Raportul lui Tudorel Toader, plin de greşeli cap-coadă. Are şi virgule între subiect şi predicat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

sambata, 23.10.2021

Raportul lui Tudorel Toader, plin de greşeli cap-coadă. Are şi virgule între subiect şi predicat

GALERIE
gresili raport4
  • gresili raport4
- +

Bogdan Oprea, coordonator strategie şi comunicare al eurodeputatului Siegfried Muresan, face o analiză din punct de vedere gramatical a raportului lui Tudorel Toader. El arată că documentul este plin de greşeli gramaticale, fiind descoperite în medie 14 greşeli pe pagină. Mai jos redăm postarea integrală.

“Hai să ne şi distrăm un pic. Aşa arată, din punctul de vedere al corecturii ortografice şi de sens, raportul de înfierare al DNA semnat, cu titulatura completă „prof. univ. dr.”, de ministrul justiţiei, Tudorel Toader (domn care reaminteşte tuturor, la începutul documentului, că a fost prodecan timp de 8 ani, decan, timp de 12 ani, şi, din 2016, este rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cea mai veche universitate din România)...

În doar 4 pagini şi jumătate din 35 de pagini (nu m-au ţinut nervii să parcurg raportul până la capăt) avem:
- 61 de greşeli de grafie şi sens, o medie de 14 greşeli/pagină (şi nu am corectat la nivel de virgulă lipsă),
- 2 virgule între subiect şi predicat,
- 1 dezacord de gen între pronumele demonstrativ şi substantiv,
- mai multe nume de instituţii scrise cu literă mică,
- poate mai grav decât orice altceva, domnul „prof. univ. dr.”, de la înălţimea specializării sale în drept, greşeşte până şi numele funcţiei a cărei demnitate ne spune că o apără şi scrie, în mai multe locuri, în mod greşit, „procurorul general al DNA”; orice student al meu de anul I află, în primul semestru, la cursul de Presă şi actualitate, că DNA este condusă de un „procuror-şef” („procuror general” este cel care conduce Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi doar el), un profesor doctor în drept şi fost procuror nu are dreptul să comită o astfel de greşeală nici în somn, astăzi el este ministru!

Nu am făcut aici o analiză a ideilor exprimate (ca şi în cazul studenţilor mei, au dreptul la propriile opinii, dacă sunt bine argumentate), dar, în situaţia în care un student mi-ar preda o lucrare atât de neîngrijită, ar trebui să cuprindă idei geniale ca să treacă de nota 5. Aşa cum îi învăţ şi pe ei, dacă vrei ca mesajul tău să fie recepţionat de cititori, poate, chiar însuşit, forma în care îl prezinţi este esenţială. Un text agramat şi dezordonat redactat face dovada unei persoane care nu se deranjează nici măcar să înveţe să scrie în limba maternă. Şi este grav şi pentru un jurnalist sau om de comunicare, cum le spun mereu studenţilor mei, darmite pentru un „prof. univ. dr.” cu zeci de ani de catedră în spate, dascăl pentru mii de tineri, rector al celei mai vechi universităţi din România şi ajuns ministru, poziţie din care, astăzi, ghidează orientarea strategică a României şi, în cel mai direct mod cu putinţă, viitorul ţării.

Cu respect pentru Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, dar un personaj ce semnează cu numele lui şi olograf un document care arată în acest fel este AGRAMAT şi, probabil, ANALFABET FUNCŢIONAL. Chiar şi numai privind la forma acestui text şi eu nu am nici cea mai mică încredere că Tudorel Toader înţelege ceva când citeşte şi citează din rapoartele la care face referire. Astfel de oameni, analfabeţi care se cred eminenţe cenuşii, sunt cel mai uşor de manipulat. Astăzi, el decide viitorul unei ţări şi al poporului său”, scrie pe contul său de Facebook, Bogdan Oprea.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

Nicolae GRECU

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

„E dreptul meu să fac ce vreau cu organismul meu” este un leit motiv al declaraţiilor fotbaliştilor pe posturile TV, fără a pomeni vreunul de vieţile altora.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IX)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IX)

Povestea ajunge, în fine, la descrierea „tehnicăˮ a lotcii.

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

pr. Constantin STURZU

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

În slujba logodnei, într-una dintre rugăciuni, ne adresăm lui Dumnezeu cu aceste cuvinte: "Care pe cele despărţite le aduni întru unire şi ai pus dragostea legătură neîntreruptă". Căderea primilor oameni, a protopărinţilor Adam şi Eva, a însemnat nu doar ruperea lor de Creator, ci şi dezbinarea acestora şi a urmaşilor lor. Prima crimă din istoria umanităţii a fost săvârşită asupra unui frate.

La plimbare pe axa culturală (3)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (3)

Arhitectura, prin conţinutul simbolic, estetic, funcţional, este interpretată în cheie diferită de fiecare persoană în parte. Un exerciţiu simplu poate demonstra această realitate. 

pulspulspuls

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

La trei zile după ce a dat cu artificii la Palat, şi asta după ce  nu a avut nicio reţinere să aprobe şi târgul de căciuli de la Hală, dar şi coada la moaşte la liber, auzim că Mihai Chirica a vorbit către presa centrală spunând pe un ton foarte doct şi sfătos că musai este nevoie de un lockdown total, cu închidere în casă mai ceva ca anul trecut. 

Caricatura zilei

Ciucă 2

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.