Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

R. P. R.

GALERIE
Catalin Onofrei
  • Catalin Onofrei
- +

Trăim în Republica Pesedistă România şi asta ne omoară tot timpul. Trecutul, prezentul şi viitorul foarte îndepărtat!

Pentru prima oară în 32 de ani, politica românească se arată incapabilă să producă o alternativă, fie ea şi simbolică, la putere. Remarcaţi că am scris „alternativă” şi nu „opoziţie”, fiindcă opoziţie avem - slavă Domnului! - destulă, atât parlamentară, dar mai ales neparlamentară. Partidele ex-pesediştilor Ponta, Dăncilă, Dragnea etc. sunt pe cât de jalnice, pe atât de inutile.

Înţeleg prin alternativă o formaţiune politică în care simţi că merită să investeşti speranţe, fiindcă o crezi în stare, până la proba contrarie, să schimbe exact ceea ce alţii nu vor cu niciun chip să schimbe, din laşitate, din oportunism, din prostie; o formaţiune ce-şi extrage energia şi patosul măcar aparent sincer din nemulţumirile tuturor celor care s-au săturat de hoţie, de minciună, de mârlănie. Am spus-o de nenumărate ori, dar o mai spun, de amorul artei, încă o dată. În mod oarecum paradoxal, în România există de multă vreme un electorat „de dreapta” (evident, folosesc această clasificare depăşită în lipsă de altceva mai bun), doritor de reforme dure, dar nu şi un partid autentic „de dreapta”, capabil să pună în practică aceste reforme. Până astăzi, toate partidele care s-au perindat la putere nu au făcut altceva decât să-şi umple buzunarele, să-şi angajeze rudele şi amicii la stat pe salarii colosale şi să ofere pomeni mai mari ori mai mici alegătorilor. PSD este inventatorul şi, de departe, campionul acestui tip de politică denaturată.

Cu toate acestea, în ultimii 32 de ani, a existat de fiecare dată un licăr de nădejde - un partid care, din tranşeele opoziţiei, promitea să fie altceva. În anii 1990 am crezut în CDR şi în Constantinescu, în anii 2000 în Băsescu şi în Alianţa DA, iar în anii 2010 în Iohannis şi în coaliţia PNL-USR. Şi chiar dacă niciunii dintre aceştia nu s-au dovedit atât de corupţi ca pesediştii, în cele din urmă au eşuat, au devenit abuzatori, şi-au însuşit exact năravurile celorlalţi. Deziluzionantul Iohannis este exemplul cel mai recent.

Dar, în anii 2020, pentru întâia dată, nu mai văd alternativă la dihania cu trei capete PSD-PNL-UDMR. În puţinele luni în care s-a aflat la putere, USR a demonstrat că nu ştie să guverneze, că nu are specialişti, că nu are soluţii, că nu are viziune, că nu înţelege deloc pe ce lume se află. Este un partid analfabet funcţional. Despre REPER nici nu merită să scrii. Cioloş a devenit propria lui caricatură. Îţi vine să plângi numai când auzi de el. Cât priveşte AUR, această formaţiune, zămislită de minţile unor indivizi dezaxaţi de prin servicii, reprezintă doar o adunătură de huligani, buni de dat cu pumnul, de scuipat seminţe, de huiduit în momentele solemne. Nici micul grup al lui Ludovic Orban nu este mai breaz, fiindcă Orban însuşi, cel atât de scârbit acum de PNL, şi-a dat deja proba imposturii. Ca premier, s-a apucat să cumpere presa, s-a făcut că nu-i vede pe marii corupţi din partidul său şi a uitat brusc tot ce promiseseră liberalii în opoziţie.

În atare context, orice discuţie despre eventuala ruptură dintre PSD şi PNL mi se par futilă. În toate circumstanţele, adunând voturile celor două partide şi adăugând cele 5 procente perpetue ale UDMR va rezulta o sumă în preajma lui 50%, suficientă ca acest trio formidabil să acceadă din nou la guvernare peste 2 ani, peste 6 ani, peste 10 ani. Chiar dacă se vor certa, chiar dacă vor candida separat la alegerile din 2024, pesediştii şi liberalii plus udemeriştii sunt condamnaţi să guverneze împreună. Doar se înţeleg atât de bine! Mângâind justiţia pe burdihan şi magistraţii între coarne, au reuşit să scape de puşcărie toţi bandiţii din politica românească, indiferent de culoarea cravatei, de gravitatea vinei, de coeficientul de inteligenţă.

Sunt gata să fac următoare prinsoare. Dacă actuala coaliţie se va atinge în vreun fel de privilegiile aberante sau de veniturile nesimţite ale magistraţilor, imediat după o astfel de decizie procurorii şi judecătorii se vor transforma în fiare însetate de sânge. Să vezi atunci cât de repede vor merge procesele ce trenează de ani de zile, cum vor curge condamnările grele, cum politicienii cei hoţi vor înfunda din nou puşcăriile! Aşadar, ce rost ar avea să iei pâiniţa cea dulce de la gura durduliilor împărţitori de strâmbătate? Să recunoaştem: sunt băieţi de gaşcă! Prin pedepse exemplare mai că au distrus temuta mafie a leuşteanului.

Doar o întâmplare uluitoare îi mai poate învrăjbi în mod real pe liberali şi pesedişti. Dar chiar şi atunci, ce va făgădui tabăra adversă, fie ea PSD ori PNL, pentru a obţine mai multe voturi din partea românilor? Că va desfiinţa pensiile speciale? Că va supraimpozita averile uriaşe şi veniturile de la stat mai mari decât ale preşedintelui? Că va face reforme începând cu cea din administraţie? Că va repune tolomaca (sau „tonomata”?!) DNA în drepturi? Că va schimba Constituţia cea cocoşată? Haida-de! Dacă PNL şi PSD plus UDMR nu iau aceste măsuri absolut necesare azi când deţin ditamai majoritatea şi când foamea de resurse financiare a ajuns atât de cruntă, de ce ar face-o mâine? Poimâine va fi deja prea târziu.  

Pentru prima oară în 32 de ani, descoperim cât de grav au îmbolnăvit politicienii şi partidele lor disfuncţionale societatea românească. Trăim în Republica Pesedistă România şi asta ne omoară tot timpul. Trecutul, prezentul şi viitorul foarte îndepărtat! 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri