Răcelile în sezonul rece: când ar trebui să apelăm la antibiotice?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Opinia specialistului

Răcelile în sezonul rece: când ar trebui să apelăm la antibiotice?

GALERIE
PROF DOROBAT CARMEN
  • PROF DOROBAT CARMEN
- +

Suntem deja în sezonul rece, vin sărbătorile de iarnă, vor începe deplasările cu ocazia zilelor libere și trebuie să știm cum să ne ferim de bolile contagioase.  ”Este vorba,  în primul rând,  de cele specifice sezonului, virozele respiratorii care se transmit foarte ușor prin aer, de la o persoană la alta”, subliniază prof.dr.Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași  unde, în această perioadă, ajung zilnic zeci de ieșeni cu astfel de probleme.

Nu am să includ aici gripa, pentru că gripa este o viroză respiratorie  de care ne putem  proteja prin vaccinare.  Subliniez că suntem în plin sezon  de vaccinare: pentru a avea protecția specifică în urma unui vaccin avem nevoie de 14 - 21 de zile.  Ar trebui să ne vaccinăm acum pentru ca următoarea perioadă  să ne găsească protejați față de gripă. Există însă și alte viroze respiratoriii care vor circula și pentru care nu există vaccin.  Vorbim de rinovirusuri, de adenovirusuri,  de virusul sincițial respirator. Aș adăuga la acestea și acele bacterii pe care noi, specialiștii,  le numim  ”bacterii atipice”. Mă refer  la Mycoplasma pneumoniae care este cauza unei pneumonii atipice cu aspect radiologic caracteristic,  de pneumonie interstițială.  


Ce ar trebui să știe pacienții?

 

Dacă apare febră,  tuse chinuitoare, dacă apar dureri articulare, dureri musculare, ne gândim la posibilitatea contactării unei astfel de viroze respiratorii și atunci trebuie să ne prezentăm la medicul de familie.  Pentru că se recurge foarte ușor la antibiotice, subliniez următorul lucru: ca regulă generală  în caz de viroză respiratorie necomplicată care nu se tratează cu antibiotice, pacientul nu va mai face  febră la un interval  de circa 3 până la maxim 5 zile de la debutul simptomelor. În momentul în care febra depășește perioada de 5 zile, atunci ne gândim la o suprainfecție posibilă și medicul poate recomanda antibiotice. 

Acesta e un tablou foarte succint al infecțiilor care pot fi transmise pe cale respiratorie în această perioadă a sezonului rece. Aș adăuga o posibilitate mai rară, dar care există și care pune în pericol viața bolnavului. Este vorba de bacterii care se pot transmite pe calea aerului și care pot determina meningite. Subliniez triada clasică ce ne duce cu gândul la o posibilă existență  a unei infecţii a sistemului  nervos central: febră,  dureri de cap și vărsături. Dacă apare acest tablou clinic, e obligatoriu consultul  la infecționist, arată prof.dr.Carmen Dorobăț.  

 

Atenție  la medicamentele și produsele naturiste pe care le luăm pentru prima dată!

 

În primul rând trebuie să evităm aglomerațiile în spații închise. Nu includ aici aglomerațiile în spații deschise. Foarte importantă este utilizarea batistei de unică folosință,  în special la cei care se știu cu strănut, tuse.  La fel de important este spălatul pe mâini cu apă și săpun. 

"Să nu uităm de consumul de legume și mai ales fructe proaspete, cât încă mai avem la dispoziție fructele noastre: mere, struguri sau pere. Încă se mai găsesc în piețe și ar trebui să le consumăm zilnic, după ce le spălăm bine. Dacă răcim și nu e nevoie de antibiotic, nu trebuie uitate acele leacuri ale bunicii: ceaiurile calde consumate în cantități mari, băi la picioare cu apă cu sare.  Mare atenție la acele suplimente naturiste fără aviz. Putem avea reacții alergice care câteodată sunt extrem de zgomotoase și duc pacientul la internare în spital. De altfel, consumul nejustificat  și necontrolat inclusiv a unor medicamente pe care nu le-a mai luat niciodată,  poate fi foarte periculos.Bineînțeles, mare atenție la antibiotice care categoric nu trebuie să fie indicate prin telefon”,  atenționează prof.dr.Carmen Dorobăț.

 

Proiecte pentru pacienți

 

”Și pentru că ne aflăm la sfârșit de an, la un moment de bilanț aș vrea să subliniez faptul că Spitalul de Boli Infecțioase Iași  și-a întrecut cu mult contractul pe care îl are  cu C.J.A.S. Iaşi. De remarcat, că am reușit să realizăm un echilibru între realizarea serviciilor medicale care au fost în număr mult mai mare decât cele contractate și calitatea serviciilor medicale. După știința mea, pacienții noștri  nu au fost  obligați să cumpere medicamente sau  materiale sanitare.

Așa cum se poate vedea, toate locațiile destinate activității medicale au fost renovate, cu o singură excepție: este vorba de unul din pavilioane în locul căruia ne străduim să construim o clădire nouă. Datorită domnului  ing. Maricel Popa, președintele  CJ Iaşi, am primit finanțare de la nivelul Ministerului Dezvoltării pentru  renovarea pavilionului administrativ și, de  la Compania  Națională de Investiții,  4 milioane de euro pentru a începe construcţia noului  pavilion. 

La acestea se adaugă o serie de proiecte desfășurate cu CJ și DSP Iași. Este vorba de campania de vaccinare antirujeolică și  cea de vaccinare antigripală. O altă campanie  este cea de testare gratuită pentru Hepatita cu virus C,  un proiect coordonat de Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. dr. Matei Balș, împreună cu CJ și Spitalul de Boli Infecțioase Iași. Ne-am  implicat în testările  la nivel regional: 2000 de teste în Iași, la care s-au adăugat cele din  Bacău și Suceava. Am identificat noi pacienți într-o proporție la care noi ne așteptam, în jur de 6%.

Consider că, împreună cu echipa de conducere a spitalului am realizat progrese în anul 2017; pentru anul 2018 urez ”La mulţi ani!” tuturor colaboratorilor noștri care ne-au susținut, dar și pacienților cărora li se adresează de fapt toate aceste eforturi”, a încheiat prof.dr.Carmen Dorobăț.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.