Specialiștii ieșeni, despre eficacitatea vaccinurilor și diferențele dintre acestea
"Ziarul de Iasi" a analizat mai multe articole stiintifice publicate în reviste inte (...)
citeste totsambata, 27.02.2021
În ultima jumătate de secol, ministrul saudit al Petrolului putea influenţa pieţele doar cu câteva cuvinte despre deciziile care urmau să fie luate la reuniunile OPEC, generând profituri de milioane dacă nu miliarde de dolari pentru cunoscători. Reuniunile OPEC pot încă influenţa preţurile, dar cea mai puternică voce nu mai este a Arabiei Saudite ci a preşedintelui rus Vladimir Putin, a cărui ţară nu face parte din organizaţie, potrivit unui articol publicat de BusinessWeek.
De când a convenit cu OPEC acordul de limitare a producţiei de petrol în urmă cu un an, Putin s-a remarcat ca cel mai influent jucător. Aşa cum s-a exprimat un oficial de rang înalt al OPEC, liderul rus este cel care ”trage toate sforile”.
Influenţa în creştere a lui Putin în interiorul cartelului reflectă o politică externă menită să compenseze influenţa Statelor Unite la nivel global, printr-un mix de măsuri economice, diplomatice, militare şi de spionaj. Această strategie, care este susţinută de vastele resurse naturale ale Rusiei, pare să funcţioneze. “Putin este acum ţarul global al energiei”, s-a exprimat Helima Croft, fost analist la Central Intelligence Agency, care conduce strategia în domeniul resurselor la RBC Capital Markets în New York.
Poziţia puternică a lui Putin va fi în centrul atenţiei la reuniunea OPEC din 30 noiembrie, când cei 14 membri ai organizaţiei, între care Iranul, Irakul, Nigeria şi Venezuela, vor fi gazdele Rusiei şi Mexicului, pentru a discuta extinderea acordului care limitează producţia de petrol dincolo de luna martie.
Miza este soliditatea economică şi politică a tuturor statelor implicate, inclusiv a Kazahstanului şi Azerbaijanului, două foste republici sovietice pe care Putin le-a adus în acord. Participanţii la acest acord produc 60% din petrolul extras la nivel global. Putin a provocat creşterea pe termen scurt a preţurilor petrolului, în ajunul primei vizite a unui rege saudit în Rusia, luna trecută, sugerând că acordul ar putea fi prelungit până la sfârşitul anului viitor, chiar dacă a subliniat că nu a luat o decizie finală.
Remarcile lui Putin au declanşat o nouă efervescenţă diplomată în rând producătorilor de petrol din interiorul şi din afara OPEC. Alianţa nu este uşoară. Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, este nemulţumită că suportă cea mai mare parte a acordului de reducere a producţiei şi se plânge că ceilalţi producători nu îşi respectă în totalitate angajamentele. În plus, saudiţii sunt tot mai nemulţumiţi de reticenţa Rusiei de a prelungi reducerea livrărilor, a spus o persoană apropiată situaţiei.
După comentariile lui Putin, Kremlinul a transmis semnale mixte, parţial pentru a calma baroni locali ai petrolului, cum sunt şeful grupului Rosneft, Igor Sechin, şi cel al Lukoil, miliardarul Vagit Alekperov. Pe de altă parte, autorităţile ruse nu vor ca preţurile petrolului să crească atât de mult încât să determine producătorii de petrol de şist din SUA să mărească livrările.
Potrivit estimărilor, producţia de ţiţei din SUA ar putea atinge anul viitor un nivel record de 10 milioane de barili pe zi, depăşit doar de Arabia Saudită şi Rusia. Putin, care a încheiat acordul fără precedent cu OPEC când preţurile petrolului erau cu circa 20 de dolari pe baril sub nivelul actual, iar oferta depăşea cu mult cererea, mai are un motiv pentru care nu vrea ca preţurile să urce preaa rapid. Rusia beneficiază de cotaţia slabă a rublei, care avantajează exporturile, şi devine mai puţin dependentă de vânzările de energie pentru a-şi respecta angajamentele de cheltuieli.
Pentru producătorii ruşi, măsurile care ţin sub control producţia sunt tot mai dureroase. Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la nivel global, este de circa 63 de dolari pe baril, cu aproape 30% peste nivelul din 2016, iar producătorii ruşi sunt nerăbdători să crească vânzările. Rosneft a anunţat în această lună că grupul este pregătit să crească producţia în decembrie, o dată surprinzătoare având în vedere că este cu trei luni înainte de expirarea acordului.
”Există trei posibilităţi, respecitv ca acordul să se încheie la sfârşitul acestui an, la sfârşitul lunii martie, sau să continue pe parcursul lui 2018”, a afirmat Eric Liron, prim-vcepreşedinte al Rosneft, într-o conferinţă cu analiştii. Totuşi, preţurile actuale şi realităţile geopolitice sugerează că acordul va fi prelungit, consideră Edward C. Chow, membru al Centrului pentru Studii Internaţionale şi Strategice în Washington şi fost director la grupul Chevron.
”Este în beneficiul tuturor părţilor. Saudiţii au nevoie de un producător de petrol mare pentru a influenţa eficient piaţa, iar potenţialul unei influenţe economice şi geopolitice mai mari pentru Rusia în Orientul Mijlociu face ca respectarea măsurilor de reducere a producţiei să fie o mişcare oportună pentru Moscova”, a explicat Chow. Ministrul saudit al Petrolului, Khalid Al-Falih, a declarat că ar vrea ca săptămâna viitoare să anunţe o prelungire a acordului până la sfârşitul anului 2018, dar oficialii ruşi au ezitat iniţial să îi urmeze exemplul. Ulterior au fost de acord, în mare, cu propunerile saudite, dar detaliile nu au fost încă stabilite.
Pentru Arabia Saudită este dificil să accepte să împartă deciziile cu Rusia, care este un aliat al inamicului său declarat, Iranul, în războiul din Siria. În trecut, saudiţii îşi puteau impune voinţa în privinţa preţurilor şi să îşi pedepsească inamicii prin inundarea cu petrol a pieţei, aşa cum au procedat împotriva altor membri ai OPEC în 1985-86, împotriva Venezuelei în 1998-99 şi împotriva industriei americane a exploatărilor de şist în 2014-15.
Economia regatului saudit are acum nevoie de preţuri mai mari ale petrolului, la fel ca toate celelalte ţări. Prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a lansat o campanie împotriva corupţiei, care a inclus recent arestarea unui număr mare de prinţi şi miliardari, iar acest fapt pare să fi crescut dependenţa ţării faţă de alianţa cu Rusia. Campania anticorupţie a pus capăt modelului economic din ultimele decenii care ţinea elita unită şi a transformat planul său de reforme economice într-o luptă pentru supravieţuire, consideră Amrita Sen, analist în sectorul petrolului la Energy Aspects în Londra.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Două dintre fiicele lui Maradona, audiate în cadrul anchetei privind moartea fostului fotbalist
Vaccinul Johnson & Johnson, recomandat în SUA de o comisie de experţi
Tehnicianul Jorge Sampaoli a semnat cu Olympique Marseille până în 2023
2,5 milioane de persoane au murit din cauza pandemiei în întreaga lume de la finalul anului 2019
Programarea pentru vaccinarea cu serul Pfizer/BioNTech, reluată de sâmbătă
Informare meteorologică: vântul va sufla în rafale de până la 90 kilometri la oră
Specialiștii ieșeni, despre eficacitatea vaccinurilor și diferențele dintre acestea
O nouă ratare de impunere a unui viceprimar. Va fi băgat pe ușa din dos?
Ce pedeapsă riscă soţul, devenit suspect în dosarul mezzosopranei Maria Macsim Nicoară
Femeie de 41 de ani în stare gravă după ce a încercat să se sinucidă cu antigel
Universităţile şi-au programat mare parte dintre profesori pentru vaccinare
Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)
USAMV a modernizat şi relocat centrul de cercetări horticole
Şase şoferi şi-au pierdut permisele de conducere la trecerile de cale ferată
O firmă din Iaşi face bani din construcţia de blocuri de “jucărie”
Primarul Chirica gonește mașinile parcate în spatele Mitropoliei închizând o stradă
Primăria Iaşi cere 2 miliarde de euro din PNRR pentru proiectele oraşului
Doi contrabandişti săltaţi din Tg. Frumos şi băgaţi după gratii
Expoziţie cu documente despre Holocaustul romilor, la Palatul Culturii
Premiera spectacolului "El Tango" se joacă cu casa închisă la Opera din Iași
Prognoza meteo pentru martie. Temperaturi mai mari decât cele normale
Reclamaţii în lanţ în cazul schimbării furnizorului de energie electrică
Tânăra din Iași dată dispărută a fost găsită de polițiști (UPDATE)
În 14 localități din Iași se schimbă scenariile după care funcționează școlile
VIDEO: Zi specială dedicată câinilor din rasa alabai în Turkmenistan
Reducere substantiala de buget pentru Noua Casa. Doar 6.000 de beneficiari in 2021
Încă un ministru care vrea un “management al urşilor făcut pe termen lung”
Angela Merkel refuză vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca
Informare meteorologică. Vântul va bate cu putere din această noapte până luni
BMW a anunțat prețurile pentru primul său hot hatch cu tracțiune față
Cîţu nu susţine introducerea unui paşaport de vaccinare: este prematur
Primele imagini neoficiale cu viitorul Lexus NX, scăpate pe internet
ÎPS Teodosie nu face nici un pas înapoi în privinţa ritualului de botez
Meșterii populari se reîntâlnesc în Piața Unirii din Iași pentru a promova Mărțișorul
Ministerul de Finanţe lansează o nouă emisiune de titluri de stat pentru persoanele fizice
S-a ieftinit cu cateva mii de euro. Cat costa cea mai asteptata masina de la Volkswagen
ÎPS Teodosie vrea propria lui moşie. El a depus solicitare de înfiinţare a Mitropoliei Tomisului
Cel mai vechi brand auto are un logo nou. Începutul unei noi ere pentru Peugeot
Nicolae GRECUVolei, handbal, rugby |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Eugen MUNTEANUMonumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III) |
pr. Constantin STURZUÎnsemnări pentru predica de mâine |
arh. Ionel OANCEAForma oraşului |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.