Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Putin denunţă noile autorităţi de la Kiev, însă dă asigurări că o intervenţie militară reprezintă ultima opţiune

GALERIE
putin
  • putin
- +

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că noile autorităţi de la Kiev sunt 'nelegitime', însă a ţinut să dea asigurări că folosirea forţei în Ucraina este o opţiune de ultimă instanţă. Şeful statului rus a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă de presă organizată la reşedinţa sa din apropierea Moscovei, informează Ria Novosti.

Acestea sunt primele declaraţii publice ale lui Vladimir Putin de la destituirea la 22 februarie de către parlamentul de la Kiev a preşedintelui pro-rus Viktor Ianukovici, în prezent refugiat în Rusia.

Preşedintele rus a afirmat că noul guvern ucrainean nu are nicio autoritate legală şi a cerut organizarea de alegeri cât mai curând posibil. 'Parlamentul este parţial legitim, însă restul nu. Preşedintele interimar nu are nicio legitimitate', le-a spus Putin ziariştilor.

Deşi a denunţat noile autorităţi de la Kiev, Putin a afirmat că Rusia nu plănuieşte o acţiune militară iminentă. Deocamdată, a spus el, nu este nevoie să se folosească forţa militară în Crimeea (republică autonomă în sudul Ucrainei), dar Rusia are opţiunea să facă acest lucru, a mai spus Putin. Şeful statului a avertizat că Rusia îşi rezervă dreptul de a recurge la 'toate mijloacele' pentru a-şi proteja cetăţenii din Ucraina.

'Dacă vom lua decizia de a disloca trupe, aceasta va fi doar pentru protecţia populaţiei', a spus el. 'Militarii noştri sunt fraţi de arme, prieteni. Sunt sigur că militarii ucraineni şi ruşi vor fi de aceeaşi parte a baricadei', a adăugat preşedintele rus.

'Dacă luăm decizia de a utiliza forţa armată în Ucraina, această decizie va fi legitimă, în deplin acord cu dreptul internaţional, în măsura în care avem în acest sens o cerere din partea preşedintelui legitim (Viktor Ianukovici). Obligaţiile noastre coincid în acest caz cu interesele noastre de a apăra poporul pe care îl considerăm apropiat din perspectivă istorică, culturală, economică', a spus Putin, precizând că este vorba în acest caz despre o 'misiune umanitară'.

Totodată, preşedintele Vladimir Putin a negat că forţele ruse au intervenit în Ucraina. Întrebat de unul dintre ziarişti dacă forţe ruse acţionează în Crimeea, unde bazele ucrainene sunt înconjurate de bărbaţi în uniformă fără niciun semn de identificare, Vladimir Putin a răspuns că nu, adăugând că aceste forţe 'sunt forţe locale de autoapărare'.

Camera superioară a parlamentului rus, Consiliul Federaţiei, a aprobat sâmbătă o cerere din partea preşedintelui Putin pentru desfăşurarea de trupe în Ucraina, aminteşte Ria Novosti.

Şeful statului rus a dat totodată asigurări că Rusia nu examinează varianta alipirii Crimeii, adăugând că regiunile Rusiei vor acorda ajutor republicii autonome din sudul Ucrainei. 'Doar cetăţenii înşişi, în condiţii de libertate de exprimare şi de securitate, pot şi trebuie să-şi determine viitorul', a mai spus Putin.

Deşi a afirmat că nu a fost de acord cu metodele protestatarilor care l-au înlăturat de la putere pe Viktor Ianukovici, Vladimir Putin a afirmat că a simpatizat cu o parte din aspiraţiile lor. 'Corupţia a atins niveluri pe care noi nici nu ni le putem imagina aici, în Rusia', a adăugat Putin.

Însă, a ţinut el să sublinieze, 'această lovitură de stat anticonstituţională şi o preluare militară a puterii' la Kiev au condus la o situaţie haotică şi scăpată de sub control în Ucraina.

Viktor Ianukovici a părăsit Kievul după violenţe sângeroase între poliţie şi protestatari soldate cu peste 80 de morţi luna trecută. El a sosit la scurt timp în Rusia şi a declarat, vineri, că este încă preşedintele legitim al Ucrainei şi va continua să lupte pentru a-şi reafirma autoritatea.

Vladimir Putin a afirmat marţi că Viktor Ianukovici nu are viitor politic. 'Eu cred că el nu are viitor politic. I-am spus-o deja', a afirmat Putin despre Ianukovici. 'Există un singur preşedinte legitim din punct de vedere juridic. Este clar că el nu are nicio putere. Dar Ianukovici este singurul preşedinte legitim al ţării', a subliniat Putin.

De asemenea, el a afirmat că Rusia l-a primit pe Viktor Ianukovici pe teritoriul său din raţiuni umanitare, întrucât viaţa sa în Ucraina era în pericol.

Parlamentul ucrainean (Rada) a aprobat săptămâna trecută un nou preşedinte interimar, Oleksandr Turcinov, şi a numit un nou guvern condus de un lider al fostei opoziţii, Arseni Iaţeniuk.

Vladimir Putin a declarat că nu îl recunoaşte pe omologul său interimar şi nu ar lucra cu Turcinov, deşi i-a cerut guvernului rus să stabilească contacte cu noua administraţie ucraineană.

Cu toate acestea, Putin a afirmat că Rusia intenţionează să conlucreze cu statele occidentale, prin intermediul Fondului Monetar Internaţional, pentru a oferi ajutor economic Ucrainei.

Liderul de la Kremlin a avertizat însă că alegerile prezidenţiale din Ucraina - planificate în prezent pentru 25 mai - nu vor putea avea loc în cazul în care situaţia din ţară nu se îmbunătăţeşte. 'În cazul în care au loc în condiţiile unei astfel de terori, atunci, desigur, noi nu le vom accepta', a subliniat Vladimir Putin. (Agerpres)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri