Răcelile de sezon: mii de ieșeni afectați. Incidența a început să scadă. Covid 19 aduce în continuare oameni la spital
Direcția de Sănătate Publică Iași (DSP) a raportat o ușoară scădere a cazurilor de viroze și răceli în județul Iași. În perioada 21–27 octombrie 2024 s-au înregistrat 5.630 de cazuri de infecții respiratorii acute, cu 297 mai puține (o scădere de 5,27%) comparativ cu săptămâna anterioară, 14–20 octombrie 2024, când au fost raportate 4.780 de infecții virale ale căilor respiratorii superioare. Dintre cazurile actuale, 849 sunt pneumonii și există un caz de gripă clinică. Nu au fost confirmate cazuri de gripă prin test RTPCR și nu s-au înregistrat decese.
„Din analiza stratificată pe grupe de vârstă reiese că incidența cea mai mare pentru pneumonii este la grupa de vârstă 15-49 ani, iar pentru IACRS la grupa de vârstă 5-14 ani. De asemenea, în săptămâna 21–27.10.2024, au fost raportate 209 internări, reprezentând 3,71 % din numărul total de cazuri, cu 14 mai multe față de saptămâna 14–20.10.2024: 108 infecții virale ale căilor respiratorii superioare, 101 internări pentru pneumonii”, a transmis DSP.
20 de copii au avut nevoie de supraveghere medicală
Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași, a declarat că, în ultima săptămână, aproximativ 20 de copii au necesitat supraveghere medicală, iar alți 20-25 au primit tratament în ambulatoriu. Acesta a explicat că micii pacienți internați prezentau forme moderate de viroze respiratorii, în principal din cauza întârzierii cu care au ajuns la medic. Pentru a preveni agravarea stării lor și a se asigura că primesc tratamentul corect în primele zile, medicii au considerat necesară îngrijirea lor în spital.
„O treime dintre pacienții internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Iași suferă de viroze respiratorii. În secția de terapie intensivă sunt îngrijiți pacienți care au dezvoltat disfuncții multiple de organ, inclusiv insuficiență respiratorie cauzată de pneumonie sau bronhopneumonie, majoritatea fiind persoane în vârstă sau cu imunitate scăzută”, a precizat medicul.
Deși perioadele petrecute în aer liber ar trebui să fie reduse, ele nu trebuie să fie complet întrerupte
Medicul spune că, atunci când copiii prezintă simptome de viroze respiratorii, este bine să rămână acasă și să nu fie duși la școală sau la grădiniță. Acest lucru este important în special în contextul modificărilor de temperatură dintre interiorul locuinței și exterior, mai ales acum, când observăm intensificarea vântului și o scădere semnificativă a temperaturilor, ceea ce crește riscul de transmitere a infecțiilor în comunitate. De asemenea, medicul subliniază că, deși perioadele petrecute în aer liber ar trebui să fie reduse, ele nu trebuie să fie complet întrerupte. Copiii ar trebui să fie îmbrăcați corespunzător și să beneficieze de plimbări zilnice, atâta timp cât condițiile meteo permit. De exemplu, în zilele cu cod galben de vânt sau în condiții de ploaie, ar fi mai bine să limităm plimbările. În celelalte zile, este important ca plimbările să continue, dar cu o durată mai scurtă decât în sezonul cald.
„Este important în această perioadă să purtăm îmbrăcăminte adecvată, având în vedere că sezonul rece își face simțită prezența. De asemenea, alimentația ar trebui să includă legume și fructe, în special cele de sezon. Fructele specifice acestei perioade sunt bogate în vitamina C, un antioxidant esențial care contribuie la întărirea imunității organismului. Atunci când observăm simptome specifice virozelor respiratorii, se recomandă să ținem copiii acasă pentru a evita expunerea lor în comunitate, inclusiv la școală sau grădiniță. Este esențial ca tratamentul să fie adecvat, nu trebuie să administrăm copiilor aceleași medicamente ca și adulților. Medicamentele trebuie prescrise de un medic specialist, având în vedere că există medicamente destinate specific vârstei lor și clasificate pe categorii de vârstă”, a declarat Dr. Florin Roșu.
Cinci pacienți cu COVID-19 sunt internați
Referitor la COVID-19, medicul afirmă că numărul pacienților este constant și subliniază că virusul nu este o boală sezonieră. În prezent, cinci pacienți sunt internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Iași, iar aceștia necesită supraveghere medicală. Alți pacienți diagnosticați urmează tratament la domiciliu, sub monitorizare medicală, cu recomandarea de a se prezenta la spital imediat în cazul înrăutățirii stării de sănătate.
Dr. Florin Roșu subliniază că purtarea măștii este recomandată în special persoanelor care prezintă simptome ale virozelor respiratorii sau celor care au comorbidități. Aceste persoane, având un sistem imunitar mai slab, sunt mai predispuse să contracteze o viroză respiratorie, mai ales în zonele aglomerate. Prin urmare, este indicat ca persoanele cu simptome și cele cu risc să poarte mască. Totuși, nu este necesar ca toată lumea să poarte mască în această perioadă.
33.876 persoane din județul Iași s-au vaccinat antigripal
Cu privire la vaccinarea antigripală, conform ultimelor date centralizate, s-au vaccinat 33.876 persoane din județul Iași, din care 32.643 au beneficiat de vaccin antigripal compensat 100% sau 50%, pe baza rețetelor eliberate de medicul de familie sau medicul specialist, cu care s-au prezentat la farmaciile aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar restul de 1233 au beneficiat de vaccin prin achiziție proprie de la aceste farmacii.
Publicitate și alte recomandări video