Radu Mazăre se plânge că a fost ameninţat de un procuror când era în Madagascar
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 27.02.2021

Radu Mazăre se plânge că a fost ameninţat de un procuror când era în Madagascar

GALERIE
Radu Mazare
  • Radu Mazare
- +

Radu Mazăre a spus, luni, judecătorilor de la instanţa supremă, că i-au fost încălcate drepturile de către statul român şi cel malgaş în privinţa extrădării sale, că a fost adus cu forţa în ţară, fără a exista o hotărâre judecătorească, subliniind că a fost ameninţat de procuror şi de poliţie.

,,Consider că mi au fost încălcate drepturile de ambele state, atât Madagascar, cât şi România - din momentul în care am fost adus forţat în România, fără posibilitatea de a mă prezenta în faţa unei instanţe în Madagascar, şi când am fost preluat de escorta românească, fără a există o hotărâre dată de instanţă, de extrădare. Deşi în Madagascar s-au făcut presiuni asupra mea, am fost ameninţat inclusiv cu copiii, că să-mi dau acordul scris că renunţ la orice şi doresc să mă întorc în România, nu am făcut acest lucru. Am fost ameninţat de un ofiţer de poliţie, precum şi de procuror", a declarat Radu Mazăre în faţa completului de 5 judecători de la ICCJ.

La instanţa supremă s-au judecat, luni, atât contestaţia lui Mazăre faţă de prelungirea controlului judiciar în dosarul Polaris, cât şi un nou termen în cauza privind locuinţele sociale „Henri Coandă”.

Radu Mazăre a mai spus judecătorilor că, de când a părăsit România, a înştiinţat instanţele din ţară despre locul în care se află şi a menţionat că nu a plecat pentru a se ascunde, ci a apreciat că nu are parte de un proces echitabil. 

Fostul edil al Constanţei mai spune că a fost adus cu forţa în România şi că nu există temei pentru extrădarea sa. Tiberiu Bărbăcioru, avocatul lui Radu Mazăre, a declarat în faţa completului de 5 judecători: ,,Faţă de menţinerea iniţială putem constata cu uşurinţă că nu există o decizie definitivă a unui tribunal pentru extradarea inculpatului. Singura problema care rămâne în discuţie este actul în baza căruia s-a dispus extrădarea. Avem două autorizaţii din 14 şi 18 mai 2019. Organul emitent este un procuror şi nu un judecător. Am verificat atribuţiile procurorului sa vedem dacă poate invoca prin autorizaţie să dispună extrădarea". Ambii avocaţi ai lui Radu Mazăre au spus în faţa instanţei că a fost ocolită procedura legală de extrădare şi clientul lor a fost în imposibilitatea de a-şi angaja apărare în Madagascar.

,,Vreau să aveţi în vedere că în conformitate cu legea malgaşă, domnul Radu Mazăre putea ataca hotărârea instanţei în 3 zile, putea fi asistat (de un avocat - n.r.), lucru total inexistent. Reverberaţia juridică a încălcării flagrante a procedurii extrădării, prin expulzarea prin act administrativ a unui procuror prin care s-a ocolit procedura legală. Din această perspectivă, e clar că veţi putea constata că este incidentă regula specialităţii în materia extrădării, că nu aveţi document juridic ca izvor al extrădării, că solicitarea invocată de doamna procuror al statului român nu poate ţine loc de act juridic de extrădare şi că în prezent inculpatul nu a renunţat la aplicarea legii malgaşe", a mai spus Tiberiu Bărbăcioru. În ceea ce priveşte dosarul Henri Coandă, procurorul de şedinţă a cerut instanţei să solicite Ministerului Justiţiei întocmirea unei cereri către Ministerul Justiţiei din Madagascar pentru a consimţi în privinţa judecării apelului în această speţă. 

Este necesar ca dumneavoastră, prin încheiere să solicitaţi Ministerului Justiţiei din Madagascar să îşi dea consimţământul pentru ca această persoană să fie judecată", a spus procurorul. Radu Mazăre a fost condamnat, în primă instanţă, la 9 ani şi 10 luni de închisoare, în dosarul „Polaris”, decizia fiind contestată. În acest dosar, el se află sub control judiciar. În celălalt dosar, cel privind locuinţele sociale „Henri Coandă”, Radu Mazăre este acuzat de procurorii anticorupţie că a luat mită 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern - reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinţe sociale "Henri Coandă" - ca să-l ajute pe acesta să câştige licitaţia şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului. Fostul edil a fost achitat în primă instanţă. Instanţa a rămas în pronunţare în ambele cauze, atât în ceea ce priveşte contestaţia din dosarul Polaris, cât şi pe încuviinţarea cererii procurorului de a solicita Ministerului Justiţiei să facă o cerere către Ministerul Justiţiei din Madagascar.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.