Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre Covid-19 date de Vasile Cepoi, directorul DSP Iași

GALERIE
cepoi
  • cepoi
- +

Într-o perioadă pandemică absolut tulburătoare, apăsătoare, în primul rând prin milioanele de vieți pierdute în fața unui virus pe care, cel puțin deocamdată, medicina nu îl poate anihila, oamenii încearcă să găsească soluții pentru o oarecare normalitate. Normalitatea de a merge în siguranță la serviciu sau la cumpărături, de a te bucura de o vacanță, de a-ți vizita rudele sau prietenii. De a merge în străinătate să muncești sau doar să vizitezi. Încercând să atingă această normalitate, oamenii au înțeles că trebuie să respecte reguli prin care să-și protejeze propria viața, dar și pe a celorlalți.

 „Traversăm o perioadă foarte dificilă în care trebuie să ne adaptăm noului context pandemic, social și să încercăm să ne descurcăm în reperele impuse de această situație. Oamenii sunt dezorientați și pentru faptul că informațiile din social media sunt contradictorii. Și-atunci, mulți dintre aceștia ne sună pentru a afla răspunsuri la situațiile cu care se confruntă. Numărul celor care ne sună este foarte mare și, din păcate, trebuie să aștepte suficient de mult până ce reușesc să ia legătura cu unul dintre cei 8-9 operatori care răspund permanent la telefon. Șiatunci le-am solicitat operatorilor să noteze cele mai frecvente întrebări și să le punem împreună cu răspunsurile pe site-ul DSP. În felul acesta încercăm să găsim cât mai multe alternative la care oamenii să aibă acces la o informație corectă“, a explicat Dr. Vasile Cepoi, Directorul Direcției de Sănătate (DSP) Iași. Iată care sunt cele mai frecvente întrebări primite în toată această perioadă la DSP Iași:

Întrebări frecvente despre Certificatele Digitale

1. Dacă o persoană a trecut prin boală și deține certificat digital mai are nevoie de test RTPCR negativ pentru a călători?

Nu, nu are nevoie de test, dacă persoana a fost confirmată pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară.

2. Care este procedura de obținere a certificatului digital de vaccinare pentru o persoană vaccinată cu schema completă într-o țară care nu face parte din Uniunea Europeană (țară terță)?

Posibilitatea de obținere a certificatului digital de către o persoană vaccinată cu schemă completă într-o țară terță, este disponibilă cetățenilor români, rudelor directe ale acestora (soți, copii), sau cetățenilor cu drept de rezidență în România. Dacă o persoană se încadrează în una din aceste categorii, poate deschide un tichet prin apelare la numarul de telefon 021.414.44.25 sau trimiterea unui email la certificatcovid@ms.ro în care atașează actele de identitate și de vaccinare.

3. Dacă deții certificat digital european și călătorești dintr-o țară inclusă pe lista roșie, la intrarea într-o țară UE aflată pe lista galbenă sau pe cea verde, mai intri în carantină?

Dacă deții certificat digital care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală, nu se aplică măsura de carantinare. Dacă deții certificat digital care atestă doar rezultatul negativ al unui test RT PCR, da, se aplică măsura de carantinare.

4. În cazul copiilor, este nevoie de certificat digital pentru a călători?

Minorii în vârstă de până la 6 ani nu au nevoie de niciun document doveditor. Copiii cu vârste de la 6 ani la 12 ani au nevoie de dovada rezultatului unui test RT-PCR negativ, validat de certificatul digital, obținut cu acordul părinților. În cazul minorilor cu vârste între 12 și 14 ani, este necesar certificatul digital obținut cu acordul părinților, document care să ateste vaccinarea sau rezultatul unui test RT PCR negativ. Certificatul digital care să ateste vaccinarea sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR negativ este necesar și în cazul minorilor cu vârste între 14 și 18 ani, dar, în această situație, nu mai este nevoie de acordul părinților pentru obținerea certificatului digital.

5. Trecerea frontierei este posibilă și fără deținerea acestor certificate?

Da, cetățenii pot tranzita frontiera și fără aceste certificate, dar cu respectarea normelor naționale de carantină din fiecare stat. Deținerea certificatului digital simplifică procedurile și scurtează timpul de trecere a frontierei. La intrarea pe teritoriul României, cetățenii care dețin certificate digitale au acces pe culoarul verde. În absența acestui document, procedurile de verificare necesită mai mult timp.

Întrebări frecvente despre carantinarea la venirea în România şi obţinerea derogărilor

1. Cum se calculează ziua a 8-a pentru testare ?

Ziua a 8-a se calculează din prima zi de carantinare (Ex.: dacă prima zi de carantinare este 01.08.2021, a 8-a zi este 08.08.2021, când se poate face testarea pentru suspendarea carantinei)

2. Ce fel de test trebuie efectuat pentru ieșirea din carantină?

Doar test RT-PCR .

3. Persoanele care sosesc din țări încadrate în zona galbenă, când pot efectua testul RT-PCR pentru a fi exceptați de la carantinare?

Persoanele care sosesc dintr-o țară încadrată în zona galbenă sunt exceptate de la măsura carntinei la intrarea pe teritoriul României dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru virusul SARSCOV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcare (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul României (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii). Odată instituită măsura carantinei la intrarea pe teritoriul României, ei pot ieși din carantină, dacă efectuează un test RT-PCR, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică COVID-19. Pentru efectuarea testului pe teritoriul României, aceste persoane trebuie să solicite derogare de la măsura carantinei (procedura de trimitere și actele necesare se regăsesc pe siteul DSP Iași, la rubrica Derogări COVID-19), iar în eventualitatea în care testul este negativ, îl trimit pe adresa de derogari@dspiasi.ro pentru a li se suspenda măsura carantinei.

4. Când pot efectua testul RTPCR persoanele sosite dintr-o țară încadrată în zona roșie?

Persoanele sosite dintr-o țară încadrată în zona roșie pot ieși din carantină după a 10-a zi , dacă efectuează un test RT-PCR în a 8-a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică. Pentru efectuarea testului pe teritoriul României, aceste persoane trebuie să solicite derogare de la măsura carantinei (procedura de trimitere și actele necesare se regăsesc pe siteul DSP Iași, la rubrica Derogări COVID-19), iar în eventualitatea în care testul este negativ, îl trimit pe adresa de derogari@dspiasi.ro, pentru a li se suspenda măsura carantinei după a 10-a zi.

5. Ce laboratoare sunt deschise în zilele de week-end?

Praxis, Psiho Med, Central Clinic, Ok Medical

6. De ce nu am primit decizia de suspendare a măsurii de carantină pe mail?

Verificați SPAM (la foarte multe persoane care solicită derogare, mail-ul cu derogarea se duce în SPAM).

7. Dacă un copil are 16 ani și 3 luni, el se încadrează în intervalul de vârstă 6-16 ani?

Da.

8. Pot părăsi România pe perioada carantinei?

Da, cu derogare de la DSP Iași (procedura de trimitere și actele necesare se regăsesc pe site-ul DSP Iași, la rubrica Derogări COVID - 19).

9. O persoană care se află în carantină poate solicita derogare de la măsura carantinei pe motive medicale ?

Da, doar pentru intervenții/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare, cum ar fi afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică în program de hemodializă, fără a se limita la acestea.

10. O persoană aflată în izolare (caz confirmat cu COVID-19) poate solicita derogare?

Nu, derogările se dau strict de la măsura carantinei și nu a izolării. Pentru cazuri medicale se ia legătura cu medicul de familie, iar pentru urgențe se apelează numărul unic de urgență 112.

11. Dacă nu am putut prezenta în punctul de trecere al frontierei documentele doveditoare pentru exceptare de la măsura carantinei, cum se procedează în continuare pentru a se anula/suspenda măsura carantinei?

În cazul în care actele doveditoare ale exceptării de la măsura carantinei se trimit ulterior intrării în țară, aveți posibilitatea de a contesta în instanță decizia de carantinare primită în punctul vamal, conform Legii 136, din 18.06.2020, art. 17, al. 1: ,,Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept sau interes legitim printr-un act administrativ individual emis potrivit art. 7 sau art.8 alin. (4) poate introduce, în termen de cel mult 24 de ore de la data comunicării deciziei direcției de sănătate publică, acțiune la judecătoria în a cărei circumscripție domiciliază sau își are reședința ori la judecătoria în a cărei circumscripție este situat spațiul sau unitatea sanitară în care este carantinată sau, după caz, izolată potrivit art. 7 sau art.8 alin. (4), solicitând anularea actului administrativ contestat, revizuirea sau încetarea măsurii“. Cererile sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru.

12. Se poate elibera decizie de suspendare a carantinei, dacă solicitarea se face înainte de intrarea pe teritoriul României ?

Nu, derogarea se face pe baza deciziei de carantinare primită individual în punctul de trecere a frontierei de stat.

13. În ce condiții pot veni în țară pentru schimbarea actelor, dacă vin din zona roșie?

Dacă rămâneti pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezentați rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii) sau puteți solicita derogare de la măsura carantinei.

Întrebări frecvente despre vaccinare

1. Se pot vaccina în România cetățenii cu pașaport biometric? Da, se pot vaccina.

2. Dacă o persoană a făcut prima doză de vaccin în străinatate și momentan aceasta este în carantină după întoarcerea în România, poate părasi carantina pentru a face a doua doză sau trebuie să aștepte până la finalizarea carantinei pentru a face a doua doză? Trebuie să solicite o derogare de la carantină pentru efectuarea rapelului.

3. Vaccinul împiedică gravidele să se îmbolnavească de COVID19? Persoanele complet vaccinate au mai puține șanse de a face COVID19 decât cele nevaccinate, iar acest lucru este valabil și pentru cele însărcinate. A fost studiată imunogenitatea vaccinurilor în rândul persoanelor însărcinate comparativ cu persoane neînsărcinate și nu au fost observate diferențe între titrurile de anticorpi dobândiți în urma vaccinării sau răspunsul celular în funcție de starea de graviditate. Vaccinurile sunt de asemenea foarte eficiente în protejarea împotriva formelor moderate și severe ale bolii.

4. Ce trebuie să știm despre miocardită? Tinerii cu vârsta sub 20 de ani, băieţii în general, care trec prin infecţia cu SARS-CoV-2 au un risc de şase ori mai mare de a dezvolta miocardită comparativ cu riscul asociat de vaccinare. Riscul de a dezvolta complicaţii în urma trecerii prin boală se înregistrează inclusiv în rândul copiilor și este mai mare decât riscul de a dezvolta complicaţii post-vaccinare. Beneficiile vaccinarii au fost demonstrate în rândul copiilor cu vârsta de peste 12 ani, prin faptul că poate reduce aparitia anumitor complicaţii inflamatorii, cum ar fi sindromul inflamator multisistemic, cu afectare cardiacă.

5. Vaccinurile COVID-19 nu reduc fertilitatea feminină? Deși persoanele însărcinate nu au fost incluse în studiile inițiale, iar participanților li s-a cerut să evite sarcina, unele persoane au rămas însărcinate, accidental. Sarcinile neplanificate s-au înregistrat în mod egal atât în grupurile vaccinate, cât și în cele nevaccinate, ceea ce demonstrează că vaccinurile nu au împiedicat sarcina. Persoanele care au rămas însărcinate au fost urmărite îndeaproape și au avut o evoluție normală a sarcinii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri