anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

duminica, 29.01.2023

Raportul final al Ministerului Sănătăţii la Spitalul „Spiridon”, mult mai blând: rămân însă probleme majore la achiziţii şi stocuri de medicamente

GALERIE
raport, minister sanatate, spital spiridon
 • raport, minister sanatate, spital spiridon
- +

„Ziarul de Iaşi” a intrat în posesia raportului final de audit realizat de către Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, după scandalul lipsei de medicamente de la mijlocul acestui an. Spre deosebire de raportul preliminar, despre care publicaţia noastră a scris pe larg la începutul lunii octombrie, tonul general este unul mult mai puţin acuzator la adresa conducerii unităţii medicale. Au fost scoase majoritatea referinţelor care făceau legătura între neregulile depistate şi posibilitatea ca managerul să răspundă cu funcţia, în faţa Consiliului de Administraţie, pentru nerespectarea lor. O altă parte dintre referinţe au fost înlăturate, după ce unitatea medicală a venit cu documente explicative suplimentare la întâlnirile ulterioare cu comisia de audit, după vizita propriu-zisă de la spital.

Spre exemplu, au fost înlăturate o parte dintre prevederile care vorbeau de facturi restante ale unităţii medicale, dar şi cele legate de numiri împotriva prevederilor legale la conducerile secţiilor spitalului. Aici, contractele de management interimare erau prelungite peste cele şase luni maxime specificate de legislaţie, fără a fi organizate noi concursuri. Conducerea unităţii medicale a invocat perioada pandemiei, când nu s-au putut organiza concursuri, ca explicaţie pentru prelungirea unor interimate.

Însă, o parte dintre neregulile din raportul iniţial nu sunt cu mult modificate, iar managementul spitalului este arătat cu degetul în ceea ce priveşte felul în care au fost gestionate mai multe probleme legate de achiziţiile publice, în special cele privind stocurile de medicamente. Chiar şi după explicaţiile spitalului, corpul de control al Ministerului Sănătăţii afirmă că nu este gestionată suficient de bine politica achiziţiilor publice la nivelul unităţii medicale. Mai ales prin faptul că nu există stocuri permanente de urgenţă pentru medicamente, chiar într-un spital de urgenţe.

Medicamentele încă lipsesc: nu sunt stocuri de urgenţă în spital, au constatat auditorii

„În urma discuţiilor purtate cu conducerea instituţiei şi cu farmacistul şef din spital, în sensul dacă există eventual lunar vreo fundamentare privind necesarul de medicamente ce ar trebui achiziţionate şi urmărite în acest sens, răspunsul a fost negativ. Pe parcursul intervenţiei la faţa locului au fost semnalate şi aduse la cunoştinţa echipei de audit diverse situaţii existente în prezent de neasigurare continuă a stocurilor de medicamente şi nu numai (ex. materiale sanitare, reactivi) pentru diverse secţii ale spitalului, de către salariaţi ai acestora, cum ar fi chirurgie, laborator imunologie, U.P.U., coordonator transplant hepatic, mai exact lipsa unor medicamente, materiale sanitare etc. din stoc”, se precizează în raportul înaintat unităţii medicale.

Pe lângă faptul că stocurile lipsesc propriu zis, auditorii au constat şi faptul că la nivelul angajaţilor spitalului nu există o conştientizare a caracterului de obligativitate a asigurării acestor stocuri permanente de urgenţă.

Totodată, aceştia critică şi felul în care spitalul gestionează urmărirea achiziţiilor publice efectuate, cele care sunt încă în proces de atribuire şi toate documentele aferente recepţiei bunurilor sau a serviciilor care au fost contractate din fonduri publice. Aceste aspecte au fost semnalate şi în raportul preliminar trimis spitalului, iar după discuţiile suplimentare în care cei de la Spitalul „Sf. Spiridon” au adus documente justificative suplimentare, situaţia nu s-a îmbunătăţit în analiza făcută de Corpul de control, ba din contră.

„Din toate aceste aspecte prezentate, cu privire la evidenţa facturilor din Lista cu plăţile restante, rezultă o organizare şi o gestiune defectuoasă la nivelul instituţiei, atât la nivelul departamentului de achiziţii publice, contractare, cât şi la nivelului departamentului aprovizionare, respectiv la nivelul departamentului financiar-contabil, în ceea ce priveşte întocmirea şi urmărirea angajamentelor bugetare şi legale, primirea şi înregistrarea facturilor aferente, respectiv recepţia bunurilor, a serviciilor în cauză, certificarea în privinţa realităţii, regularităţii şi legalităţii şi nu numai”, au punctat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Farmacia spitalului e închisă ilegal în weekend şi de sărbătorile legale

Nu s-a rezolvat, de la raportul preliminar, nici problema farmaciei spitalului, unde, deşi structura de personal este aproape plină, programul de funcţionare nu este conform legii. În mod concret, în regulamentul intern al spitalului există doar 2 ture pentru angajaţii compartimentului, de la ora 07.00 la 14.00 şi de la ora 13.00 la 20.00, dar farmacia spitalului de urgenţă este închisă în weekenduri şi de sărbătorile legale.

„Recomandăm completarea Regulamentului intern cu toate informaţiile privind programul de lucru pentru farmacie, respectând prevederile legale în vigoare, în sensul asigurării atât a activităţii curente cât şi a permanenţei (cel puţin două ture) inclusiv în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale”, se precizează în raport.

În finalul raportului, se precizează faptul că Spitalul „Sf. Spiridon” are obligaţia să întocmească un program de acţiune şi un calendar de implementare a recomandărilor, iar apoi trebuie să trimită periodic către Ministerul Sănătăţii stadiul în care problemele semnalate au fost rezolvate.

De altfel, raportul final nu a fost încă prezentat în faţa Consiliului de Administraţie al spitalului până în acest moment. Sursele „Ziarului de Iaşi” au precizat că managerul Dan Timofte lucrează alături de echipa unităţii medicale la calendarul de implementare a recomandărilor şi săptămâna viitoare ambele documente vor fi prezentate Consiliului de Administraţie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Salvaţi de nea Cornel

Nicolae GRECU

Salvaţi de nea Cornel

Prea multe bune și rele în perspectivă se leagă de așteptata promovare a fotbaliștilot Politehnicii

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Respins pe toate planurile, tânărul Gh. Ivănescu mai face o ultimă încercare de a convinge, scriindu‑le câte o scrisoare domnișoarei Viorica, mamei și tatălui acesteia.

Ortodoxie și dezvoltare economică. Un antagonism fals? (3)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ortodoxie și dezvoltare economică. Un antagonism fals? (3)

Lumea ortodoxă, înghesuită vreme de secole sub povara unor imperii agresive, extensive, marginalizată în contactul cu Occidentul, nu a reușit să se racordeze în timp util la sistemul capitalist. 

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

pulspulspuls

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Aloo, barou’, se aude? Scădeţi-i, dom’le, cota de advocat de top lui dom reftor Todorel, că nu se mai poate cu el la tarifele alea, şi asta doar ca să deschidă dosarul! Ia’n cetiţi şi vă cruciţi cam cum a păţit-o dom’ reftor, în calitatea lui de advocat de top naţional, dacă nu cumva chiar evropenesc, la un proces dintr-un judeţ din zonă! 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.