Rând la Palat ca la moaştele Sfintei Parascheva. Ieșenii au fost fascinaţi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 04.12.2020

Rând la Palat ca la moaştele Sfintei Parascheva. Ieșenii au fost fascinaţi

GALERIE
IMG_8414
  • IMG_8414
- +

Intrarea a fost gratuită, sute de ieşeni dorind să vadă Palatul chiar din prima zi de deschidere pentru public, după cei 8 ani de renovare şi cele aproape 30 milioane euro cheltuite. Marea majoritate a vizitatorilor au fost fascinaţi, printre aceştia fiind şi străini. De astăzi, intrarea va costa 40 de lei.

Mult aşteptata zi în care Palatul Culturii îşi deschide porţile a venit ieri, odată cu vremea bună. Sute de ieşeni s-au aşezat liniştiţi la coada ce ajungea încă de la ora 10.30, potrivit unui jandarm, la peste 50 de metri lungime. Din când în când, jandarmii mai puneau câte un gărduţ în completare la celelalte. În prima cameră, cea de la intrare, ieşenii care aşteptau îşi puteau "omorî" timpul savurând o cafea sau un ceai de la tonomatul special montat.

Podea de sticlă

Ieri, la Palatul Culturii s-a stat, aşadar, la rând ca la Sfânta Parascheva, de hram. Mulţi copii, de mână cu bunicii, cu părinţii ori cocoţaţi după gâtul lor, umpleau aerul de râsete şi nerăbdare. Deşi lung, rândul a mers destul de repede, la 5 minute se intra în grupuri de câte 50 de persoane. Turul Palatului a fost foarte bine pus la punct, cu intrări şi ieşiri riguros ordonate, cu mult personal care dirija mulţimea şi dădea indicaţii. Călătoria a început de la parter şi a ajuns la etaj, trecând prin cele patru muzee deschise special pentru vizitatori.

Pe holul principal de la etaj, o fetiţă de circa patru ani se lăsa trasă de mânuţă spre expoziţia de podoabe si obiecte de tezaur. Vrea în braţe, dar bunca ei o tot duce cu vorba. Are lacrimi în ochi şi o jucărie de cârpă, cu picioare lungi, pe care o târâie după ea. Pentru paşii ei mici, holurile şi sălile de expoziţii par să facă cât o plimbare bună prin oraş. Cei care nu au reuşit să ajungă în cursul zilei de ieri, pot vedea de astăzi, dar pe bani, cum arătau mesele regale, cu ce tacâmuri se mânca şi cum arăta o cină aranjată. Tot la parter puteţi trece prin sălile de arheologie, unde ochiul te obligă să priveşti sub tălpi, deoarece întreaga privelişte se află acolo, sub o podea de sticlă. 

„This is an old picture"

Reprezentanţii muzeului încearcă să-i explice unei fetiţe că sticla nu are cum să se spargă, deci să păşească cu încredere. Aceasta însă priveşte în jos cu teamă şi calcă cu frică, ca pe o coajă de ou. Deşi i se spune că fiecare bucăţică de ochi de sticlă poate susţine până la 400 de kilograme, fetiţa parcă n-ar crede. Sfiala îi cuprinde însă şi pe ieşenii maturi, care sunt de-a dreptul fascinaţi de privelişte şi calcă atent, făcând poze cu telefoanele mobile la fiecare pas. O mămică îşi fotografiază fetiţa de cinci ani lângă fiecare tablou de la etaj, spunându-i destul de des „This is an old picture”.

Ieşenii care au vizitat ieri Palatul Culturii  au fost fascinaţi mai ales de expoziţia cu obiecte de aur şi argint, piese ce fac parte din tezaurul României, dar şi de expoziţiile de artă, unde Tonitza vă aşteaptă să-i admiraţi crizantemele, alături de alţi pictori precum Grigorescu, Băncilă etc. De efect a fost şi expoziţia costumelor populare, expoziţia de ouă încondeiate, moara de vânt montată în una din săli, care ajungea până la tavan, şi sala cu instrumente muzicale de la Muzeul de Ştiinţă. Aici sunt zeci de gramofoane, piane mecanice, polifoane, patefoane, simfonioane, toate în stare bună de funcţionare.

„În actuala restaurare s-a încercat revenirea la aspectul iniţial al clădirii, folosindu-se însă materialele performante de azi. Palatul s-a redeschis oficial cu o serie de expoziţii temporare, cu piese din patrimoniul celor patru muzee din cadrul Complexului Muzeal. La aceste expoziţii se adăugă altele două deosebit de valoroase: Aurul şi argintul românesc şi Artă şi ceremonial la mesele Regale. În Sala Voievozilor avem mai mulţi martori cu straturile vechi şi cel restaurat. S-au făcut analize stratigrafice şi s-a ajuns până la primul strat de pictură, iar după probe repetate pe perete s-a revenit la culoarea iniţială, la «albastru de Prusia», culoare existentă şi în Sala Coandă.

