
Situaţia era tensionată aseară, mai mulţi angajaţi ai Penitenciarului fiind chemaţi de acasă. Protestul a încetat înainte de miezul nopţii.
Mai mulţi deţinuţi încarceraţi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi au pornit un protest spontan aseară declarându-se nemulţumiţi de modul în care sunt trataţi. Deţinuţii au început protestul la orele serii, scandând împotriva reprezentanţilor închisorii şi lovind cu obiecte metalice în gratii. La unison, deţinuţi au strigat în cursul serii „Jos comuniştii” şi au acuzat că „mascaţii” din puşcărie îi bat fără motiv.
De asemenea, persoanele private de libertate au strigat că mâncarea pe care o primesc în penitenciar nu este bună şi că au condiţii de cazare foarte proaste, fiind înghesuiţi în celule şi obligaţi să doarmă pe saltele pline de ploşniţe. De asemenea, deţinuţii au mai strigat de la geamuri şi că angajaţi ai unităţii ar fi implicaţi în fapte ilicite, cerând ca Ministerul Justiţiei să vină la Iaşi pentru a face un control. Reprezentanţii penitenciarului ieşean au anunţat aseară că, până la orele 22.00, nu s-au înregistrat acte de violenţă, spunând însă că, dacă situaţia o va cere, vor apela la toate căile legale pentru a suprima revolta.
„În jurul orei 19.00, la Penitenciarul Iaşi, mai mulţi deţinuţi şi-au manifestat verbal nemulţumirea faţă de condiţiile de detenţie şi posibile acte de clemenţă ce ar putea fi adoptate. Pentru prevenirea unor eventuale evenimente negative, a fost alarmat personalul unităţii. Precizăm că s-au purtat negocieri cu deţinuţii, nu au fost exercitate acte de violenţă împotriva acestora. În funcţie de comportamentul manifestat de deţinuţi, administraţia penitenciarului va acţiona gradual, pentru restabilirea ordinii”, a precizat aseară printr-un comunicat de presă, la ora 22.30, Marius Vulpe, directorul Penitenciarului Iaşi. Directorul unităţii, nu a răspuns în cursul serii pentru a oferi detalii suplimentare. Tot aseară, mai mulţi angajaţi ai închisorii ieşene au fost chemaţi de acasă pentru a asigura ordinea în penitenciar şi pentru a putea interveni în cazul unor eventuale acte de violenţă ale deţinuţilor.
În jur de 1500 de deţinuţi sunt încarceraţi în Penitenciarul Iaşi, un număr dublu faţă de reglementările Curţii Europene pentru Drepturile Omului, raportat la spaţiul de care dispune unitatea ieşeană. Din acest motiv, în trecut, mai mulţi deţinuţi au câştigat despăgubiri din partea instanţei europene pentru condiţiile precare din penitenciar. De asemenea, în ultima perioadă, mai multe persoane private de libertate au recurs la gesturi extreme pentru a protesta faţă de condiţiile de penitenciar, unii bătându-şi cuie în cap sau refuzând hrana primită, pe care o cataloghează ca fiind mizerabilă. De asemenea, în ultima perioadă, directorul unităţii, Marius Vulpe, a refuzat sistematic ca jurnaliştii să discute cu vreuna dintre persoanele încarcerate în penitenciarul pe care îl conduce, chiar dacă deţinuţii au fost de acord cu interviurile, invocând că reprezenţii unităţii nu ar putea asigura paza şi protecţia vizitatorilor.
Ce s-a intamplat in cursul zilei de 12 iulie, cititi AICI
Publicitate și alte recomandări video