anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Raportul CE privind statul de drept în România: Patru ameninţări la adresa media, raportate în doi ani

GALERIE
presa
  • presa
- +

Raportul Comisiei Europene pe 2020 privind statul de drept în România arată, din punct de vedere al media, că lipsa unor măsuri specifice de protecţie a independenţei editoriale şi a normelor profesionale este un motiv de îngrijorare, transparenţa privind acţionariatul pare a fi incompletă, în timp ce executarea dreptului constituţional privind accesul la informaţiile de interes public se confruntă cu obstacole, iar „versiunea naţională a GDPR” nu a inclus o protecţie adecvată pentru munca de jurnalist. În plus, în ultimii doi ani au fost raportate patru ameninţări referitoare la jurnalişti şi entităţi media din România.

Autoritatea care reglementează audiovizualul, CNA (Consiliul Naţional al Audiovizualului), este una autonomă, sub control parlamentar. Consiliul este alcătuit din 11 membri numiţi de Parlament pentru un mandat de 6 ani, în baza nominalizărilor făcute de Senat, Camera Deputaţilor, Preşedinţie şi Guvern.

Media Pluralism Monitor (MPM 2020) evaluează independenţa şi eficienţa autorităţii media cu risc scăzut, însă apreciază expertiza limitată a unora dintre membrii numiţi şi o lipsă a consensului privind normele.

Bugetul alocat de Senat pentru activităţile CNA de anul acesta a fost afectat de criza Covid-19, iar autoritatea are mai puţin personal decât necesar, mai ales în ceea ce priveşte problemele din mediul digital.

În presă, normele sunt stabilite la nivel de redacţie sau de publisher. MPM 2020 a raportat că lipsa unor măsuri specifice de protecţie a independenţei editoriale şi nomelor profesionale, fie prin legislaţie sau autoreglementare, este un motiv de îngrijorare.

Transparenţa privind acţionariatul media pare a fi incompletă, se mai arată în raportul publicat miercuri, iar publicitatea finanţată de stat, aparent, este folosită ca metodă de intervenţie a acestuia. „Există un risc ridicat privind pluralismul media. Acţionarii spun că există goluri în legislaţie în ceea ce priveşte cererea de comunicare a informaţiilor, lucru văzut ca un factor ce contribuie la lipsa transparenţei şi la o posibilă utilizare necorespunzătoare. În plus, distribuirea fondurilor de publicitate în manieră discreţionară este o unealtă folosită de autorităţile statului pentru a interveni în media, mai ales la nivel local”.

MPM 2020 a raportat şi anumite probleme legat de protecţia libertăţii de exprimare, inadvertenţe în interpretarea legii şi gravitatea sancţiunilor aplicate jurnaliştilor în acest context.

Executarea dreptului constituţional privind accesul la informaţiile de interes public se confruntă cu obstacole. Acestea apar mai ales când este vorba despre obţinerea de documente de la organisme publice. De cele mai multe ori, răspunsurile la solicitări vin târziu şi/ sau incomplete.

MPM 2020 a considerat că „versiunea naţională a GDPR” nu a inclus o protecţie adecvată pentru munca de jurnalist şi a raportat un caz în care Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, aparent, a căutat ca o entitate de presă să îşi dezvăluie sursele.

Ameninţări la adresa jurnaliştilor români au fost raportate în urma activităţii lor profesionale. În 2019 şi 2020, platforma Consiliului Europei pentru promovarea protecţiei jurnalismului şi a siguranţei jurnaliştilor a publicat patru alerte privind România: două legat de procese abuzive de defăimare, una privind o ameninţare cu moartea primită de un jurnalist de investigaţii şi una privind suspendarea emisiei unui post de televiziune.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politruci

Cătălin ONOFREI

Politruci

Da, sunt total de acord cu Orban. Politrucii trebuie mătrăşiţi. Dar începeţi cu cei din PNL, din PSD, din USR! Sigur este vorba de o măsură constituţională!

Filmuletul zilei

opinii

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Ciprian IFTIMOAEI

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Începând cu anul 2010, pe data de 20 octombrie, se aniversează în peste 130 de ţări Ziua Mondială a Statisticii. Această aniversare a fost stabilită prin Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 64/267 din 3 iunie 2010, ca o recunoaştere a activităţii Comisiei de Statistică a ONU, care funcţionează din 1947, în dezvoltarea sistemelor naţionale de statistică (statisticilor oficiale), îmbunătăţirea comparabilităţii acestora, elaborarea unor indicatori statistici fiabili, precum şi acordarea de asistenţă pentru programele de dezvoltare durabilă.

Cuvântul ierarhului

Mihai DORIN

Cuvântul ierarhului

Trăim o stare de agitaţie care ne complică vieţile, iar pe unii îi împiedică să gândească responsabil. Am în vedere mai ales pe cei care au datoria - prin statutul funcţiei şi fişa postului - să aducă măcar un strop de calm, dacă pace nu pot, din varii motive, care ţin nu atât de complexitatea gestionării pandemiei, cât de incapacitatea intelectuală de a identifica soluţii mature, nu simple măsuri imperativ-restrictive. 

pulspulspuls

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Când vă spuneam noi că ceva e putred în relaţiile externe ale lui Peni Hill, că nu degeaba l-a şi acuzat Dragnea la vremea lui, la un moment dat, că e băiat de mingi de-al ghinărarilor din SIE, voi nu şi nu: Bartman, Batman... 

Caricatura zilei

Bun simt auto

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.