Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

PwC: Economia globală va avansa cu 4,5%, în 2022, dacă impactul variantei Omicron va fi limitat

GALERIE
economie globala
  • economie globala
- +

Economia globală va avansa cu 4,5%, în 2022, dacă impactul variantei Omicron va fi limitat, iar măsurile implementate vor asigura o protecţie adecvată împotriva îmbolnăvirilor grave, arată un raport PwC. Scenariul de bază al raportului porneşte de la premisa că acest an va fi mai puţin imprevizibil decât anul trecut.

"Economia globală va avansa cu 4,5%, în 2022, dacă impactul variantei Omicron va fi limitat, iar măsurile implementate vor asigura o protecţie adecvată împotriva îmbolnăvirilor grave, arată raportul PwC Global Economic Watch 2022.

Scenariul de bază al raportului porneşte de la premisa că acest an va fi mai puţin imprevizibil decât anul trecut. Totuşi, având în vedere că noua variantă Covid-19 continuă să imprime multă incertitudine, raportul ia în considerare şi un scenariu mai pesimist în care, pe fondul unei suprasolicitări a sistemelor de sănătate, activitatea economică ar încetini semnificativ şi chiar ar suferi o contracţie în emisfera nordică, în primul trimestru. În aceste condiţii, estimarea este că PIB-ul global s-ar reduce cu circa 0,5 puncte procentuale faţă de scenariul iniţial.

”Previziunile optimiste privind economia globală confirmă aşteptările liderilor de companii care, în sondajul PwC Global CEO Survey, şi-au exprimat majoritar (77%) încrederea în perspectivele de creştere pentru acest an. Totodată, 59% dintre directorii generali ai companiilor din România cred că în 2022 economia naţională va avea o evoluţie mai bună decât anul trecut. Percepţia liderilor de afaceri faţă de evoluţia economiei este foarte importantă pentru că de ea depind investiţiile, extinderea, recrutările sau creşterile salariale”, a declarat Dinu Bumbăcea, country managing partner PwC România.

Potrivit raportului, în scenariul de bază în care impactul Omicron va fi limitat, SUA, China şi UE vor rămâne principalele trei blocuri economice, în următorii ani, dar cu unele schimbări. De exemplu, 2022 ar putea fi primul an în care economia chineză o va depăşi pe cea a Uniunii Europene (UE), clasament care se va menţine pe termen mediu.

Previziunile avertizează că vor urma condiţii financiare mai stricte, deoarece băncile centrale din economiile avansate îşi vor majora ratele de politică monetară şi îşi vor reduce programele de relaxare cantitativă. SUA şi Marea Britanie au demarat acest proces, dar efectele variantei Omicron l-ar putea întârzia cu câteva luni. În acelaşi timp, zona euro îşi va menţine politica monetară acomodativă deoarece rata inflaţiei de bază este puţin probabil să depăşească ţinta de 2% din acest an.

Presiunile generate de întreruperea lanţurilor de aprovizionare se vor disipa, conform previziunilor, având în vedere că se observă o ameliorare în ultimele luni ale anului trecut, care va continua în 2022. Această tendinţă va reduce inflaţia, până în a doua jumătate a acestui an, oferindu-le băncilor centrale un respiro pentru a amâna potenţialele majorări ale ratelor dobânzilor de politică monetară, mai ales dacă economiile se vor confrunta cu probleme suplimentare precum modificări epidemiologice neaşteptate.

O altă previziune vizează inversarea rolurilor între SUA şi UE în ceea ce priveşte politica fiscală. În SUA, pentru prima dată de la începutul pandemiei, Centrul de cercetare Hutchins se aşteaptă ca politica fiscală să tragă în jos creşterea economică cu aproximativ 2 puncte procentuale în 2022. Între timp, în UE, care este guvernată de un set de reguli fiscale, este posibil ca politica fiscală să adauge între 0,5 şi 1 puncte procentuale la creşterea economică în 2022. Această situaţie reflectă suspendarea regulilor fiscale ale UE, probabil, până în 2023, moment în care vor fi revizuite pentru a recunoaşte rolul mai activ pe care îl vor avea de jucat autorităţile fiscale pentru a ajunge la zero emisii de dioxid de carbon până în 2050.

Anul acesta va fi probabil un alt an record pentru energia regenerabilă, estimându-se că peste 30% din producţia totală de energie electrică la nivel global va fi din surse regenerabile. Preţurile materiilor prime este de aşteptat să rămână constante, dar situaţia geopolitică ar putea deturna această previziune. Creşterea rapidă a preţurilor la energie şi gaze naturale se va atenua în a doua jumătate a anului curent dacă nu apar evoluţii geopolitice majore care influenţează decisiv preţurile pe termen scurt, mai ales în Europa.

În ceea ce priveşte piaţa muncii, studiul mai arată că ţările care fac parte din G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA) vor crea cel puţin 9 milioane de locuri de muncă. Angajatorii vor continua să experimenteze modalităţi inovatoare de a păstra personalul existent şi pentru a atrage noi talente. Aşadar, în următoarea perioadă se va observa o piaţă a muncii în care angajaţii vor avea o putere mai mare de negociere, dar acest lucru nu se va traduce neapărat într-o creştere a salariului nominal.

Mai degrabă angajatorii se vor adapta la competiţia ridicată pentru atragerea oamenilor, devenind ei înşişi nişte „angajatori flexibili”. De exemplu, unii angajatori oferă săptămâna de lucru de patru zile, aranjamente de lucru hibride şi beneficii non-financiare mai bune.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri