anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Rafila joacă „alba-neagra” cu SRU, cea mai mare investiţie publică din istorie făcută la Iaşi

GALERIE
spital sru
 • spital sru
- +

Săptămâna trecută, ministrul Sănătăţii anunţat cu mare pompă că s-a semnat contractul de proiectare pentru primul spital regional de urgenţă, cel de la Iaşi. Documentele oficiale consultate de Ziarul de Iaşi arată însă că acest lucru nu s-a întâmplat. De altfel, contestaţia depusă de o firmă din Turcia nici nu s-a judecat pe fond. Oficialii guvernamentali păstrează în continuare o tăcere ciudată asupra rezultatelor procedurii de atribuire.

 

Ministerul Sănătăţii (MS) are undă verde pentru a semna contractul de proiectare a lucrărilor la Spitalul Regional de Urgenţă (SRU) Iaşi. Deşi ministrul Alexandru Rafila spunea, săptămâna trecută, că acest lucru s-a întâmplat deja, de fapt acordul încă nu este parafat. În schimb, aşa cum a anticipat zilele trecute „Ziarul de Iaşi”, contractul poate fi semnat întrucât contestaţia depusă împotriva raportului procedurii a fost respinsă.

Cele mai noi informaţii arată că sesizarea nici nu a fost judecată pe fond: conform unui document consultat de ZDI, contestaţia a fost respinsă întrucât nu a fost plătită cauţiunea obligatorie de către contestatar (o asociere de firme condusă de firma turcă NKY Architects). „(...) în urma deciziei comune a asocierii s-a luat decizia de a nu depune cauţiunea”, se arată în motivarea Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) de respingere a sesizării. Amintim că asocierea condusă de NKY a avut cea mai bună ofertă din punct de vedere tehnic, dar o ofertă financiară cu un „preţ neobişnuit de scăzut” (22 milioane lei faţă de 64 milioane lei - valoarea estimată de MS). În schimb, asocierea declarată câştigătoare a licitat 39 milioane lei. MS păstrează în continuare o tăcere ciudată asupra rezultatelor procedurii.

Însă, din motivarea CNSC, putem afla că o altă asociere de firme a depus o cerere de intervenţie pentru respingerea contestaţiei, iar, de regulă, astfel de solicitări sunt depuse de către câştigătorul licitaţiei. Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila nu a răspuns ieri la apelurile telefonice, iar niciun alt reprezentant al MS nu a vrut să comenteze pe marginea subiectului. În schimb, ZDI a luat legătură cu reprezentanţi ai unor firme parte din asociere, iar unii dintre aceştia ne-au declarat că nu pot face comentarii până când nu semnează contractul.

Semnarea contractului de proiectare până la finalul acestui an creează premisele ca licitaţia de execuţie să fie lansată în anul 2023: proiectarea are ca termen de realizare 12 luni. SRU Iaşi va avea 850 de paturi. Valoarea totală a investiţiei se ridică la peste 2 miliarde de lei, iar fondurile sunt asigurate de la Guvern printr-un credit şi Comisia Europeană (bani nerambursabili). Spitalul va fi construit în zona Moara de Vânt pe un teren pus la dispoziţie de Primăria Iaşi, iar unitatea ar urma să fie dată în folosinţă în jurul anului 2030.

Cine este asocierea care a intervenit la CNSC

Asocierea cuprinde şase firme: trei din Italia şi celelalte trei din România. Liderul de asociere este Studio Altieri, o firmă cu experienţă majoră în proiectarea unor lucrări de amploare. În portofoliul de pe site-ul companiei sunt nominalizate proiecte similare în ţări precum Turcia, Egipt, Rusia, Serbia, Arabia Saudită, Kuwait, Libia, Oman, Emiratele Arabe Unite sau Italia.

De exemplu, în Turcia, firma este implicată în proiectul privind construirea unui campus medical în Etlik (provincia Ankara): o investiţie de amploare, realizată în parteneriat public-privat, care vizează amenajarea mai multor spitale care însumează peste 3.500 de paturi. Proiectul a început în 2012 şi are ca termen de execuţie 25 de ani. Alte proiecte de unităţi spitaliceşti în care a fost/este implicată compania sunt implementate în Sankt Petersburg (580 paturi), Shuwaikh (780 paturi, Kuwait), Suwaiq (300 paturi, Oman), dar mai ales în Italia: Milan (550 paturi), Bassano del Grappa (837 paturi) sau în regiunea Toscana (patru unităţi care însumează peste 1.700 paturi).

Partenerii italieni ai firmei la licitaţia SRU Iaşi sunt Steam şi Italconsult, ambele firme având, de asemenea, o experienţă bogată în proiecte mari de infrastructură. Din România, parte din asociere sunt Proiect Consulting (Bucureşti), Rheinbrucke (Timişoara) şi K-Box Construction Design (Bucureşti).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Alexandru LĂZESCU

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Percepţia negativă şi criticile faţă de reuniunea de la Davos, în cadrul căreia vicepremierul chinez Liu He a anunţat dorinţa Beijingului de „re-globalizare”, au căpătat o tot mai mare amploare pe măsură ce propunerile avansate în timpul discuţiilor din cadrul Forumului s-au transformat într-o agendă radicală de inginerie socială motivată de o titanică luptă cu „schimbările climatice”.

opinii

O lume fără SUA

Briscan ZARA

O lume fără SUA

Imităm fără măcar să ne mai dăm seama artişti, sportivi, VIP-uri, politicieni americani, urmărim în proporţie covârşitoare filme de peste ocean, ascultăm muzică produsă tot de acolo, gândim şi dorim ceea ce gândesc şi doresc ei. Vorbim pe jumătate engleză pentru că ni se pare că nu există cuvinte sau expresii echivalente în română sau care să exprime atât de bine ceea ce „simţim”. Am împrumutat până şi gesturi caracteristice lor...

Nefericitul

Cristina DANILOV

Nefericitul

Privind în jur vedem cum unii oameni știu să găsească fericirea chiar și când lumea se prăbușește lângă ei, alți sunt nefericiți, deși au totul. Pentru unii, fericirea este trecătoare și depinde de circumstanțele prezente, în timp ce alții par să fie în general fericiți sau în general nefericiți, indiferent de ceea ce se întâmplă în viața lor. Se pune întrebarea: cum ar trebui să definim fericirea ca să putem înțelege mai bine nefericirea - prin succes și recunoaștere publică, satisfacția interioară sau altcumva?

Unificatori şi dezbinatori (I)

Mihai DORIN

Unificatori şi dezbinatori (I)

Nu sunt prea numeroase ideile creatoare de istorie. Creaţia în istorie nu e însă doar despre capacitatea de a proiecta idealuri, cât mai ales despre consecvenţa de a le perpetua, indiferent de riscuri şi de a descifra sensuri noi, în acord cu vremurile. 

pulspulspuls

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Am râs noi, am glumit, ne-am dat coate, dar cât e glumă-i panaramă, şi ce-i serios apăi serios rămâne. Da, la ţinutul la distanţă a lui Chirica şi Alexe de către şeful liberalilor de Ziua Unirii de la Iaşi ne referim. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.