
Peste 500 de medici primari, specialiști și rezidenți din întreaga ţară s-au aflat săptămâna trecută la Iaşi pentru a participa la a 60-a Reuniune Anuală a Oftalmologilor (RAO 2024).
„Trecut, prezent și viitor în oftalmologie” a fost tema principală a conferinţei. Pentru că anul acesta s-au împlinit 60 de ani de la prima ediţie, organizatorii au hotărât să înceapă evenimentul în oraşul Piatra Neamţ, locul de unde a plecat totul. Deschiderea oficială a avut loc la Teatrul Tineretului unde atât organizatorii, cât şi participanţii, i-au amintit pe cei patru profesori care au pus bazele Reuniunii Anuale a Oftalmologilor.
Cititi aici integral Ziarul de Sanatate nr. 8
„Începem cu trecutul pentru că de la Piatra Neamţ a pornit totul. Patru mari maeştri, prof.dr. Petre P. Vancea, prof.dr. Paul Cernea, dr. Alexandru Radian şi dr. Marius Virgiliu Micșa au fost artizanii începutului acestui eveniment. Ei au gândit conferinţa şi unul dintre ei, doctorul Marius Virgiliu Micşa, care era pietrean, a fost cel care ne-a unit şi ne-a adus mereu la Teatrul Tineretului. Sunt extrem de încântată că participanţii îşi amintesc cu drag de acest lucru. La Iași, reuniunea va avea secţiuni pentru tot ceea ce înseamnă oftalmologie, pol anterior, pol posterior, glaucom şi nu în ultimul rând vom vorbi despre inteligenţa artificială în medicină. Am adus specialişti din întreaga ţară pentru a vedea care este viitorul în oftalmologie”, a punctat prof.dr. Camelia Bogdănici, preşedintele RAO.
Prezentări din Suedia
În anul 1964, prof.dr. Petre P. Vancea împreună cu prof.dr. Paul Cernea, dr. Alexandru Radian şi dr. Marius Virgiliu Micșa au pus bazele Reuniunii Anuale a Oftalmologilor din Moldova, primul eveniment având loc la Piatra Neamţ. În 1994 prof.dr. Dorin Chiseliţă a adus evenimentul la Iaşi, transformându-l în Reuniunea Anuală a Oftalmologilor. La ediţia de anul acesta a fost prezent şi doctorul Lucian Vancea, medic oftalmolog din Suedia, fiul profesorului Vancea.
„Fără aceste reuniuni, fără o colaborare şi ajutorare reciprocă, nu reuşeşti să faci nimic. Ultima dată am participat fizic la această reuniune în urmă cu mulţi ani, parcă prin 1985. În pandemie am fost prezent online. Apreciez nivelul lucrărilor ştiinţifice şi sunt interesat de ceea ce prezintă colegii din România şi la ce nivel a ajuns oftalmologia aici. Voi prezenta şi eu două cazuri speciale de glaucom din lunga mea carieră”, a declarat dr. Lucian Vancea.
Cursurile pre congres din cadrul reuniunii au adus laolaltă tinerii medici care au dorit să ştie mai multe despre lambouri și despre intervențiile din sfera chirurgiei oculoplastice. Ambele au fost realizate prin colaborarea multidisciplinară dintre oftalmologi și chirurgi plasticieni. Dr. Valeriu Rusu, medic primar oftalmolog, a fost unul dintre specialiștii care au explicat cursanţilor importanța acestor lucrări practice.
Cursuri pentru rezidenți
„Degeaba citeşti despre fovism (n.red. curent formalist în pictura franceză de la începutul secolului al XX-lea, care reprezenta lumea concretă în culori violente) dacă nu ai pus mâna pe un penel şi să încerci să pui pe pânză aşa cum făceau acei pictori. Aşa şi în medicină. Degeaba citeşti, degeaba te uiţi la 100 de filmuleţe care se găsesc pe Internet, dacă nu pui tu mâna să vezi cum este. Cursanţii sunt rezidenţi şi ca să îi ajutăm să înţeleagă ce se întâmplă în timpul unei operaţii de cataractă trebuie să îi punem să lucreze. Multor medici rezidenţi li se pare uşor când se uită în sala de operaţii la chirurgii cu experienţă, dar când pun ei mâna apar tot felul de dificultăţi. Pentru a putea fi depăşite trebuie să existe experienţă. Din acest motiv îî punem să lucreze. Şi aceste cursuri sunt un prim pas”, a punctat dr. Valeriu Rusu.
La ediţia din acest an a Reuniunii Anuale a Oftalmologilor, a fost lansat şi volumul „Computer Vision Syndrome, o patologie a lumii contemporane”. Autorii, prof.dr. Camelia Bogdănici şi dr. Irina Andreea Pavel, au considerat că tema este de actualitate deoarece în societatea modernă sunt utilizate din ce în ce mai des ecranele digitale, atât de către adulţi, cât şi de către copii.
Publicitate și alte recomandări video