anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Rămas orfan între două ministere, Spitalul CFR se zbate în lipsuri greu de imaginat

GALERIE
Spitalul CFR
  • Spitalul CFR
- +

S-a ajuns până acolo încât unitatea medicală din Copou recuperează din aparatura pe care alte spitale o aruncă.

Trecerea Spitalului Căi Ferate Iaşi în această vară înapoi în subordinea Ministerului Transporturilor, de la Sănătate, nu a adus aproape niciun beneficiu unităţii sanitare. Aceasta se confruntă în continuare cu probleme nerezolvate, pe care cu greu va reuşi să le ducă la bun sfârşit. Spitalul nu este renovat, iar la patru secţii este nevoie urgentă de repaţii capitale.

„Pe partea de infrastructură sunt câteva lucruri rămase în urmă pe care încercăm să le urgentăm. Cum ar fi renovarea şi refuncţionalizarea secţiilor de chirurgie, ORL, dermatologie şi balneofizioterapie. S-a efectuat deja ameliorarea termică a acestor clădiri, deci schimbarea tâmplăriei şi anveloparea acestora. În­cercăm din luna noiembrie să începem activitaţile la interioare“, a precizat dr. Mihai Glod, managerul Spitalului CF Iaşi.

Însă clădirile uni­tăţii medicale nu sunt singura pro­ble­mă. Aparatura veche de mai bine de zece ani începe să îşi spună cuvântul şi să cedeze treptat. Computerul To­mograf (CT) este defect, iar repa­raţiile ajung la o valoare aproximativă de 40.000 de euro. „Tubul de la CT este consumabil, el are un nu­măr de expuneri, număr pe care l-am dublat deja. A fost schimbat în 2007, iar acum trebuie altul“, ex­plică managerul.

Acesta mai spune că spitalul nu îşi permite un CT nou, pentru că valoarea achiziţiei poate depăşi suma de 500.000 de euro. Astfel, preferă să ia aparate second-hand de la alte spitale, care nu le mai folosesc. „Licitaţia pentru aceste aparate s-a făcut în 1998, iar în 2002 ministerul a început furni­za­rea. Aparatul de la Iaşi a ajuns la începutul lui 2003. Sunt spitale care au primit aparatul şi îl dau la casare. Eu îl recuperez şi îl folosesc ca piesă de schimb, pentru că sunt unităţi unde aparatul nu a fost folosit la capacitatea lui maximă. Un CT nou costa peste 500.000 de euro, şi atunci e normal să îmi convină aşa. De asemenea, pentru apa­ratura de la radiologie ar fi nevoie de reparaţii, ce se ridică la o valoare de aproximativ 200.000 de euro“, a spus dr. Glod.

Iar toate aceste costuri menţionate sunt prevăzute să se facă din fondul propriu al spitalului, pentru că unitatea medicală nu va primi fonduri de la bugetul de stat în acest an. Şi asta din cauză că transferul de la Ministerul Sănătăţii înapoi la Trans­porturi a fost făcut după rectificarea bugetară.

Chiar şi în aceste condiţii, conducerea spitalului CF caută soluţii prin care să aducă bani în vistieria proprie. Ei au în plan înfiinţarea unui centru antiaging (specialitate medicală care se ocupă cu încetinirea procesului natural de îmbătrânire, cu scopul de a prelungi durata de viaţă o omului). „Se va face de la recuperare neuromotorie, recuperare pe partea de patologii reumatice până la cosmetică prin utilizarea unor preparate speciale. Este nevoie de un asemenea centru, pentru că sunt nişte bani care vin la spital. Beneficiile de pe urma lui sunt mari, iar la început sperăm să obţinem peste 300.000 de lei, lunar. E un program care se deruleaza pe o perioada de doi ani de zile, dar să sperăm că în maxim şase luni să îl putem deschide“, a conchis dr. Mihai Glod. Proiectul va fi făcut prin fonduri europene, iar valoarea lui se ridică la aproximativ două milioane de euro. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Alexandru LĂZESCU

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

Filmuletul zilei

opinii

Scaunele şi câinele Celsius

Nichita DANILOV

Scaunele şi câinele Celsius

Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

Sorin CUCERAI

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

O critică a criticii

Dana ȚABREA

O critică a criticii

Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Răzbunarea mașinii

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.