Pe timpul comunismului, pereţii au fost turcoaz. Orice restaurare constă în revenirea la starea iniţială!. Oriunde am considerat că există elemente de noutate, am lăsat martori. Este pentru prima dată când Palatul Culturii cunoaşte o restaurare unitară de asemenea nivel. Asta înseamnă de la consolidare, sistemul de drenaj, refacerea elementelor artistice, acoperişul... Practic s-a intervenit în toate zonele”, ne explică Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal „Moldova”.

Zona de arme

La Muzeul de Artă este deschisă expoziţia „Pictura interbelică”, unde sunt expuse lucrări ale marilor pictori precum Tonitza, Petrescu, Palade, Iser etc. La Muzeul de Istorie este deschisă o expoziţie în care se poate vedea evoluţia comunităţii ieşene, începând cu Palatul Culturii, curţile domneşti şi până la domnia lui Carol I, inclusiv. Această expoziţie are o latură deosebită deoarece va fi profilată pe arme, armuri şi tot ce ţine de armament. La Muzeul de Ştiinţe şi Tehnică este o expoziţie cu instrumentele muzicale  mecanice, de la cutiuţe muzicale, piane mecanice, orchestron etc. La ultimul muzeu, cel de Etnografie, sunt  deschise două expoziţii. Prima este cea despre costumele populare de femei, bărbaţi şi copii, iar a doua, despre ouăle încondeiate. Palatul Culturii are în patrimoniu o colecţie foarte mare de ouă care nu a fost niciodată expusă în totalitate. Toate aceste expoziţii sunt temporare, şi vor putea fi văzute aproape un an de zile de la deschidere.

Pentru ca Palatul Culturii să arate aşa cum o parte dintre ieşeni l-au văzut ieri, la restaurarea clădirii au lucrat în jur de 500 de oameni. Lucrările de reparare şi reconsolidare a Palatului Culturii au fost demarate în august 2008, iar după opt ani de muncă şi cheltuirea a aproape 30 milioane euro (cu TVA), acesta ni se dezvăluie în splendoarea sa de altădată. De astăzi, biletul de intrare costă 40 de lei de persoană, iar fotografiatul şi filmatul sunt interzise. Reprezentanţii Complexului Muzeal din Iaşi ne dau însă o altă veste bună: pe 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, intrarea va fi iar liberă. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Florin NICULA

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Dacă nu vrem să îndatorăm peste măsură generaţiile viitoare, noul guvern ar trebui să înceapă o reformă a sectorului bugetar.

Filmuletul zilei

opinii

Când raţiunea trebuie să primeze

Alexandru CĂLINESCU

Când raţiunea trebuie să primeze

USR PLUS se prezintă drept partidul care se opune întregii „clase politice vechi”, un partid nou, tânăr şi, prin urmare, ferit de corupţie şi de interese meschine. Ar trebui totuşi să ţină seama de faptul că aşa cum nici tinereţea nu e numaidecât un avantaj, nici noutatea nu e un argument decisiv. Dacă vor cu adevărat să guverneze, useriştii nu o pot face decât alături de liberali. Iar imaginea de acum, a unei harţe permanente, nu e deloc de natură să-i mobilizeze pe alegători.

Halepologii

Radu POPESCU

Halepologii

Puţini au fost, mulţi au rămas!

Decembrie electoral

Nicolae CREŢU

Decembrie electoral

Ne plângem, adesea, de încă un rând de speranţe şi „asteptări”, investite în vot, spulberate însă de ceea ce a urmat acordării acelei încrederi la urne. De aceea unii „aleg” să nu mai aleagă. Dar nu aceasta e calea, nici într-un caz. Nu cu jelanii şi nici boicotând alegerile, din scepticism şi lehamite, se poate schimba ceva, în bine, cu adevărat. 

pulspulspuls

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

Vă povesteam noi ieri aicea la rubricuţă despre lovitura de palat ratată de liberalul boit Peni Hill şi Electricianul şăf opintit de la partidoi, care au tras şutul cu sete alaltăieri în şedinţoiul de CL, ca să pună ei un vice impus, dar mingea n-a mai ajuns la poartă de cât de bărbăteşte au putut trage în ea. 

Caricatura zilei

EURORGIE

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.