Rareş Bogdan, despre circul din Parlament de la citirea moţiunii. „Barna şi Cioloş sunt vinovaţi”

vineri, 10 septembrie 2021, 11:05
3 MIN
 Rareş Bogdan, despre circul din Parlament de la citirea moţiunii. „Barna şi Cioloş sunt vinovaţi”

Rareş Bogdan, prim-vicepreşedintele PNL, le-a transmis, în direct la România TV, liderilor USR PLUS, Dan Barna şi Dacian Cioloş, să se delimiteze de alianţa cu AUR, pe care l-a catalogat drept "un partid care se îndreaptă spre practicile legionarilor din 1934 – 1938". Mai mult, europarlamentarul liberal a condamnat în termeni duri scandalul izbucnit joi la momentul citirii moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîţu, comparându-l cu arderea Reichstag-ul, sediul Parlamentului german, în 1933, de către organizaţia nazistă a lui Adolf Hitler. 

Rares Bogdan a amintit că scandalul din Parlament a izbucnit, joi, deoarece şedinţa plenului comun a fost condusă de Florin Roman, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, întrucât Ludovic Orban şi-a delegat atribuţiile. În direct la România TV, europarlamentarul liberal a explicat că ” Roman era acoperit total de lege” deoarece, potrivit regulamentului comun publicat în Monitorul Oficial, „şedinţele comune se conduc prin rotaţie” iar ultimele două fuseseră conduse de Anca Dragu, preşedintele Senatului. „Ceea ce am văzut în Parlament este extrem de grav pentru democraţia românească. Le solicit public prin intermediul dumnevoastră, televiziune de maximă audienţă, lui Dacian Cioloş şi lui Dan Barna şi lui Ionuţ Moşteanu imediat să condamne gesturile din Parlament şi să se delimiteze cu alianţa cu AUR, chiar şi o alianţă conjuncturală.

Huliganismul nu are ce căuta în Parlament, chiar dacă prin absurd ar fi existat o interpretare că Florin Roman ar fi greşit în Parlament, oriunde şi în cel britanic şi în cel german, francez şi în Congresul american, trebuie să existe dialog!”, a declarat Rareş Bogdan, la România TV.

De asemenea, Rareş Bogdan a afirmat că joi, la momentul izbucnirii scandalului din Parlament, se afla la Berlin „la o întâlnire a Popularilor Europeni cu Angela Merkel,şi Sebastian Kurz”. Europarlamentarul a comparat incidentele din plenul comun cu un moment care a marcat istoria în 1933: arderea Reichstag-ului, sediul Parlamentului din Berlin, de către cămăşile brune, organizaţia paramilitară nazistă care a jucat un rol important în ascensiunea la putere a lui Adolf Hitler.

„Mi-am amintit de anul în care 1933 Reichstag-ul german a fost incendiat de cămăşile brune ale lui Hitler! Ceea ce am văzut eu a semănat cu cămăşile brune ale lui Hitler cu sau cămăşile negre ale lui Musolini.

George Simion, dacă doreşte să conducă un partid parlamentar care să respecte ordinea democratică, trebuie să sancţioneze parlamentarii care au recurs la gesturi de violenţă.

Este inadmisibil! A fost huliganism, nu parlamentarism ce am văzut ieri! Nu poţi să te îndrepţi împotriva unui parlamentar, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, prin violenţă. Violenţa nu are ce căuta în spaţiul public, cu precădere într-un for parlamentar”, a mai precizat Rareş Bogdan.

De asemenea, prim-vicepreşedintele PNL i-a acuzat în mod direct pe liderii USR PLUS că, prin asocierea cu AUR, „legitimează un partid care se îndreaptă spre practicile legionarilor”.

„Dacian Cioloş, Dan Barna şi Ionuţ Moşteanu, care era în sală, sunt vinovaţi că în momentul ăsta legitimează un partid care se îndreaptă spre practicile legionarilor din 1934 – 1938”, a subliniat Rareş Bogdan. În replică, Adrian Wiener, deputat USR PLUS, a amintit că a fost depusă o plângere penală împotriva unuia dintre parlamentarii AUR.

„Noi am condamnat întotdeauna comportamentul huliganic. Avem şi o plângere împotriva unuia dintre parlamentarii AUR. Ne-am delimitat total şi întotdeauna de acest tip de comportament huliganic. A fost o altercaţie verbală, însă nu s-a ajuns la violenţă fizică. Oricum, e de condamnat la ceea ce s-a putut ajunge în Parlamentul României.

Suntem într-o criză politică în care nervii sunt întinşi la maximum. Într-adevăr, e foarte important să dăm dovadă de maturitate, să înţelegem că există aceste linii roşii pe care nu le putem trece. Nu justifică nimic violenţa”, a spus Adrian Wiener, în direct la România TV. În plus, Wiener i-a transmis prim-vicepreşedintelui PNL că USR PLUS nu are „nicio alianţă cu AUR” şi i-a acuzat pe liberali că fac în permanenţă această asociere. „În niciun caz, domnule Rareş Bogdan, nu avem nicio alianţă cu AUR! În permanenţă ne asociaţi cu AUR”, a conchis Wiener.

SURSA: romaniatv.net

 

Comentarii