Raed Arafat a vorbit despre greşeala de a tăia salariile la medici. Ce efecte a avut?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Raed Arafat a vorbit despre greşeala de a tăia salariile la medici. Ce efecte a avut?

GALERIE
Raed Arafat
  • Raed Arafat
- +

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că România a pierdut foarte mult personal medical tânăr atunci când au fost reduse salariile medicilor şi se declară sceptic că acest lucru se va repeta. Arafat cataloghează drept "anacronice" examenele pe care medicii, chiar cu experienţă, le susţin ca să îşi schimbe locul de muncă, arătând că este nevoie de schimbarea acestui mecanism care durează câteva luni.

Raed Arafat a afirmat că lipsa de personal din sistemul sanitar românesc nu este un aspect valabil doar în privinţa medicilor specialişti, ci există deficit de asistenţi medicali sau de asistenţi medicali pregătiţi pe anumite domenii.

 "Politica noastră faţă de personal a fost una care, din păcate..., a început un pic să se corecteze în ultimii trei ani prin a-i plăti mai bine, dar nu numai salariul e problema. Ca să păstrezi personalul trebuie să rezolvi încă câteva chestii în România pentru politica resurse umane în sănătate. Lucrurile trebuie abordate un pic altfel şi cred că o să vedem astfel de abordări, plus că, să nu uităm, cea mai mare migraţie de personal sanitar a avut loc când s-a făcut greşeala de a tăia salariile la medici, care aveau credite, una-alta şi atunci am pierdut chiar segmentul tânăr de medici. Nu cred că o să se facă aşa ceva (tăieri de salarii - n.r.), eu, cel puţin, ştiu că lumea e conştientă de ce s-a întâmplat atunci şi nu cred că se repetă treaba asta vreodată. Dacă se repetă, clar că vom avea din nou o încurajare a migraţiei”, a afirmat Raed Arafat, miercuri seară, la Prima Tv.

 Acesta a pledat pentru schimbarea mecanismului de intrare în sistemul sanitar, arătând că examenele pe care le susţin medicii chiar pentru schimbarea unui loc de muncă sunt "anacronice".

Cititi si: Raed Arafat consideră că medicii ca Flavia Groșan induc oamenii în eroare

 "Posturi sunt, nevoie este, clar că trebuie asigurată finanţarea şi trebuie schimbat mecanismul de intrare în sistem. Eu am comentat de o mie de ori mecanismul de intrare că este unul dintre cele mai anacronice mecanisme, deci noi la fiecare ocupare de post reexaminăm medicul de parcă dă examen de specialitate, când alte ţări fac un interviu. Dacă ai zece posturi şi-ţi vine un singur om, în altă ţară îl ia imediat, îl pune într-o perioadă probatorie. La noi aştepţi până se publică în Viaţa Medicală, în nu ştiu ce, durează trei luni, patru luni, uneori mai mult (...) astea toate ne-au întârziat. În mod normal, părerea mea, angajarea trebuie să fie mult mai flexibilă, nu trebuie să fie din nou examen de specialitate”, a adăugat Raed Arafat.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.