Prima sentinţă în dosarul cumplitului accident din faţa UMF. Starea în care se află mama victimei i-a cutremurat şi pe judecători
În urma sentintei, ramâne la fel de intensa durerea mamei care a trebuit sa-si îng (...)
citeste totsambata, 25.03.2023
Vladimir Putin a avut vineri discuţii cu oficiali de top din domeniul securităţii despre stadiul eforturilor Rusiei de a extinde în mod legal limitele exterioare ale platformei sale continentale din Oceanul Arctic, relatează Reuters.
În 2021, Rusia a depus la Naţiunile Unite o cerere prin care încearcă să redefinească platoul său continental, care ar conţine vaste rezervoare neexploatate de petrol şi gaze. Moscova a declarat la momentul respectiv că doreşte mult mai mult din fundul mării arctice, o mişcare ce are implicaţii pentru Canada şi Danemarca, care au propriile lor pretenţii, menţionează Reuters.
Coincidenţă sau nu, Consiliul rus de Securitate a fost convocat în ziua în care Norvegia a făcut primele sale estimări oficiale, după ce a anunţat că a descoperit o cantitate "substanţială" de metale şi minerale, de la cupru la metale de pământuri rare, pe fundul platformei sale continentale extinse.
Un platou continental este definit de dreptul internaţional ca fiind o zonă de ape de obicei mai puţin adânci care mărgineşte ţărmul unei ţări şi care este considerată o extensie a teritoriului acesteia, permiţând ţării respective să îi exploateze resursele naturale.
"Avem mai multe chestiuni importante astăzi, stimaţi colegi, care privesc atât agenda internă, cât şi problema limitei exterioare a platoului continental al Rusiei în Oceanul Arctic. Să trecem la treabă", a declarat Putin, la începutul şedinţei Consiliului de Securitate.
Kremlinul nu a oferit deocamdată detalii suplimentare despre această întâlnire, la care au participat mai mulţi oficiali de rang înalt, inclusiv ministrul apărării Serghei Şoigu şi Serghei Narîşkin, şeful serviciilor de informaţii externe.
Vecinii Rusiei din Arctica au devenit din ce în ce mai îngrijoraţi de ambiţiile Moscovei în regiunea de importanţă strategică după ce Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina în februarie anul trecut. Statele membre NATO au intensificat exerciţiile militare în Arctica în ultimii ani, în timp ce Rusia şi-a extins şi reînnoit infrastructura militară în regiune.
Pe de altă parte, Norvergia, un important exportator de petrol şi gaze, care a devenit vital pentru europeni după sancţiunile impuse Moscovei, analizează dacă este cazul să-şi deschidă zonele sale offshore pentru exploatare minieră în largul mării, un proces care necesită aprobarea parlamentului şi care a stârnit îngrijorări legate de mediu.
"Dintre metalele găsite pe fundul mării în zona studiată, magneziul, niobiul, cobaltul şi mineralele de pământuri rare se regăsesc pe lista de minerale critice a Comisiei Europene", a declarat într-un comunicat Direcţia Norvegiană a Petrolului (NPD), cea care a realizat studiul de estimare a resurselor.
Studiul, care acoperă zone îndepărtate din Marea Norvegiei şi Marea Groenlandei, a arătat că există 38 de milioane de tone de cupru, aproape dublu faţă de volumul exploatat anual la nivel mondial, şi 45 de milioane de tone de zinc acumulate în sulfuri polimetalice. Sulfurile se găsesc de-a lungul crestei de la mijlocul oceanului, acolo unde magma din mantaua Pământului ajunge pe fundul mării, la adâncimi de aproximativ 3.000 de metri.
Se estimează că aproximativ 24 de milioane de tone de magneziu şi 3,1 milioane de tone de cobalt se află în crustele de mangan crescute pe fundul rocilor de-a lungul a milioane de ani, precum şi 1,7 milioane de tone de ceriu, un metal de pământuri rare folosit în aliaje. De asemenea, se estimează că crustele de mangan conţin şi alte metale de pământuri rare, precum neodimul, ytriul şi disprosiul.
