, timp de săptămâni de zile. Vladimir Putin a preferat mereu această măsură, menită să limiteze circulaţia oamenilor - şi totodată a noului coronavirus - în locul plasării în carantină a populaţiei - o restricţie nepopulară şi care riscă să frâneze o fragilă relansare economică.

Însă Kremlinul, care a lăsat până acum regiunile să ia măsuri sanitare, pare că s-a hotărât să acţioneze împotriva unei degradări a situaţiei.

Rusia a înregistrat până în prezent aproximativ 230.000 de morţi din cauza covid-19, potrivit unui bilanţ guvernamental puternic subestimat. Agenţia rusă de statistică Rosstat înregistra peste 400.000 de morţi dn cauza covid-19 până la sfârşitul lui august. Primarul Moscovei Serghei Sobianian a anunţat marţi ”măsuri urgente” de protejare a celor mai vulnerabile categorii, şi anume persoanele în vârstă, în contextul în care numărul cazurilor grave creşte ”zi de zi”.

Autorităţile din Moscova au ordonat vaccinarea obligatorie a 80% dintre angajaţii serviciilor publice - care în prezent este de 60% - până la 1 ianuarie 2022, plasarea în carantină a tuturor persoanelor în vârstă de peste 60 de ani nevaccinate, de la 25 octombrie la 25 februarie, şi muncă de acasă în cazul a ”cel puţin 30%” din personalul întreprinderilor.

Numeroşi experţi consideră că bătălia împotriva virusului de duce pe terenul vaccinării, în care Rusia, una dintre primele ţări care au dezvoltat un vaccin împotriva covid-19, a rămas mult în urmă.

Mai puţin de o treime dintre cei aproximativ 144 de milioane de ruşi sunt complet vaccinaţi, porivit site-ului specializat Gogov, care prezintă bilanţuri zilnic, iar majoritatea populaţiei ruse rămâne sceptică faţă de vaccinurile dezvoltate în ţară. Potrivit unor sondaje independente, peste jumătate dintre ruşi nu intenţionează se se vaccineze împotriva covid-19.

În faţa acestei situaţii, Kremlinul pare să-şi piardă răbdarea. Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, i-a îndemnat marţi pe ruşi ”să fie mai responsabili”, în loc ”să acuze statul de totul”. Însă el a recunoscut că autorităţile nu au făcut suficient pentru a le explica ruşilor că ”vaccinarea nu are alternative”.

Unele reguni ruseşti, care se confruntă cu o reticenţă faţă de vaccinare, în pofida unei intensificări puternice a epidemiei, au reintrodus obligaţia prezentării unui certificat sanitar în vederea accesului în locuri publice.

Astfel, Sankt Petersburgul, al doilea cel mai important oraş din ţară, a anunţat luni introducerea unui certificat sanitar - începând de la 1 noiembrie - în vederea accesului la evenimente sportive sau culturale la care iau parte peste 40 de persoane, iar începând de la 1 decembrie în vederea accesului în magazine ş restaurante.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri