anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Raiul infractorilor s-a mutat în judeţul nostru. 108.000 de ieşeni au cazierul „pătat“

GALERIE
cazier, infractori
  • cazier, infractori
- +

Un ieşean din şapte a avut sau are probleme cu legea. 35.300 de persoane au suferit condamnări sau au primit sentinţe penale, iar 73.000 figurează cu probleme de cazier, fiind urmăriţi penal, au primit amenzi penale sau administrative. Pe locul doi se află Bucureştiul, cu 32.300 de infractori, apoi Bacăul, cu 26.400

Judeţul Iaşi se poate „lăuda“ cu titlul de cel mai mare „bazin“ criminogen al României. Iaşul depăşeşte chiar şi capitala României, Bucureştiul, dar şi alte judeţe mari din ţară. Din statistici reiese că ieşenii au cele mai multe sentinţe şi condamnări din ţară, potrivit Serviciului de Caziere Judiciare. Cu alte cuvinte, în judeţul nostru, locuitorii au cele mai multe caziere „pătate“, în comparaţie cu alte judeţe. În acelaşi timp, ieşenii plătesc cei mai mulţi bani pentru eliberarea cazierelor judiciare, după Bucureşti. Numai anul trecut, ieşenii au băgat la bugetul statului un milion de lei din plata cazierului judiciar. În acest an, în doar trei luni, ieşenii au scos caziere de la Poliţie în valoare de aproape 300.000 de lei. Cei mai mulţi au scos cazier judiciar pentru angajare. În câţiva ani, cei de la Caziere vor transfera datele din cartotecă într-o amplă bază de date iar cazierul poate fi solicitat din orice punct al ţării. Primii care vor apărea în noua bază de date a Poliţiei sunt ieşenii care au avut probleme cu legea.


35.300 ieşeni au suferit condamnări sau au primit sentinţe penale


Un ieşean din şapte are în prezent cazierul „murdar“. Potrivit şefilor de la Serviciul de Caziere din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), din cei aproximativ 772.000 de locuitori ai judeţului nostru (conform ultimului recensământ), 108.000 de ieşeni au cazierul „pătat“, după ce au suferit condamnări, ori se află sub urmărire penală, au primit amenzi penale sau administrative în urma comiterii unor infracţiuni. Dintre cei 108.000 de ieşeni cu cazierul „pătat“, 35.300 au suferit condamnări sau au primit sentinţe penale, Iaşul aflându-se pe primul loc pe ţară. De asemenea, alţi 73.000 de ieşeni figurează cu probleme de cazier, fiind urmăriţi penal, au primit amenzi penale sau administrative. „În total, aproximativ 108.000 de ieşeni apar în cazier cu menţiuni operative, cum ar fi punerea în mişcare a urmăririi penale, amenzi penale sau administrative dar şi menţiuni, cum ar fi sentinţe penale sau condamnări“, a precizat comisarul şef Florin Gheucă, de la Serviciul Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative. După judeţul Iaşi, în topul celor mai mulţi locuitori cu caziere pătate după ce au fost condamnaţi, pe locul doi se află Bucureştiul, cu 32.300 de infractori, Bacăul cu 26.400 persoane, Cluj - 25.200, Prahova - 22.700, şi Călăraşi, cu 21.500 evidenţiaţi. De remarcat că, în cazul în care ţinem cont de populaţia judeţului, clasamentul de mai sus se schimbă: pe primul loc trece Călăraşi cu 7% persoane condamnate sau cu sentinţe penale (din populaţia judeţului de aprox. 307.000), Iaşul fiind al doilea cu 4,5% şi Bacău cu 4,2% (la 616.000 de locuitori). Potrivit comisarului şef Gheucă, infractorii ieşeni nu au săvârşit infracţiunile numai în judeţul Iaşi. „Este vorba despre adresa lor de domiciliu. Adică, o mare parte dintre delictele comise, au fost şi în celelalte judeţe ale ţării. Este vorba despre originea infractorilor“, a precizat Gheucă.


