Raport Banca Mondială: Până acum, roboţii nu au eliminat foarte multe locuri de muncă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 19.05.2021

Raport Banca Mondială: Până acum, roboţii nu au eliminat foarte multe locuri de muncă

GALERIE
roboti
  • roboti
- +

Creşterea automatizării a avut, până acum, un impact neglijabil asupra numărului de locuri de muncă la scară mondială, susţine economistul şef al Băncii Mondiale, Pinelopi Koujianou Goldberg, în pofida predicţiilor sumbre referitoare la înlocuirea oamenilor cu maşini, transmite Bloomberg.

Chiar dacă economiile avansate au pierdut locuri de muncă în sectorul industrial, în ultimele două decenii, expansiunea aceluiaşi sector în economiile din Estul Asiei a compensat numărul locurilor de muncă pierdute în economiile avansate, arată un raport al Băncii Mondiale.

"Teama că roboţii au eliminat locuri de muncă nu este sprijinită de dovezi, până acum", a declarat Pinelopi Koujianou Goldberg.

Raportul Băncii Mondiale, intitulat "World Development Report 2019", este ultimul dintr-un şir de analize realizate de academicieni, firme de consultanţă şi guverne, care evaluează impactul noilor tehnologii asupra gradului de ocupare. Studiile realizate în trecut deseori prognozau că automatizarea va distruge mai multe locuri de muncă decât va crea.

În raportul său, Banca Mondială subliniază că natura muncii va evolua în viitor. Chiar dacă progresele tehnologice în domeniul automatizării permit roboţilor să preia mii de sarcini de rutină şi să elimine multe joburi cu calificare redusă din economiile avansate şi ţările în curs de dezvoltare, ele creează de asemenea oportunităţi pentru locuri de muncă diferite, mai productive şi mai creative.

"Aceasta este cea de a patra revoluţie industrială, au mai fost trei până acum, şi în fiecare caz am reuşit să supravieţuim astfel încât nu se pune problema ca maşinile să elimine complet oamenii. În cele din urmă ne vom adapta", a spus Pinelopi Koujianou Goldberg.

Chiar dacă efectele automatizării au fost neglijabile, până acum, la scară globală, raportul Băncii Mondiale arată că gradul de ocupare în sectorul industrial a scăzut cu mai mult de 10 puncte procentuale în ultimele două decenii în ţări precum Marea Britanie, Spania şi Singapore, pe măsură ce angajaţii au migrat dinspre locurile de muncă în sectorul manufacturier spre cele din sectorul serviciilor. În paralel însă, gradul de ocupare în sectorul industrial a crescut în unele ţări în curs de dezvoltare, precum Vietnam, unde a urcat de la 9% în 1991 la 25% în 2017.

În viitor, este mai probabil ca muncitorii să aibă mai multe locuri de muncă de-a lungul carierei lor profesionale, în mare parte graţie expansiunii economiei informale, "gig economy", decât să deţină o singură poziţie la un singur angajator timp de mai multe decenii, potrivit Băncii Mondiale. În plus, vor deveni din ce în ce mai importante un set competenţe diferite. În locul competenţelor mai puţin avansate, care pot fi înlocuite de tehnologie, angajatorii vor începe să fie interesaţi să angajeze oamenii cu competenţe cognitive avansate, precum cele de rezolvare a problemelor, capacitatea de a lucra în echipă şi talentele de comunicare şi argumentare.

Pentru a facilita tranziţia, Guvernele ar trebui să garanteze un nivel minim universal de protecţie socială, susţine Banca Mondială. O opţiune ar putea implica oferirea de asigurări sociale independent de locul de muncă, având în vedere că în viitor muncitorii ar urma să treacă rapid de la un loc de muncă la altul. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre 2024

Cătălin ONOFREI

Spre 2024

Spion rus ori doar simplu mercenar român, Ponta s-a activat şi a apăsat deja butonul roşu!

Filmuletul zilei

opinii

Zona de confort

Briscan ZARA

Zona de confort

E o poziţie în care am putea sta la nesfârşit, pe care o căutăm în momentele grele, o regretăm când o pierdem, dar pe care de multe ori o şi urâm pentru că nu ne oferă nimic deosebit. Cu toţii căutăm şi găsim această stare, fără ea e greu de trăit. Pentru că vrem sa ne simţim confortabil, liniştiţi, relaxanţi. Ca orice pe lumea asta însă, foarte rar recunoaştem când suntem într-o asemenea stare şi o apreciem extrem de puţine ori.

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Ciprian IFTIMOAEI

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit ca pe data de 15 mai a fiecărui an să se aniverseze Ziua Internaţională a Familiei pentru a sublinia importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului şi a Patriarhiei Române, ziua de 15 mai a devenit zi de sărbătoare a familiei şi în România. Pentru anul 2021, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a propus ca temă de reflecţie „Familiile şi noile tehnologii”.

Trilogia. Ultimul capitol

Mihai DORIN

Trilogia. Ultimul capitol

Drama universităţilor româneşti în primele decenii ale regimului comunist nu era un subiect lesne de acceptat la începutul anilor ’90 de comunitatea academică. Istoricul Dănuţ Doboş a constatat acest decalaj dintre subiectul istoric şi receptori, preferând, pentru început să se adreseze publicului larg.

pulspulspuls

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

Nu ştim dacă aţi observat în ultimele zile cam cât de tare a decăzut Iaşul, odată cu penaliada marilor cârmaci liberali, dar haideţi să vă atragem noi atenţia la un aspect care poate v-a scăpat. 

Caricatura zilei

Descoperire științifică

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.