Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Puţin despre fieful diletanţilor cu bani: societatea civilă

GALERIE
ghenadie nicu
  • ghenadie nicu
- +

Am citit zilele trecute un cogeamite raport de monitorizare a presei de la noi, realizat de un Centru simandicos, un ONG de fapt, plătit de USAID, deci de contribuabilul american.

E de găsit pe Net, destul de lesne. Sunt luate la bani mărunţi vreo 12 posturi de televiziune şi portaluri de ştiri din zonă, perioada cuprinzând evenimente aşa-zicând fierbinţi: 1 mai, 9 mai (Ziua Europei sau DeniPobedî – o eternă râcă în areal între proeuropeni şi estici), faimosul deja scrutin din Chişinău, terminat în coadă de peşte, şi protestele care i-au succedat culminând, cum se ştie, cu plecarea celor doi lideri ai opoziţiei, zisă proeuropeană (deşi am putea recolta destule dubii asupra conformităţii epitetului cu esenţa lucrurilor) la Bruxelles, unde s-au tot plâns pe guvernare, astfel încât UE şi-a suspendat ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane, menit Republicii Moldova. Un adevărat chilipir deci pentru presă.

Problema e dacă avem presă şi, dacă totuşi avem (să admitem că cineva se încumetă să decreteze una ca asta), ce fel de presă, cât de brează profesionist şi deontologic? O problemă eternizată aici şi totuşi eu, unul, aş pune-o exact în aceşti termeni, înainte de a cheltui aiurea pe-o monitorizare ale cărei concluzii se pot formula şi fără a mai coborî din pat. Fizic, într-o anume corporalitate, sigur că avem presă. Un pas mai încolo însă, dincolo desubţirea perdea a aparenţelor, se arată un fenomen ambiguu şi diluat, cu care e cam naiv să-ţi pui mintea, darmite să dai cu banul. Dar, mă rog, când paraii îţi vin prin proiect, din buzunar străin, te poţi juca de-a aflarea în treabă. Unde mai pui că ai onorariul garantat.

Miza a fost, previzibil într-o zonă ca a noastră, unde mai toţi sunt traşi de sfori (şi se ştie şi în Alfa Centarului de către cine), depistarea elementelor de manipulare şi propagandă. Nu ştiu totuşi ce-a fost în capul onoratei agenţii să facă risipă într-o cauză care îţi intră singură în colimator, fie că eşti oengist sau angajat la salubritate, departe de tribulaţiile media. Dar faptul în sine de a-ţi propune să culegi propagandă şi manipulare exact pe unde chestiile astea îşi ies din matcă, după care, culmea, să mai şi capeţi finanţare, ţine, pe de o parte, de profunzimea zicalei cu obraznicul care mănâncă praznicul, iar pe de alta de o nepătrunsă logică a filantropiei. Mai ales că dexterii noştri şi-au propus – să citeşti şi să nu crezi – „dezvoltarea unei prese independente şi profesioniste în Moldova”. Cu monitorizări pe care lelea Anica le-ar putea rezuma infinit mai plastic şi fără a da cu atâta har prin gropi? Nu ne luaţi de nebuni!

Nu-i cazul să iau la puricat raportul: o grămadă de fleacuri, majoritatea trase de păr ca să iasă scopul de fond bine onorat. Două lucruri, totuşi, te izbesc prin homericul lor buf. Unul este o porcărie rostită într-un live pe Facebook de primarul ales dar invalidat Andrei Năstase: m-am zaibit. O expresie în rusă, cum se traduce vedeţi dumneavoastră înşivă. Ce vă pot spune, că nu e nici traductibilă, nici, pasămite, pronunţabilă, mai ales în public, şi tocmai pentru că lumea, inocentă sau contra cost, te aclamă ca „lider al opoziţiei proeuropene”. Celălalt e o tărăşenie cu un porumbel care şi-a depus găinaţul pe faciesul lui Dodon, taman de 9 mai, când simandicosul depunea flori la Memorialul „Eternitate”.

Ei bine, în primul caz, portalul care l-a citat pe Năstase cu apoftegma (pe înţelesul prompt al porcinelor şi interlopilor) e acuzat că „a admis cuvinte licenţioase”, iar în cel de-al doilea, deşi e vorba de o ştire strictă, făcută după canonul cel mai crunt, de „amestec al faptelor cu opiniile”! Am văzut şi filmuleţul: hulubul chiar îşi face mendrele pe capul şi sacoul preşedintelui. Apoi, intrigat, am confruntat secvenţele cu textul, o dată şi încă o dată, ca să văz şi io unde e în biata ştire delictul de amestec, coada perfidă a opiniei. Nu e, desigur, nicăieri. E în schimb pretutindeni, insolent şi în plină expansiune, un fenomen despre care nu vorbeşte nimeni aici: societatea zisă civilă şi prestaţia ei, pe bune, nu în oglinda rapoartelor care, ştim bine, sunt o varietate insinuantă de ficţiune. Am demult impresia că sub impozantul paravan colcăie o masă privilegiată de obedienţi care au reuşit – într-un secol al specializării – să facă din amatorism o profesiune cât se poate de lucrativă, afectând profesionismul cel mai guşat. E timpul să strige cineva că şi prinţişorii ăştia umblă în curul gol.

Ghenadie Nicu este corespondentul "Ziarului de Iaşi” în Republica Moldova

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri