Rafila: Nu aş recomanda oprirea instalaţiilor de aer condiţionat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.04.2021

Rafila: Nu aş recomanda oprirea instalaţiilor de aer condiţionat

GALERIE
rafila
  • rafila
- +

Şeful Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, spune că este foarte important ca fiecare angajator să ia măsuri de distanţare între angajaţi, la locul de muncă, iar oamenii să poarte mască de protecţie. Rafila apreciază că măsurile luate de autorităţi sunt importante, dar rezultatul real îl dă comportamentul individual şi acolo trebuie să ne menţinem echilibrul.

”Reorganizarea activităţii în unităţi trebuie să ţină cont de o evaluare a riscului de transmitere. Fiecare ar trebui să facă o simulare la locul de muncă, să vadă unde se aglomerează, ce se întâmplă la toalete, în diferite spaţii.  (...) Este o diferenţă între restaurant şi spaţiu închis pentru că în restaurant nu porţi masca. Acolo trebuie luate niste precauţii. Nu putem elimina riscul de transmitere. Noi putem să îl diminuăm, dar nu îl putem elimina. Fie că ne referim la infecţia cu coronavirus sau cu altceva. Trebuie făcută o evaluare a riscului, după care spaţiul sau activitatea trebuie organizată într-un mod care să reducă interacţiunile, de exemplu, spaţiile de birouri să le organizăm astfel încât oamenii să aibă 2 metri distanţă şi poartă şi mască. Am auzit că există risc de transmitere prin aparatele de aer condiţionat, asta e o prostie. Mai ales dacă oamenii poartă mască, este suficient să le întreţii şi să le igienizezi. Trebuie echilibru în tot ceea ce facem şi consultanţă în ceea ce facem”, a declarat Alexandru Rafila.

Rafila spune că aparatele de aer condiţionat ar trebui, probabil dezinfectate mai des, dar şi că riscul de infectare este unul extrem de redus.

”Aerul condiţionat, aparatele, trebuie curăţate şi dezinfectate periodic şi probabil dezinfecţia probabil că trebuie făcută mai frecvent. Dispersia particulelor în cazul unui strănut în apropierea apartului de aer condiţionat este aşa de mare încât riscul să inspiri o cantitate suficientă este extrem de redus. Nu exclud riscul de a te infecta, dar e foarte redus. Nu aş recomanda oprirea instalaţiilor de aer condiţionat mai ales în clădirile unde nu se poate trăi fără aer condiţionat, dar numai dacă porţi şi mască”, a spus medicul.

Aflați amănunte de pe news.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Florin NICULA

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Aceleaşi idei au fost rostogolite de la un buget la altul de Mihai Chirica, doar că acum nu a mai fost consensul de altădată.

Filmuletul zilei

opinii

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Alexandru CĂLINESCU

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Scrisă alert, fructificând o documentaţie impresionantă (studiul a avut o primă ediţie apărută în 2016 la editura americană Common Ground), exploatând inteligent o ipoteză de lucru ce se dovedeşte fertilă, cartea Marianei Neţ ne oferă o lectură pasionantă. Este, fără dublii, unul dintre evenimentele editoriale ale acestui an.

Vuia (III)

Neculai SEGHEDIN

Vuia (III)

Biograful oficial al lui Traian Vuia a fost inginerul George Lipovan (1905-1972). Acesta a studiat la Şcoala Politehnică din Timişoara, Universitatea din Paris, şcoala de jurnalişti din Paris şi la şcoala militară aeronautică din Bucureşti. În 1925, Lipovan pleacă la Paris, unde îl întâlneşte pe Vuia, de care îl va lega o puternică relaţie de prietenie, dovadă fiind îndelungata corespondenţă dintre cei doi. Lui Lipovan îi datorăm seria de cărţi dedicate lui Vuia, bazate pe mărturiile inventatorului şi pe propriile sale cercetări documentare.

Competiţia mare

Nicolae CREŢU

Competiţia mare

Viaţa însăşi este, desigur, şi competiţie: dar înţelegând prin asta, din perspectiva valorilor omului (care îl disting de animalitate), nu malthusiana sfâşiere de homo hominilupus, ci un spirit al emulaţiei meritocrate definit prin fair play. Metaforism sportiv, da: fără „dopaj”, nici blaturi sau „arbitri” părtinitori, corupţi, fără trucaje şi măsluiri. 

pulspulspuls

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

O boare de semne de îngrijorare cică ar fi trecut zilele asteape deasupra viilor politice româneşti şi ieşene, stimaţi telespectatori, după ce pe piaţă ar fi apărut datele singurului sondaj politic credibil de la alegeri încoace. Iar acolo curioşii au putut vedea, cu oarecare surprindere, evident, că AUR a trecut sesizabil peste USR. 

Caricatura zilei

Urare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.