anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Radek Sikorski, iniţiatorul Parteneriatului Estic, conferenţiază azi la „Cuza“

GALERIE
Radek Sikorski
  • Radek Sikorski
- +

Fostul ministru de externe polonez Radek Sikorski se va afla astăzi la Iaşi, cu ocazia celei de-a cincea conferinţe internaţionale EURINT, organizată de Centrul de Studii Europene din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza“.  

Tema manifestării este „Parteneriatul Estic sub presiune - este nevoie de o regândire?“, demnitarul polonez fiind invitat în calitatea sa de iniţiator al Parteneriatului Estic (alături de suedezul Carl Bildt) şi de expert în problematica est-europeană. Alocuţiunea sa este programată în Aula Magna (corpul A) şi va începe la ora 10, dialogul cu publicul fiind moderat de publicistul Alexandru Lăzescu. Radek Sikorski a studiat la Oxford, cerând azil politic imediat după ce regimul comunist de la Varşovia a introdus legea marţială (1981).

A obţinut cetăţenia britanică, dar a renunţat la ea în 2006, pentru a putea prelua portofoliul Apărării în guvernul polonez. Ca jurnalist, a colaborat cu diverse publicaţii britanice, semnând - printre altele - corespondenţe de război din Afghanistan şi Angola, în anii ’80. S-a întors în ţara natală ca jurnalist, la începutul tranziţiei, dar s-a decis să intre în politică, ocupând diverse funcţii executive în domenii legate de politica externă şi de securitate. Ales de mai multe ori în parlament, Sikorski a devenit ministru al Apărării şi, ulterior, ministru de Externe în guvernul centrist pro-european condus de Donald Tusk.

Din postura de şef al diplomaţiei poloneze, a contribuit decisiv la crearea Parteneriatului Estic (2009), instrument prin care Uniunea Europeană încearcă să structureze cooperarea cu şase state post-sovietice: Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbadjan şi Belarus. La începutul lui 2014, împreună cu omologii săi german şi francez, Sikorski a încercat să medieze între puterea de la Kiev şi participanţii la Euromaidan, demonstraţia-maraton organizată după ce preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a refuzat să semneze acordul de asociere cu UE. Radek Sikorski este căsătorit cu jurnalista americană Anne Applebaum, cunoscută mai ales prin articolele sale din Washington Post, în care tratează situaţia din Europa Centrală şi de Est.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Alexandru LĂZESCU

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

Filmuletul zilei

opinii

Scaunele şi câinele Celsius

Nichita DANILOV

Scaunele şi câinele Celsius

Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

Sorin CUCERAI

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

O critică a criticii

Dana ȚABREA

O critică a criticii

Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Răzbunarea mașinii

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.