anunturi
grandchef
Bolta rece

Rancea se întoarce la cârma Operei ieşene. Cum a fost posibil

GALERIE
rancea opera iasi
 • rancea opera iasi
- +

Beatrice Rancea revine pe scena Operei Naţionale Române Iaşi (ONRI), după ce magistraţii au decis suspendarea măsurii controlului judiciar, măsură împusă în cazul dosarului instrumentat de DIICOT şi în care apar fapte de corupţie cum ar fi depalidare, fals şi deturnare de fonduri.

Ministrul Culturii a anunţat că, odată dispusă ridicarea controlului judiciar, contractul lui Beatrice Rancea revine pe rol, iar aceasta îşi preia toate atribuţiile.

Ministrul secretar de stat în Ministerul Culturii, Andras Istvan Demeter, a declarat că nu există o altă alternativă legală în ceea ce priveşte situaţia lui Beatrice Rancea.

Chiar dacă aceasta, alături de alţi angajaţi ai ONRI, este inculpată într-un dosar cu un prejudiciu de 5 milioane de lei, Rancea se poate întoarce şi poate administra în continuare instituţia.

“Doamna Rancea are un contract cu Ministerul Culturii, contract care a fost suspendat, conform legii, pe durata interdicţiei de control judiciar. Având în vedere că, prin decizia instanţei, măsura respectivă a încetat, asta înseamnă că au încetat şi cauzele care au dus la suspendarea contractului doamnei. Odată încetând cauzele suspendării, practic, contractul se repune pe rol, adică va reintra în executare de drept, părţile în acest sens, în această perspectivă neavând o măsură de a interveni. Ulterior, vom vedea ce se va întâmpla", a declarat secretarul de stat, Andras Istvan Demeter.

În urmă cu câteva zile însă, mai exact cu câteva ore înainte de decizia magistraţilor de a suspenda măsura controlului judiciar, un alt secretar de stat din Ministerul Culturii, Liviu Brătescu, anunţa în cadrul conferinţei de lansare a noii imagini a ONRI, că mandatul de interimat al lui Daniel Şandru este prelungit cu două luni.

Ieri însă, Daniel Şandru a anunţat pe pagina sa de facebook că mandatul său de manager interimar la ONRI a încetat şi că mulţumeşte colectivului pe care l-a cunoscut în cele patru luni.

Vestea revenirii lui Beatrice Rancea la pupitrul Operei a creat vâlvă în rândul colectivului, tocmai pentru că apele păreau a se fi liniştit. Sindicatul ARTIS a anunţat că va solicita Ministerului Culturii evaluarea pe 2020 a lui Rancea, ea fiind singurul manager de operă din ţară rămas neevaluat.

"Am luat act de decizia ministerului şi anume de repunere în funcţie a lui Beatrice Rancea, în urma ridicării controlului judiciar. Dar, din câte ştim urmează o evaluare a managerului Beatrice Rancea pe toată perioada anului 2020, o evaluare pe care o aşteptam de mult. După atâtea rapoarte, două de la Ministerul Culturii, apoi raport al Curţii de Conturi, apoi acest dosar unde sunt fapte de natură penală, mă întreb ce notă va lua Beatrice Rancea la această evaluare. Sigur, există prezumţia de nevinovăţie, dar cred că Ministrul Culturii ar trebui să ţină cont şi de aceste aspecte care apar în diverse instituţii de control şi anchetă", a declarat Marius Aftaragaci, liderul Sindicatului Artis.

La rândul său, prim-solistul Corpului de Balet, Vlad Mărculescu, cel care a fost dat afară de către Consiliul de Etică, dirijat de Beatrice Rancea, dar repus în post de către directorul interimar Daniel Şandru, a declarat că are încredere în demersul instituţiilor abilitate şi în oamenii legii.

“Suspendarea doamnei manager ar putea fi din nou prezentă în vieţile noastre dacă demersul organelor abilitate se va sfârşi cu trimiterea ei în judecată. Eu am fost o victimă a tot ceea ce s-a întâmplat şi am câştigat trei procese, şi am fost reintegrat pe post. Eu nu fac rabat de la niciun principiu de-al meu şi nu trăiesc cu frică", a declarat Vald Mărculescu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X