Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Raport de groază în judeţul Iaşi: 2016 a fost anul cu cei mai mulţi copii abuzaţi sexual

GALERIE
violenta copiitabel abuz
  • violenta copii
  • tabel abuz
- +

Terorizarea copiilor devine o obişnuinţă pentru familiile din judeţ. Bătaia, violul, abuzul psihic, neglijenţa, exploatarea prin muncă sunt la ele „acasă“ în Iaşi.

Ultimul raport al Direcţiei Gene­rale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) arată că din ce în ce mai mulţi copii sunt victimele abuzurilor de orice fel. Specialiştii din domeniul asistenţei sociale, alături de psihologi, atrag atenţia că abuzurile sunt cu atât mai îngrijorătoare, cu cât majoritatea se produc în familie. Astfel, adulţii responsabili cu creşterea şi îngrijirea copiilor sunt, de fapt, cei care le distrug cea mai frumoasă perioadă a vieţii. „Aşa este dintotdeauna - copiii sunt abuzaţi chiar de părinţi, rude sau cunoscuţi din cauză că adulţii nu au o educaţie morală exemplară. Noi - comunitatea, societatea - trebuie să intervenim şi dacă vedem un copil la cerşit, de exemplu, să nu fim indiferenţi. Să ne gândim ce înseamnă pentru noi să fim respinşi, pentru că şi el, trimis fiind la cerşit, este respins şi abuzat“, a arătat Mihaela Ghircoiaş, psiholog pediatru. 

„Cele mai multe abuzuri se petrec în interiorul familiilor“

Printre primele cazuri de abuz instrumentate de DGASPC, în 2016, a fost cel al unei copile de numai patru ani, de lângă Hârlău, care ar fi fost supusă la perversiuni sexuale chiar de tatăl său, Constantin D. Copila ar fi fost abuzată sexual vreme de mai multe luni, până în august 2015, când o vecină a sesizat DGASPC. Femeia ar fi înţeles chiar de la minora abuzată că tatăl profită de inocenţa copilului său. Ulterior, victima a intrat în sistemul de protecţie socială, în timpul anchetei arătându-le specialiş­tilor, pe ma­nechine, că ştie care sunt organele sexuale ale băieţilor şi ale fetiţelor şi recunoscând organul sexual al tatălui. Fetiţa provenea dintr-o relaţie de concubinaj şi, în perioada de convieţuire a părinţilor, asistase la multiple scene de abuz: bătăi, înjurii şi ameninţări zilnice. Cazul fetiţei de lângă Hârlău a fost unul dintre cele 106 instrumentate de DGASPC pentru abuz sexual. În total, 121 de copii din judeţ au fost abuzaţi sexual anul trecut, cu 40 mai mulţi faţă de 2015. „Din păcate, cele mai multe abuzuri se petrec în interiorul familiilor - şi aici mă refer mai ales la abuzul sexual. De aceea, aducem în atenţie nevoia de educaţie a părinţilor, nevoia de îndrumare a adulţilor care poate nu au avut acces la educaţie“, a explicat Niculina Karacsony, director adjunct al DGASPC.

Conform raportului menţionat, 2016 a însemnat creşterea numă­rului de victime pentru majoritatea formelor de abuz, cifrele de anul trecut descriind „un tablou“ oarecum similar celui din 2013. Astfel, abuzul fizic a făcut 134 de victime, cel psihic - 44 de victime, abuzul de tip trafic de minori a înregistrat 39 de victime, lipsirea de supraveghere a făcut 34 de victime, abandonul - încă şase victime, iar violenţa domestică, alte 26. Cele mai mari creşteri în raport cu 2015 au fost înregistrate în cazul abuzurilor de tip neglijenţă şi exploatare prin muncă. Peste 360 de copii, provenind din 151 de cazuri diferite, au fost neglijaţi, şi astfel au ajuns în atenţia autorităţilor, în unele cazuri, dintr-o familie fiind luaţi în grija statului câte 2-3 copii. Exploatarea prin muncă a făcut în 2016 peste 60 de victime, de două ori mai multe faţă de 2015. În total, 855 de copii din 478 de familii din judeţul Iaşi au fost abuzaţi în ultimele 12 luni. „O explicaţie pentru creşterea nu­mărului de copii abuzaţi este lipsa educaţiei. Pe de altă parte, mecanismele de semnalizare şi identificare a cazurilor în care copiii sunt victime ale abuzurilor s-au pus la punct, iar comunitatea se implică mai mult. Am avut, de exemplu, sesizări de la preoţii din sate, de la profesori, de la poliţişti, de la primari, de la oameni simpli, care ne semnalau diferite abuzuri. Să putem ajunge la fiecare copil abuzat este nevoie de noi toţi, nu doar de autorităţi“, a mai subliniat directorul adjunct al DGASPC. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri