Quintus: Dacă PDL nu acceptă să renunțe la identitatea sa, mergem pe varianta alianței
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Quintus: Dacă PDL nu acceptă să renunțe la identitatea sa, mergem pe varianta alianței

GALERIE
Mircea Ionescu Quintus
  • Mircea Ionescu Quintus
- +

Președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a declarat, marți, înaintea primei reuniuni a noului Birou Politic al partidului, că în cazul în care liderii PDL nu vor accepta ca partidul lor să renunțe la denumire și identitate nu se mai poate ajunge decât la o alianță a celor două partide.

Quintus a declarat că nu este împotriva fuziunii PNL-PDL.

”După ce în Statutul nostru am înscris protejarea valorilor fundamentale ale partidului nostru, adică nume, identitate, continuitate și așa mai departe, și este regulă de Statut, înseamnă că dacă se face o fuziune se face în condițiile acestea, adică în interiorul partidului. Cel care fuzionează în mod firesc își pierde identitatea. Până aici, totul în regulă. Am auzit însă declarațiile domnului Predoiu că nu acceptă așa ceva, că și dânșii își au identitatea dumnealor și că nu renunță la ea. În condițiile astea, dacă două partide care vor să fuzioneze nu renunță niciunul din ele la identitate, singura soluție de împreunare, de colaborare este alianța”, a declarat seniorul liberal.

Președintele de onoare al PNL a mai afirmat că, dacă președintele PDL Vasile Blaga și alții au dorit o fuziune PNL-PDL, Cătălin Predoiu a exprimat alte păreri.

”Nu e bine, însă, să lezăm niciuna din identitățile acestor partide, sunt partide mari, puternice și trebuie să-și facă datoria față de electorat și față de țară”, a mai spus Quintus.

El a menționat că soluția, în aceste condiții, este a unei alianțe PNL-PDL ”cel puțin până la alegerile prezidențiale”.

”Orice alianță se desface după un timp, ca și căsătoriile, mă rog, eu am o alianță de căsătorie de aproape 70 de ani. Nu o să reziste o alianță de partide atât, dar putem rezista un timp, cât interesele noastre sunt împreună”, a mai afirmat Quintus.

Seniorul PNL a precizat că nu se poate discuta despre schimbarea numelui PNL sau a identității partidului, dar și că nu crede că PDL va renunța la numele său.

De asemenea, el a comentat anunțul făcut de Klaus Iohannis în cadrul congresului PNL privind acceptarea de către PDL a denumirii noului partid ca fiind cel al PNL.

”Dânsul (Klaus Iohannis - n.r.) a avut niște, să zic, promisiuni. Dar se pare că nu de la toți. La noi, atât timp cât avem în Statut, nu mai e nevoie să facem fiecare declarații”, a mai spus Quintus.

BPN al PDL a decis, luni, în unanimitate să continue procesul de realizare "a marelui partid de centru-dreapta", a declarat Vasile Blaga, arătând că democrat-liberalii "nu o să stea în nume, dacă tot restul problemelor sunt rezolvate".

Blaga a arătat că reprezentanţii PDL şi PNL se vor reîntâlni marţi, la ora 18.00, "în format preşedinte de partid plus cinci colegi" şi vor discuta despre calendarul de fuziune.

"Am discutat pe larg relaţia colaborării cu PNL şi în unanimitate BPN a hotărât şi este mai decis decât oricând să continue procesul de realizare a marelui partid de centru-dreapta", a precizat Blaga după şedinţa BPN al PDL.

El a arătat că nu putea oferi niciun mandat nimănui pe tema fuziunii deoarece Convenţia partidului decide în legătură cu fuziunile, şi nu Consiliul Naţional de Coordonare al PDL.

"Eu reiterez ce-am spus, nu o să stăm în nume, dacă tot restul problemelor sunt rezolvate, sunt convins că împreună cu liberalii o să ajungem la cea mai bună variantă. Mâine, la ora 18.00, vom avea întâlnire la PNL în format preşedinte de partid plus cinci colegi şi o să discutăm şi acest calendar", a adăugat Vasile Blaga.

El a precizat că reprezentanţii PDL şi PNL vor stabili un calendar care să ducă la decizii rapide, arătând că sunt necesare programul candidatului la Preşedinţie, programul pentru ţară şi Statutul noului partid.

Delegaţiile PNL-PDL s-au reunit, luni dimineaţă, pentru a discuta legat de paşii pentru continuarea procesului de fuziune între cele două formaţiuni, fiind discutate ca date pentru un congres comun 12 sau 19 iulie, au declarat surse participante la reuniune.

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, în congresul partidului, că este în măsură să confirme că "PDL a acceptat" ca noua formaţiune politică rezultată din fuziunea cu liberalii să se numească PNL.

"Vreau să vă spun ceva ce nu a spus nimeni, sunt în poziţia să vă confirm că PDL acceptă ca noua formațiune să se numească PNL", le-a spus Iohannis delegaţilor la congresul PNL.

Declaraţia sa a stârnit reacţii vehemente din partea mai multor democrat-liberali.

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a scris, sâmbătă, pe Facebook, la scurt timp după ce Klaus Iohannis a anunţat că noua formaţiune rezultată din fuziune se va numi PNL, că nu ştie ce mandat are liderul PNL să facă acest anunţ, dar pe al lui nu îl are.

El a menţionat că "acest lucru trebuia negociat la momentul potrivit în Comisia bipartită de negociere PDL-PNL". "Această manieră de a purta discuţiile este incorectă. S-a stabilit că orice chestiune se va discuta şi negocia instituţional în comisie. Nu e corect să aflăm de la televizor lucruri care se doresc a ne fi impuse. Regret şi dezavuez această manieră care denotă lipsa de respect pentru parteneri. Cum spunea Vasile Blaga, "nu vom oferi PDL pe tavă", a mai spus Predoiu, în postarea de pe contul de Facebook.

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat că PDL nu a acceptat ca noul partid care va rezulta din fuziunea cu PNL să poarte numele PNL, iar în opinia sa afirmaţiile făcute de Klaus Iohannis sunt "un pas uriaş spre eşecul fuziunii".

De asemenea, fostul preşedinte al PDL Emil Boc a susţinut că "nu trebuie şterse cu buretele blazonul şi istoria partidului", în condiţiile în care conducerea democrat-liberală ar fi acceptat ca noua formațiune rezultată în urma fuziunii PNL - PDL să se numească PNL.

Duminică, într-o conferinţă de presă, prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat că pentru democrat-liberali denumirea de PDL este "la fel de valoroasă" ca aceea de PNL şi din acest punct încep negocierile cu liberalii, menţionând totodată că se impune "o resetare" în discuţiile cu PNL, în sensul unui limbaj care să arate respect.

Cătălin Predoiu a spus că negocierile dintre PDL şi PNL privind fuziunea vor continua luni, dar a arătat că aceste negocieri "cer o atitudine de respect reciproc".

"Negocierile dintre PDL şi PNL vor continua, discuţiile dintre cele două comisii de negociere pe tema fuziunii se vor relua mâine (luni - n.r.), de la ora 09:00, în Kiseleff. Oficial vă comunic că nu este absolut nimic prestabilit înaintea acestor negocieri. Nu a fost încă stabilit numele partidului, nu este stabilit încă numele candidatului la Preşedinţia României din partea celor două partide", a precizat Predoiu.

Ulterior, liderul PNL Klaus Iohannis a precizat că înţelege şi respectă "sensibilitatea unor colegi din PDL legată de nume şi identitate" şi că nu a dorit "în niciun fel" să o "lezeze", afirmaţia că PDL acceptă numele de PNL pentru noul partid fiind concluzia sa, "în urma multor discuţii formale şi informale".

"Cel mai puternic proiect politic al anului 2014 este unificarea dreptei, fuziunea dintre PNL şi PDL. Înţeleg şi respect sensibilitatea unor colegi din PDL legată de nume şi identitate. Nu am dorit în niciun fel să lezez această sensibilitate. Afirmaţia că PDL acceptă numele de PNL pentru noul partid a fost concluzia mea, în urma multor discuţii formale şi informale. Sunt convins că noi, PNL, împreună cu PDL, vom realiza acest proiect, redefinind astfel scena politică. Nu cred că în procesul fuziunii trebuie să introducem teme conflictuale false. Fuziunea noastră trebuie să însemne marele partid al dreptei româneşti, o construcţie doctrinară şi organizatorică solidă, capabilă să câştige alegeri. Asupra acestor aspecte trebuie să ne concentrăm", a susţinut Iohannis, într-o postare pe Facebook.

Mediafax

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.