Radiațiile și bombele rusești amenință acest oraș ucrainean, așa că se construiesc școli în subteran

joi, 31 octombrie 2024, 18:17
4 MIN
 Radiațiile și bombele rusești amenință acest oraș ucrainean, așa că se construiesc școli în subteran

Nu au vrut să-și părăsească casele. De frica atacurilor rusești și a radiațiilor de la centrala nucleară oamenii s-au mutat în subteran.

Zaporojie, Ucraina – A fi părinte în acest oraș ucrainean din prima linie înseamnă să cântărești viața copilului tău cu armele rusești aflate la o distanță scurtă.

Moartea poate veni într-o clipă: dronele, rachetele balistice, bombele de planare, obuzele de artilerie. Dar soldații ruși controlează o altă armă pe care nu au desfășurat-o niciodată, cu potențialul de a fi la fel de mortală: centrala nucleară Zaporojie din apropiere.

Centrala, așa cum se știe, a produs cândva mai multă electricitate decât orice altă centrală nucleară din Europa. A căzut în mâinile forțelor ruse în primele săptămâni ale invaziei la scară largă, iar Rusia și-a păstrat cele șase reactoare de atunci. Centrala a fost supusă unor atacuri repetate din ambele părți .

Aceste pericole gemene – bombe și radiații – amenință din umbră Zaporoje. Majoritatea celor mai tineri locuitori ai orașului nu au văzut niciodată interiorul unei săli de clasă. Școlile care au suspendat cursurile în timpul pandemiei de COVID-19 în urmă cu mai bine de patru ani au continuat cursurile online după începutul războiului în februarie 2022.

Așadar, cu rachetele și bombele care lovesc încă zilnic, Zaporoje se află într-o permanentă febră a construcțiilor pentru viitorul său, creând un sistem școlar subteran.

A început construcția unei duzini de școli subterane proiectate să fie rezistente la radiații și bombe și capabile să educe 12.000 de elevi. Apoi, spun oficialii, vor începe sistemul spitalicesc.

”Bombele zilnice sunt o frică mai palpabilă decât radiațiile”, a spus Kateryna Ryzhko, o mamă ai cărei copii sunt a treia generație din familia ei care urmează școala nr. 88. Clădirea principală, datând din epoca sovietică a bunicii copiilor, este imaculată, dar sălile de clasă sunt goale. Versiunea underground este aproape completă, iar Ryzhko a spus că nu va ezita să-și trimită copiii la cursuri acolo. Aproape patru ani de învățare online au afectat copiii și părinții deopotrivă.

„Nici colegii de clasă nu se recunosc între ei”, a spus ea. „Este singurul mod sigur de a avea o educație și de a nu fi pe ecrane.”

Umbra nucleară

La câteva zile de la invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022, cei 300.000 de locuitori din Zaporoje s-au trezit în prima linie. Spre deosebire de orașele ucrainene mai mari, cum ar fi Kiev sau Harkov, nu există nici un sistem de metrou care să poată face dubla sarcină de adăpost anti-bombă și puține școli aveau subsoluri în care elevii ar putea participa la cursuri în siguranță.

Mulți rezidenți au plecat, deși unii s-au întors. Dar casele unifamiliale și blocurile de apartamente în stil sovietic s-au umplut aproape la fel de repede de ucraineni care fugeau din zonele ocupate de forțele ruse, precum orașele Mariupol, Melitopol și Berdiansk.

Până la începutul anului școlar în septembrie 2022, care trebuia să marcheze revenirea post-pandemie la sălile de clasă, școlile erau goale. Ferestrele au fost scânduri pentru a proteja împotriva undelor de șoc ale bombelor, iar gazonul lăsat neîngrijit. La cincizeci de kilometri distanță, reactorul nuclear a intrat în oprire la rece după negocieri intense între Agenția Internațională pentru Energie Atomică și guvernul rus.

De atunci, AIEA a schimbat de mai multe ori personalul la fața locului. Există riscuri chiar și în oprirea la rece, când reactorul funcționează, dar nu generează energie. Principalul pericol este că alimentarea sa externă cu energie electrică, care provine de pe teritoriul controlat de Ucrainei sub un bombardament rusesc constant, va fi întreruptă pentru o perioadă mai lungă decât pot suporta generatoarele.

Centrala nucleară are nevoie de energie electrică pentru a menține funcționarea sistemelor de rezervă esențiale, inclusiv pompe de apă care previn topirea, monitoare de radiații și alte sisteme de siguranță esențiale.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză Rusia că vizează centralele nucleare în mod deliberat . Criza din 1986 din Chornobîl al Ucrainei, la granița de nord la aproape 900 de kilometri (550 de mile) de Zaporoje, a crescut ratele țării de boli tiroidiene în rândul copiilor ucraineni departe de locul accidentului, iar radiațiile au contaminat împrejurimile imediate înainte de a pluti peste o mare parte a emisferei nordice. . Până în prezent zona din jurul centralei Cernobîl este o „zonă de excludere” interzisă, cu excepția personalului tehnic necesar pentru a menține în siguranță șantierul dezafectat.

Forțele ruse au preluat controlul asupra Cernobîlului în primele zile ale invaziei, doar pentru a fi respinse de forțele ucrainene.

Sursa: Associated Press.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii