"Răvăşitul Oilor": sute de ovine răvăşite de vânt, care le-a luat pe sus!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

"Răvăşitul Oilor": sute de ovine răvăşite de vânt, care le-a luat pe sus!

GALERIE
Patratel VINERI 25 septembrie 2020 - 1
  • Patratel VINERI 25 septembrie 2020 - 1
- +

* Ultimul week-end din septembrie poartă cu gândul spre mirosul de brânzeturi, spre damful de lână udă, spre parfumul de cojoc ciobănesc năduşit şi spre aroma naturală a căcărezelor; toate astea poartă şi un nume, "Răvăşitul Oilor", importantă sărbătoare care încheie cercul transhumanţei: turmele se întorc de la munte şi sunt prezentate stăpânilor, împreună cu produsele obţinute (caş, telemea, lână, copite, măsline etc.). E ultimul week-end de septembrie şi avem informaţii:

* Cât s-au aflat sus, la munte, sus, mai mulţi ciobani grijulii au insistat ca oile primite de ei pe inventar să nu mai stea ca oile, la grămadă, ci să respecte distanţarea fizică şi să pască răsfirate, la doi metri una de cealaltă; iată de ce turmele lor s-au răspândit pe o suprafaţă mult mai mare, spre bucuria lupilor şi urşilor din zonă, acum sătui. Doi ciobani care s-au pomenit fără animale se laudă colegilor că sunt "Oaieless".

* Întoarcerea oilor de la munte a fost sărbătorită şi la Consumatori, cu multă veselie şi cu preparate păstoreşti, dintre care amintim ţuica din zer şi rachiul din telemea. Oile au fost foarte răvăşite de vântul turbat care a bătut cu înverşunare, iar câteva sute de ovine chiar au fost luate pe sus şi au plutit prin văzduh ca nişte mari fulgi de zăpadă.

* De cum coboară în localitate, baciul fiecărei stâne respectă un vechi obicei, pentru a şti cum va fi iarna care vine; mai exact, întinde cojocul pe iarbă şi aşteaptă să vadă ce culoare are prima oaie care se aşază pe el: dacă e albă, va fi o iarnă cu zăpadă şi frig, dar dacă oaia e neagră, iarna va fi mai blândă. Şi baciul din Machitori şi-a întins cojocul pe iarbă, dar pe el s-a oprit un BMW mare, alb, din care se auzeau manele.

* Şi baciul din Puturoşi şi-a scos cojocul, după toate lunile petrecute pe munte, fără săpun şi deodorant, motiv pentru care cei care n-au leşinat au fugit. Omologul său de la stâna din Nehaliţi şi-a scos la rândul său cojocul şi l-a pus pe iarbă, dar cineva i l-a furat, iar baciul din Anemici a spus că el nu se dezbracă de cojoc, fiindcă are nevoie de el, să-l folosească în loc de pufoaică; alţi ciobani spun s-au descurcat chiar fără cojoace, în sensul ăsta, utilizând în schimb nişte oi cu lâna mai absorbantă.

* În fine, ca o continuare la textul de marţi, trebuie să amintim că au fost descoperiţi şi alţi români cu superputeri, pe lângă Omul Căpuşă şi Omul Furnică: e vorba despre Omul Ţânţar, care a fost ciupit de doi ţânţari, la terasă, iar ţânţarii au răposat, Omul Muscă, având superputerea că se bagă în oalele cu mâncare, şi Omul Câine, care a fost muşcat de căţelul unei vecine şi acum are pantalonii rupţi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Moldova: ”Avem autostradă, doar că-i la Bacău”

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.