anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 09.08.2020

Rareş Bogdan, singurul eurodeputat român numit membru al Comisiei speciale privind ingerinţele externe şi combaterea dezinformării

GALERIE
rares bogdan
  • rares bogdan
- +

Rareş Bogdan, liderul delegaţiei eurodeputaţilor români din grupul PPE, a fost numit membru în Comisia specială privind ingerinţele externe în toate procesele democratice din cadrul Uniunii Europene, inclusiv privind dezinformarea

Decizia a fost luată vineri de Parlamentul European şi anunţată într-un comunicat. Rareş Bogdan va fi singurul eurodeputat român care va face parte din această comisie specială. De asemenea, Parlamentul European a mai decis şi componenţa celorlalte comisii speciale înfiinţate privind inteligenţa artificială, combaterea cancerului, chestiuni fiscale şi transportul animalelor.

Membrii acestor comisii sunt aleşi de grupurile politice, care comunică selecţia lor preşedintelui Parlamentului. Fiecărui grup politic i se alocă un număr de locuri în proporţie cu numărul de eurodeputaţi pe care îi reprezintă în Parlamentul European

Preşedinţii şi vicepreşedinţii fiecărei comisii vor fi hotărâţi la şedinţele constitutive din septembrie. Parlamentul European a decis la 18 iunie înfiinţarea a trei comisii speciale pentru o perioadă de 12 luni privind lupta împotriva cancerului, combaterea dezinformării şi referitor la inteligenţa artificială. Comisia specială privind interferenţa externă în procesele democratice din UE, inclusiv dezinformarea, a fost aprobată de eurodeputaţi cu 548 de voturi pentru, 83 împotrivă şi 56 de abţineri.

Această comisie specială va fi însărcinată cu analizarea cercetărilor şi investigaţiilor care au arătat că regulile electorale crucial au fost au fost încălcate sau ocolite. De asemenea, va trebui să identifice domeniile posibile care ar necesita acţiuni legislative şi non-legislative în legătură cu platformele de socializare, să sugereze acţiuni coordonate la nivelul UE pentru combaterea ameninţărilor hibride şi să contracareze campaniile de informare şi comunicarea strategică a ţărilor terţe maligne care aduc prejudicii Uniunii Europene.

Înfiinţarea acestei comisii speciale apare într-un context dinamic în care criza COVID-19 a accelerat acţiunile de dezinformare şi de discreditare a Uniunii Europene dinspre ţările terţe, reliefând totodată şi o coordonare a strategiilor de propagandă promovate de Rusia şi China.

Recent, Comisia Europeană a emis o comunicare oficială care conţine o nouă cale de urmat pentru combaterea dezinformării. Acţiunile propuse se bazează pe înţelegere, comunicare, cooperare, transparenţă şi asigurarea libertăţii de exprimare şi a unei dezbateri democratice pluraliste, fiind pentru prima dată când Comisia Europeană a nominalizat China, alături de Rusia, ca sursă de dezinformare.

În timpul crizei, UE şi-a intensificat activitatea de informare a cetăţenilor cu privire la riscuri şi de consolidare a cooperării cu alţi actori internaţionali pentru combaterea dezinformării. Comisia a demontat miturile legate de coronavirus, pe site-uri web care au înregistrat peste 7 milioane de vizualizări. Serviciul European de Acţiune Externă, împreună cu Comisia, a consolidat comunicarea strategică şi diplomaţia publică în ţările terţe, inclusiv în vecinătatea UE.

Actorii străini şi anumite ţări terţe, în special Rusia şi China, au desfăşurat operaţiuni de influenţă şi campanii de dezinformare cu ţintă precisă în UE, în vecinătatea sa şi la nivel mondial. De exemplu, grupul operativ East Stratcom al SEAE a detectat şi a denunţat peste 550 de discursuri de dezinformare din surse pro-Kremlin pe site-ul web EUvsDisinfo.

De asemenea, tentativele de dezinformare dinspre Rusia şi China au creat şi contextul unei dezbateri între eurodeputaţii Comisiei pentru afaceri externe şi Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, mai ales în urma informaţiilor apărute în spaţiul public şi conform cărora UE ar fi cedat presiunilor Chinei pentru a modifica nuanţele grave la adresa Beijingului din cadrul unui raport privind dezinformarea, fapt negat de şeful diplomaţiei europene.

SURSA: caleaeuropeana.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un sezon de ducă-se pe pustii

Nicolae GRECU

Un sezon de ducă-se pe pustii

Bine că ne-a mers: bine că a câştigat CFR campionatul după un meci tranşat fără comentarii, bine că a promovat cine trebuie, bine că lobby-ul, uneori deşănţat, pentru salvarea lui Dinamo, a dus la soluţia solomonică destinată a linişti pe toată lumea. Şi bine că a scăpat şi Iaşul de coşmar.

Filmuletul zilei

opinii

Remanenţe protocroniste în înţelegerea unor momente importante din istoria creştinismului românesc (IV)*

Eugen MUNTEANU

Remanenţe protocroniste în înţelegerea unor momente importante din istoria creştinismului românesc (IV)*

Se argumentează în continuare necesitatea de a face distincţie între declararea de către Sfântul Sinod a Sfântului Andrei drept patron al României şi realitatea istorică a faptului că „cel dintâi chemat” dintre apostolii lui Iisus Hristos a predicat în Scythia (Dobrogea actuală), cu mai multe secole înainte ca poporul român să se fi format ca atare.

Greyhound - un film pe care-l aşteptam de la Tom Hanks (II)

pr. Constantin STURZU

Greyhound - un film pe care-l aşteptam de la Tom Hanks (II)

În această a doua parte a articolului vom sonda alte câteva elemente ale filmului ce au corespondent în viaţa duhovnicească. Convoiul de nave care pleacă din Statele Unite spre Marea Britanie trece prin trei zone. 

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

pulspulspuls

Hopaa: cine-i musiu?

Hopaa: cine-i musiu?

Pe personagiul din prim plan, din ce am văzut, au avut grijă colegii noştri să vi-l prezinte: figurează în dosarul imobiliarilor de la DIICOT ca omul ce făcea legătura dintre imobiliari şi cei cu ştampila din premărie. 

Caricatura zilei

Frecția

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.