Însemnări mai mult sau mai puțin (ne)însemnate
Hai că nici cu columbienii nu mi-e ruşine
Bun, înţeleg, eşti columbian, fluturi steagul Columbiei (ca fapt divers, aceleaşi culori cu ale României, doar dispuse pe lat) la meciul Camilei Osorio (columbiancă), dar în Columbia, la Bogota?
RIP reinterpretat
În contextul unui negru ucis prin Germania, am văzut o reinterpretare ideologică a faimosului RIP (requiescat in pace, rest in peace): Rest in Power.
Soldăţei de plumb
Unde-i pui, acolo stau.
Zeitgeist(er)
Spiritul timpului versus fantomele timpului.
Creşte violenţa împotriva funcţionarilor de stat în uniformă (împotriva poliţiştilor, în principal – vorba aia: All Cops Are Bastards/ ACAB, o vorbă respectiv o abreviere atât de dragă oricărui zevzec stângist anti-sistem). Unde? În Germania. În Renania de Nord-Vestfalia, cazurile au crescut în ultimii 10 ani cu 56,3%, numai anul trecut numărându-se 10000!
Apropo de USL 2.0
Poftim zicere de-a lui Mitrea, Miron Mitrea, fost lider sindical, fost ministru, fost mare mahăr PSD…: „În politică nu te înţelegi, te sprijini pe adversar.” Tare, ce să mai.
Cuvinte și cuvinte
Prin aprilie, Digi24 a citat un studiu al cuvintelor ce atrag click-uri. E limpede: rău, îngrozitor, ură, război, înfricoşător – dacă alde d-astea apar în titlu, haţ, ai şanse mari să înhaţi un click şi să obţii „trafic pe net”! În general, ar fi valabil că tristeţea e bună (pentru trafic), dar nu și teama, cu atât mai puțin bucuria (altora). De, pesemne sindromul Capra Vecinului pe dos. Colac peste pupăză, nici triada iubire, frumuseţe, adevăr cică nu-i tocmai atrăgătoare, câtă vreme, aș completa, nu-s plasate într-un context negativ.
Denglisch
Văd eu o postare pe FB despre cum Matt Damon şi soţia sa (cu care e împreună de 17 ani) au fost văzuţi în public sărutându-se, ştirea apărându-mi şi în traducere germană, ocazie cu care am remarcat ceva simpatic: cum se zice bartender pe germană. Cum credeţi? Barkeeper!
Altfel, q.e.d. (apropo de cuvinte ce atrag și cuvinte care nu o fac): postarea asta pozitivă abia de adunase 13 like-uri într-o zi.
Unde dai și unde crapă…
… logica perversă a autocorectorului. Tastez eu „Niste” și înainte să devină niste niște, ce credeți că-mi propune onorabilul, la alegere? Niste… poze, pizde, oameni. Chiar așa?
Movie Lines
City people are just country folks who got lost. Orășenii nu-s decât niște oameni de la țară care s-au pierdut.
Și, din alt film oarecare: Seals do the impossible for breakfast and the improbable for lunch. Pușcașii marini (americani, desigur) fac imposibilul pentru/ la micul dejun și improbabilul pentru/ la prânz. Mda, tare ca piatra, iute ca săgeata pușcașul marin american.
Între a avea și a face
Unii au talent, alţii (care n-au) fac. Talente.
Ştire de România
„Uraganul Kathleen loveşte UK şi Wales.” Băi, Digi24, Wales e în UK! Asta dacă nu cumva a ieşit pe şest şi noi n-am aflat…
Bulgărele de zăpadă
Decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului care a dat dreptate unor pensionare din Elveția cum că statul (elvețian) nu a făcut și nu face suficient pentru climă (combaterea încălzirii globale etc.) reprezintă un precedent (real, nu precum toate cele invocate de activiștii pentru climă drept „fără precedent”) ce riscă să devină bulgărele de zăpadă ce se poate transforma în avalanșa care va îngropa sub ea economiile și în final democrațiile occidentale. Nu de alta, dar e aproape cert că vor veni câte unii din fiecare ţară ca să dea în judecată ţara lor la CEDO pentru vreo chestiune eco, dacă nu câștigă din prima în instanțele de acasă, cum s-a și întâmplat între timp deja în Germania, unde un tribunal federal a dat câștig de cauză asociației Deutsche Umwelthilfe (Ajutorul German pentru Mediu), care dăduse în judecată guvernul federal pentru că n-ar face suficient pentru eficientizarea protecției climei, cerându-i-se guvernului să înăsprească Legea pentru protecția climei!
Din fuga autocarului
Sau poze doar văzute, nu și făcute. Undeva între Iași și Tg. Frumos ce-mi văzură ochii? O placă pe un țăruș cu textul magic „Primesc pământ”. Dedesubt: un număr de telefon. În spatele plăcii: un teren plin de maldăre de… pământ. Aha(ha), iată o nouă afacere!
Activiștii Apocalipsei
Încă nu știu ce să fac cu această sintagmă, dar îmi place.
Moscow News
Mă trezesc eu într-o dimineață cu amintirea unui vis tare ciudat. Cică beam o cafea pe o terasă într-un orășel (german?), iar la una din mese ședea nici mai mult, nici mai puțin decât Putin în persoană citind… Moscow News!? Apoi se apropie de el un bărbat și înțeleg din gestica acestuia că-l întreabă unde se găsește Moscow News, iar Putin îi răspunde cu ceva de genul „La KKK!” Sau să fi fost CCC?
Și ăsta a fost tot visul. Mă rog, atât mi-am amintit. Las la latitudinea cititorilor să găsească vreo noimă visului.
Altfel, Moscow News n-am găsit să existe, dar Moscow Times există și se găsea chiar și prin Iași, pe când eram student, la chioșcul din Blocul Expres, de pildă. Și era o lectură interesantă pe atunci, prin 1987-1988 (când am terminat facultatea), că, de, perestroika, glasnost etc.
Michael Astner este poet, traducător și publicist
Publicitate și alte recomandări video