"Mineralele rare şi preţioase, precum neodimul şi disprosiul, sunt extrem de importante pentru magneţii din turbinele eoliene şi pentru motoarele din vehiculele electrice", a precizat NPD.
Însă grupurile de mediu au cerut Norvegiei să amâne explorarea mineralelor de pe fundul mării până când vor fi efectuate mai multe studii pentru a înţelege organismele care trăiesc pe fundul mării şi impactul mineritului asupra acestora.
Există "o mare lipsă de cunoştinţe" despre oceanele de adâncime, unde pot fi găsite specii noi, nedescoperite, a declarat Institutul Norvegian de Cercetare Marină într-o scrisoare de consultare. NPD a declarat că estimările sale au arătat că există resurse "la faţa locului" şi că sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili cât de mult din acestea ar putea fi recuperate cu un impact acceptabil asupra mediului.
Cuvinte cheie: + Ocean, Artic, fund, Putin, revendicare
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
VIDEO Tur virtual în ”micul Vatican” de la Iași. Cum și cât se extinde Ansamblului Mitropolitan
Cele cinci tipuri de soacră. Interesantă analiză a unui cunoscut psiholog ieşean
Cât durează recuperarea banilor pentru polițele RCA de la Euroins
Ei sunt cei mai ”tari” polițiști din Iași. Sunt câștigătorii a patru categorii
FOTO Exact asta lipsea polițiștilor: un camion. Va merge prin țară precum caravana ”Din Dragoste”
FOTO Primarul din Bistrița și-a scos sutele de angajați la curățarea orașului de gunoaie
Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială
Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!
Amical de fotbal cu Botoşani şi un soi de antrenament oficial pentru handbaliste
Se caută un şef pentru Şcoala de Arte, faimoasă pentru concursurile trucate
Biciclist pus să plătească reparaţii de 11.657 de lei după un impact cu o maşină
Procese pentru poluare: ApaVital refuză să plătească 2 lei şi 13 bani către ABA Prut-Bârlad
Conferinţă pe teme de digitalizare organizată de Universitatea Tehnică
Podul peste Bahlui, dintre Leţcani şi Dumeşti, refăcut cu 4,5 milioane de lei
Accident cu victimă în capătul Iaşului. O maşină s-a răsturnat - FOTO/VIDEO
Un nou accident mortal la Iaşi: Impact violent între două maşini şi o căruţă
Donald Trump ameninţă cu “moarte şi distrugere” dacă este condamnat
Copil de 9 ani, atacat de câinele unei vecine pe o stradă din inima capitalei
Paul Rusesabagina, eroul filmului "Hotel Rwanda", va fi eliberat din închisoare
Şase persoane, arestate preventiv în cazul de trafic de droguri din Bacău
ONU acuză Ucraina şi Rusia că au ucis zeci de prizonieri de război
Japoneza Kaori Sakamoto a câştigat din nou titlul mondial la patinaj artistic
Cum poţi curăţa cana electrica? Ce trucuri folosesc gospodinele?
Starul Tom Brady a devenit acţionarul campioanei en-titre din WNBA
Euro se depreciază cu 1% faţă de dolar, pe o piaţă fragilizată de către bănci
Istoria și evoluția pokerului: Origini, impact cultural și momente notabile (P)
O femeie de 72 de ani s-a aruncat de la etajul al patrulea al unui bloc. Ea a murit la spital
Nicolae GRECURevin tricolorii, oameni buni!Cei care cred că naţionala nu mai poate câştiga nici măcar în Andorra să nu citească acest text. |
Eugen MUNTEANUEufemismele (IV) |
Aurelian-Petruș PLOPEANUHitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială |
prof. dr. Gheorghe POPASă ne bucurăm! |
Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.