anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Vosganian: Până la finalul mandatului Guvernului, companiile de la Economie vor fi privatizate

GALERIE
Varujan Vosganian
  • Varujan Vosganian
- +

 Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, spune că a încheiat reorganizarea instituţiei pe care o conduce şi că până la finalul mandatului acestui guvern vor fi privatizate companiile din portofoliul Ministerului Economiei, cu excepţia unor societăţi din apărare.

"Reorganizarea ministerului o trec la categoria obligaţii. (....) Reorganizarea ministerului a fost încheiată astăzi, iar săptămâna viitoare va fi înaintată Guvernului", a afirmat Vosganian într-o conferinţă de presă.

Scopul conferinţei a fost prezentarea "succintă" a primelor 100 de zile din mandatului lui Vosganian la Ministerul Economiei.

'În privinţa privatizării, ne-am angajat să facem curăţenie în sectorul de stat până la finalul mandatului acestui guvern, astfel încât sectorul de stat din portofoliul Ministerului Economiei să nu mai fie prezent decât prin câteva componente ale industriei de apărare. Acolo unde voinţa politică va fi de a găsi altă formulă, la neferoase, să avem un parteneriat care să presupună implicarea mediului privat. Vrem să nu mai existe companii în care statul să nu mai aibă majoritatea", a mai afirmat Vosganian (PNL).

Mandatul Guvernului ar urma să se încheie în 2016.

Recent, companiile din sectorul energiei aflate în portofoliul OPSPI, care reprezintă principalul activ al Oficiului, au fost trecute din coordonarea lui Vosganian în cea a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă (PSD), care a primit şi şefia unui departament.

Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie deţine în portofoliu pachetul majoritar sau acţiuni minoritare la 94 companii din domeniul petrolier, gazelor, electricităţii şi resurselor minerale, printre care Romgaz, Transgaz, Petrotrans, Termoelectrica, complexele energetice Oltenia şi Hunedoara, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica, CN Huilei, SNLO, CN Uraniului, Minvest, AN Apele Minerale, Salrom, SN Cărbunelui, Cuprumin, RA Activităţi Nucleare (unde statul este acţionar majoritar), OMV Petrom (unde Ministerul Economiei deţine 20,6% din acţiuni), Oil Terminal (59,6%), Conpet (58,7%), GDF Suez Energy (37%), EON Gaz Distribuţie (37%), EON Gaz Romania (37%), Enel Distribuţie (23-24% în funcţie de filială), Enel Energie (36%), CEZ (18-37% în funcţie de societate).

La acestea se adaugă 16 institute de cercetare în domeniul energiei, cu un bogat patrimoniu imobiliar.

Dintre aceste companii, o parte ar urma să fie privatizate sau listate pe piaţa de capital, aşa cum Guvernul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţiuonal (FMI) şi Comisia Europeană (CE). Printre companiile care ar trebui privatizate în acest an se numără Cupru Min, Oltchim, Complexul Energetic Oltenia, Electrica, Complexul Energetic Hunedoara.

Pe lângă privatizări, Guvernul a promis de mai multe ori FMI şi CE că va lista la bursă pachete minoritare din Hidroelectrica (10%, după ieşirea din insolvenţă), Romgaz (10%, cel târziu în octombrie), Transgaz (15%) şi Nuclearelectrica (10%).

Ministrul Economiei mai are un cuvânt de spus doar în cazul celor 28 de companii din industria de apărare, industria constructoare de maşini, precum Romarm, Oltchim, Plafar, Carfil (unde statul mai deţine 35% din acţiuni), Metrom (3,7%), UM Cugir, UM Mija, UM Sadu (13,5%), Uzina Automecanică Moreni (12,1%), Pirochim Victoria, Avioane Craiova, Romplumb (45%), Şantierul Naval Mangalia, IAR Braşov, Romaero, Şantierul Naval 2 Mai.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.