Răspuns ferm la protestul unor studenți mediciniști: se intră la examen cu adeverinţă de vaccin sau test
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Prima decizie nepopulară în campania de vaccinare

Răspuns ferm la protestul unor studenți mediciniști: se intră la examen cu adeverinţă de vaccin sau test

GALERIE
Centru_vaccinare_UMF_Iasi
  • Centru_vaccinare_UMF_Iasi
- +

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi este prima instituţie de învăţământ superior din Iaşi care condiţionează prezenţa studenţilor şi a profesorilor supraveghetori în sesiunea de examene care începe de pe 31 mai de vaccinarea sau testarea anti COVID-19.

În cursul zilei de ieri au trecut două hotărâri prin Consiliul de Administraţie care stabilesc că profesorii coordonatori, personalul auxiliar şi studenţii care vor să participe la sesiune ce urmează să înceapă trebuie să îndeplinească o condiţie dintr-un set validat. Aceştia au de ales: să prezinte certificatul de vaccinare anti-COVID, chiar dacă pe acesta figurează doar prima doză, să prezinte un test RT-PCR cu rezultat negativ, nu mai vechi de 72 de ore, să prezinte rezultatul negativ al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore, efectuat de personal medical calificat, sau să aducă o adeverinţă care arată că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterior confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Sunt 4.000 de studenţi încă nevaccinaţi

Rectorul UMF spune că aceasta este direcţia spre care trebuie mers pentru revenirea la normal în universităţi, iar UMF-urile trebuie să dea semnalul. Rectorul a explicat că rezultatele testelor trebuie prezentate înaintea fiecărui examen, doar certificatul de vaccinare şi adeverinţa de trecere prin boală fiind valabile pentru sesiune în întregime.

„Am fost asaltaţi de toată lumea pentru o decizie pe care abia astăzi am luat-o, dar este o decizie pe care o susţin. Nu pot fi toţi studenţii antivaccinişti - eşti student la Medicină, dacă - Doamne fereşte! - mâine începe un război şi studenţii trebuie să meargă cu medici pe front, ce faci, le spui că nu vrei să mergi? Odată ce ai ales să fii medic, nu poţi să îţi condiţionezi activitatea de ceva. Cu excepţia cazurilor medicale, unde vaccinarea nu e recomandată, trebuie să fim vaccinaţi toţi, fără discuţie“, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.

Acesta a explicat că a luat în calcul susţinerea din fondurile proprii a universităţii testarea studenţilor, dar din informaţiile raportate din facultăţi circa 4.000 de studenţi din 9.000 nu s-au vaccinat încă, iar costurile ar fi ajuns la peste 1 milion de euro pe sesiune

Rectorul a precizat că studenţii care se plâng de costurile ridicate ale testării RT-PCR au la dispoziţie testele antigen, care sunt mai ieftine, sau vaccinul, care este gratuit. Acesta a răspuns astfel la o scri­soa­re deschisă primită din partea mai multor studenţi prin care spuneau că accesul la examen făcut în urma testării ar fi discriminatoriu pentru cei care nu se pot vaccina din motive medicale. Prof.dr. Viorel Scripcariu a lăsat de înţeles că cei care invocă astfel de probleme medicale pot participa la sesiune după prezentarea documentelor medicale.

„Poate pentru celelalte universităţi decizia asta e opţională, dar noi intrăm în contact cu bolnavul, studenţii merg în spitale, nu se poate să fie altfel. Când un bolnav intră în spital este condiţionat de testare, unii oameni merg şi îşi fac testele la privat, dar studenţii de la UMF să intre cu mâinile în buzunar, fără să fie testaţi sau vaccinaţi? Nu se poate astfel“, a completat prof.dr. Viorel Scripcariu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pesedistul bun, pesedistul rău

Cătălin ONOFREI

Pesedistul bun, pesedistul rău

În viitor, se vor înmulţi cazurile în care înţeleptul Vasile se va contra cu ţăranul Marcel! 

Filmuletul zilei

opinii

Din ce în ce mai buni

Briscan ZARA

Din ce în ce mai buni

Ideea pensionării la 70 de ani mi se pare bună, însă doar ca idee, nu ca lege. Pentru că se ştie faptul că românii sunt extrem de buni la interpretarea oricărui text, fie el biblic, politic sau legislativ, şi vor fi în stare să scoată din asta ceva cu totul şi cu totul diferit decât ce s-a intenţionat, chiar pervers.

Glose la Eminescu

Nicolae TURTUREANU

Glose la Eminescu

* „E ochiul lui/ atotcuprinzător,/ scăldându-ne-n lumină/ preacurată.// Poeţi ce-au fost,/ poeţi ce au să vină,/ traşi pe a poeziei sale roată.”

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

Mihai DORIN

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

În vremea lui, Eminescu a fost de puţini înţeles, de unii iubit, de mulţi urât. Nimic nou sub soare. Să înţelegi un om care venea din adâncul timpului, de la „izvoarele veşnice” din care, vorba lui Iorga, se nutresc „naţiile şi secolele”, nu era la îndemână decât spiritelor alese. Iar acestea erau puţine, într-un timp anomic, în care regulile le făceau parvenţii, năimiţii, patrioţii de profesie, speculanţii „frazei”, adică ai vorbelor fără duh, învăţate pe de rost, pentru a camufla adevărul vieţii. Cronicarul acelui timp e perceput a fi Caragiale, întrucât râsu-plânsu are mai mare trecere decât tragicul eminescian. Cei doi se întâlnesc însă în pasiunea de a devoala adevărulşi a vitupera impostura.

pulspulspuls

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Of, of, că grele vremuri am mai ajuns să trăim la Iaşi, stimaţi telespectatori, încât iote că nu trec două zile şi iar ne năpădesc informaţiile pe surse toate una şi una despre dosarele mai marilor zilei, fie Mihăiţă, fie dom’ Costel. 

Caricatura zilei

City manager

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.