RANDĂRI: Cum va arăta spitalul din Iași de 40 mil. euro? Va fi construit în spatele UMF. Are documentația cea mai avansată
La Iași, principalul subiect de pe buzele tuturor atunci când discutăm despre infrastructură medicală este Spitalul Regional de Urgență. Investiția masivă, de sute de milioane de euro, este promisă sub diferite forme de mai bine de 20 de ani ieșenilor și primii pași s-au făcut cu o lună înainte începerii primei campanii electorale din 2024: a început amenajarea șantierului și pregătirile pentru construcția propriu-zisă.
Spitalul ar trebui să fie gata în 4 ani, a promis ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în studioul ZDI TV, cinci ani dacă adăugăm și anul pregătitor pentru ca personalul medical să își formeze circuitele și să se specializeze în utilizarea aparaturii de nouă generație ce urmează să fie achiziționată și amplasată acolo.
Până ca SRU să devină însă realitate, Iașul mai așteaptă investiții de infrastructură în domeniul sănătății care au fost promise după momentul apariției pandemiei COVID-19. Nu discutăm de Institutul Inimii sau de un nou spital de boli respiratorii, proiecte care sunt, momentan, doar pe hârtie în așteptarea mai multor avize și linii de finanțare. Ci de „Pavilionul 8”, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, propus Guvernului României încă din 2021, o clădire care ar funcționa practic ca un spital de sine stătător din curtea unității medicale.
Documentația e actualizată la zi: trebuie doar lansată licitația
Pavilionul 8 ar include peste 100 de paturi, 20 dintre ele în regim de Terapie Intensivă, și 50 exclusiv pentru bolnavii care au fost diagnosticați cu HIV-SIDA. Proiectul nu s-a născut în timpul pandemiei, a explicat dr. Florin Roșu, managerul unității medicale, pentru „Ziarul de Sănătate”, ci atunci s-a deschis o fereastră pentru ca finanțarea să fie dusă la bun sfârșit.
Managerul a explicat că s-au întocmit toate studiile necesare și toate lucrările aferente astfel încât, în momentul scoaterii la licitație, documentația să fie actualizată la zi și să poată începe direct organizarea de șantier. Mai mult, Compania Națională de Investiții a preluat în 2021 proiectul și a fost luat public angajamentul că vor fi alocate fondurile necesare pentru demararea lucrărilor de anul viitor.
Suntem însă în 2024 și Pavilionul 8 devine o nouă restanță a Guvernului pentru finanțările în infrastructura din domeniul medical din regiunea Moldovei.
„Am prevăzut la etajul I al pavilionului o Terapie Intensivă care este, din punctul meu de vedere, deasupra spitalelor care se regăsesc acum în Europa. Este o Terapie Intensivă special dedicată bolilor infecţioase, astfel încât pacientul să fie singur în salon, iar circuitul este gândit unidirecţional. În aceste condiţii, spitalul este adaptat să facă faţă oricărei epidemii sau pandemii”, a declarat dr. Florin Roşu.
Ar crește de trei ori capacitatea de ATI
Acesta a explicat faptul că o investiție în acest corp de clădire ar fi esențială pentru tratarea pacienților cu HIV-SIDA într-un corp de clădire dedicat, facilitând sprijinul pe care medicii pot să îl ofere acestora. Mai mult, s-ar putea crea o zonă de Terapie Intensivă cu cel puțin 20 de paturi, cu acces separat, unidirecțional, ce ar permite implementarea unor circuite vitale în cazul declanșării unei epidemii sau a unei noi pandemii.
Mai mult, s-ar tripla capacitatea de ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase, care momentan dispune, în Compartimentul de Boli Infecțioase, de doar nouă astfel de paturi. Managerul unității medicale a făcut în mai multe rânduri apel public către autorități pentru a putea extinde această capacitate prin transformarea compartimentului de ATI în secție. Un răspuns primit de „Ziarul de Iași” de la Ministerul Sănătății în acest sens a subliniat că, pe actuala structură, nu există condițiile necesare de spațiu pentru a putea extinde capacitatea de ATI. Asta în condițiile în care momentan, pe contracte de gărzi, există mai mulți specialiști ATI și de boli infecțioase care ar putea fi angajați la unitatea medicală. Iar paturile de ATI sunt în permanență ocupate, în special în timpul sezonului viral.
„Avem toate hârtiile la zi: așteptăm să fie scoase lucrările la licitație”
„Îmi doresc să se găsească soluții ca acest proiect să avanseze în orice formă, fiindcă am avut promisiuni și angajamente ferme că el va intra în finanțare. Noi am făcut tot posibilul să avem documentația organizată la zi, avem un schimb de zeci de documente făcut cu CNI, am fost în mai multe rânduri în Consiliul Județean și am solicitat actualizarea tuturor indicatorilor din proiect, a sumelor necesare, a documentației în general, astfel încât să fim pregătiți pentru orice fereastră de finanțare. Deși se vorbește în Iași în momentul de față despre construirea mai multor spitale, suntem singurii care avem hârtiile la zi, proiectul este depus, avem promisiunea de finanțare și așteptăm să fie scoase lucrările la licitație”, a completat dr. Florin Roșu.
Investiția totală estimată, în momentul de față, ar depăși 40 de milioane de euro. Conform proiectului, consultat de „Ziarul de Sănătate”, cele 100 de paturi ale Pavilionului 8 ar urma să fie amplasate în două corpuri de clădire, cu acces separat, dar și cu conexiuni gândite cu construcțiile deja existente. În continuare vă prezentăm imagini – randări cu felul în care ar trebui să arate acest spital, așa cum a fost gândit până în momentul de față.
Publicitate și alte recomandări video