O treime din cererile de cazier sunt pentru permise


În acelaşi timp, ieşenii bagă cei mai mulţi bani la bugetul statului, după Bucureşti, din plata cazierului judiciar. Potrivit celor de la Serviciul de Caziere, anul trecut, a fost colectat un milion de lei din această activitate. Numai în primele trei luni ale acestui an, ieşenii au scos din buzunar aproape 300.000 de lei pentru acest serviciu. „În primul trimestru al acestui an, 22.835 de persoane fizice şi 164 persoane juridice au scos tot atâtea certificate de cazier, achitând la bugetul statului 274.000 de lei. În medie, zilnic sunt eliberate 300 de certificate, la toate ghişeele din judeţ“, a precizat comisarul şef Gheucă. El a menţionat că marea majoritate a certificatelor sunt solicitate pentru angajare. „Cam 60% sunt pentru angajare, iar 30% pentru permise de conducere. Cei care au nevoie pentru angajare, mulţi sunt agenţi de pază, iar pentru permise, mulţi care au îndeplinit vârsta de 18 ani. De asemenea, mai sunt cerute certificate pentru diferite concursuri şi examene de angajare“, a completat comisarul. Ieşenii pot scoate caziere din şase puncte din judeţ, acestea fiind ghişeul din Copou, din interiorul sediului IPJ, clădirea Poliţiei Municipiului Iaşi, Poliţia Municipiului Paşcani, Poliţia Oraşului Hârlău, Poliţia Oraşului Târgu Frumos şi Poliţia Comunală Răducăneni. Pentru eliberarea documentului se percepe o taxă de 10 lei plus alţi 20 lei pentru timbru fiscal.


Se lucrează la o bază de date digitală, la nivelul întregii ţări


În decurs de doi sau trei ani, ieşenii pot cere eliberarea unui certificat de cazier din orice colţ al ţării. Toată cartoteca aflată în prezent care este administrată de Serviciul de Caziere este transferată într-o uriaşă bază de date, numită ROCRIS. Pentru transferul datelor din cartotecă în această bază de date, lucrează în două schimburi 12 persoane. „Sunt şase lucrători de evidenţă nominală plus alţi şase delegaţi aflaţi sub îndrumarea celorlalţi şase. Aproximăm că întreaga bază de date va fi transferată în decurs de câţiva ani. Primii care sunt introduşi în ROCRIS sunt cele 35.000 de persoane care au suferit condamnări sau au primit sentinţe penale. Acest sistem va permite eliberarea certificatelor pe loc, indiferent de locul de naştere, domiciliu sau reşedinţă, şi cel mai important, nu au antecedente penale“, a completat comisarul şef Gheucă. În total, poliţiştii vor transfera datele din cartoteca care conţine 218.000 de fişe aparţinând celor 108.000 de ieşeni care au cazierul „pătat“.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Transferul de primari, o dovadă de slăbiciune

Cosmin PAȘCA

Transferul de primari, o dovadă de slăbiciune

Campania de racolări declanşată de liberali înseamnă în primul rând o umilinţă pentru propriul electorat şi activul de partid. E o palmă pe obrazul acelor liberali (mulţi, puţini?) care s-au luptat în ultimii patru ani cu „ciuma roşie” pe uliţa satului, care şi-au pierdut patru ani din viaţă crezănd că PNL trebuie să facă opoziţie.

Filmuletul zilei

opinii

Savanţii zilelor din urmă

Codrin Liviu CUȚITARU

Savanţii zilelor din urmă

„Dragul meu, adevărul este chiar cel comunicat de hârţogarii academici: mi-am mistificat activitatea de cercetare, aşa-zisele informaţii epocale, savantlâcul, biografia, tot! Existenţa mea e o farsă de la A la Z. Nu puteam să mor cu minciuna în spate! Mă bucur că accidentul deconspirării s-a petrecut înainte de ieşirea din sistem. Nu vor fi consecinţe punitive, iar eu, în sfârşit, voi savura câţiva ani de sinceritate....”

Iaşul vrea tren urban! (II)

George ŢURCĂNAŞU

Iaşul vrea tren urban! (II)

În ciuda dorinţei autorităţilor locale ale aglomeraţiilor urbane importante ale României, fără o descentralizare reală punerea în practică a proiectelor de trenuri urbane e extrem de dificilă. Atâta vreme cât tot ce ţine de infrastructura de transport feroviar se decide la Ministerul Transporturilor şi autorităţile locale sau judeţene nu pot contacta după nevoile lor transportul feroviar, lucrurile se vor mişca foarte greu. 

De la moară la războiul de ţesut

Bogdan ILIESCU

De la moară la războiul de ţesut

„Obstacolele sunt acele lucruri groaznice pe care le vezi când îţi iei ochii de la ţelul tău.” Henry Ford

pulspulspuls

Alexe a mutat, se pregăteşte Chirica: Şandru, un pas în faţă

Alexe a mutat, se pregăteşte Chirica: Şandru, un pas în faţă

Caricatura zilei

3 AM

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.