Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

VIDEO: Răspunsurile lui Mihai Chirica la cele 11 întrebări adresate de Ziarul de Iaşi

GALERIE
chirica d
  • chirica d
- +

„Ziarul de Iaşi“ a publicat ieri (VEZI AICI) un set de întrebări publice primarului Mihai Chirica legate de averea sa. Edilul şef al Iaşului a solicitat să răspundă la fiecare în parte într-un dialog cu doi reporteri ai ziarului în biroul acestuia din Palatul Roznovanu. La unele întrebări a avut răspunsuri concrete, iar la altele a ales să jongleze cu informaţiile.

Prima parte a interviului:

A doua parte a interviului:

Ultima parte a interviului:

- Decizia de a muta averea pe numele copiilor este compatibilă cu demnitatea de politician şi primar care îndeamnă alegătorii să-şi transparentizeze veniturile şi averea pentru a eficientiza colectarea impozitelor şi taxelor?

- Ceea ce vreau să spun, şi cu sinceritate spun, însăşi problema este pusă invers. Averea unui părinte o reprezintă copiii, pentru mine averea mea, în momentul de faţă, singura care mă poate tensiona sau detensiona faţă de o stare de fapt în care mă aflu zi de zi sunt copiii. Pentru mine averea sunt copiii, tot ce am făcut şi tot ce am muncit până în momentul de faţă am făcut pentru ei. În momentul în care am avut, un ghionion asumat de ambele părţi, am trecut şi printr-o fază de divorţ, eu am lăsat totul copiiilor şi am plecat pentru că aşa e corect.

- Credeţi că Liviu Dragnea, pe care l-aţi criticat deseori, era un om sărac, ţinând cont că grosul averilor despre care s-a scris în presă era pe numele copiilor săi?

- Nu este în mod obligatoriu treaba mea starea de bogăţie a acestuia, nu mă interesează cât de bogat sau cât de sărac este. Ceea ce pot să remarc este că tot ceea ce i se impută fostului preşedinte al PSD era ascuns într-o lipsă totală de transparenţă, iar ceea ce discut eu este într-o transparenţă totală pentru că eu nu am ascuns absolut nimic. Dimpotrivă. Starea lui de bogăţie nu mă interesează, e problema lui, este legată de faptul că nu a tranzacţionat nimic prin legea românească ceea ce nu face obiectul discuţiei mele. Totul a fost la vedere, terenul l-am cumpărat cu bani prin transferuri bancare şi sursa declarată.

- Cum apreciaţi comportamentul „mafioţilor“ pe care îi incriminaţi, de a-şi muta averea pe neamuri, cunoştinţe etc, de teama sechestrelor şi a DNA în condiţiile în care dumneavoastră încurajaţi un asemenea comportament?

- Nu interpretez comportamentul lor pentru că nu este problema mea să fac acest lucru. Ei dacă fac acest lucru într-un mod netransparent înseamnă că chiar urmăresc să ascundă acest lucru. Pe când, eu vorbesc despre fiul meu, care este parte a familiei mele. Nu este protejat bunul atât timp cât o instanţă ar putea constata că acel bun a fost achiziţionat fraudulos. Nu este cazul. Banii au fost declaraţi, tranzacţiile s-au făcut prin bancă, prin documente semnate conform legii, şi nu am nicio emoţie din acest punct de vedere.

- De ce nu aţi trecut în declaraţia de avere şi vila din Tudor Neculai, pe care aţi donat-o copiilor din a doua căsătorie, dar în care aţi reţinut un uzufruct viager?

- Dintr-un motiv de legalitate. Locuinţa din Tudor Neculai care a rămas prin decizia judecătorească copiiilor o găsiţi în declaraţie, este o falsă problemă. Tot conform deciziei judecătoreşti, printr-o formă de uzucapiune terenul devine de drept al celui care deţine locuinţa. Automat am făcut o corecţie la notariat şi s-a transferat pentru că de drept revenea copiiilor. S-a terminat şi acest proces de înregistrare deplină a actului de proprietate pe numele celor două fete, după care, în calitate de custode al copiiilor pe care îl are soţia, declaraţia de avere trebuie să o facă în continuare ea, nu eu. Totul a rămas în proprietatea copiiilor, dar custodele este fosta soţie. Aceeaşi situaţie o găsiţi şi la Rareş (primul copil al primarului din prima căsătorie, n.r.), nu ştiu dacă în momentul de faţă, din discuţiile cu Roxana (prima soţie, n.r.) el este sau nu în posesia unei proprietăţi, dar eu nu am cum să o notez pentru că custodele de drept este ea.

- Mai au copiii dumnea­vostră şi alte proprietăţi pe care aţi considerat că nu trebuie să le aduceţi în discuţie?

- Orice chestiune care ţine de declaraţia de avere şi care ţine de obligaţia mea legală şi morală este declarat. Dar, credeţi-mă, nu m-am dus să-l strâng cu uşa pe frate-miu să-mi spună dacă socrul lui i-a dat sau nu vreun teren. Este şi normal să fie aşa. Tot ce este în numele copiiilor găsiţi în declaraţiile de avere şi din 2012 până în prezent şi din 2008 până în 2012 când eram funcţionar public.

- Ce i-aţi spune cuiva care ar presupune, în condiţiile în care evitaţi să cumpăraţi proprietăţi pe numele dumneavoastră, că şi vila în care locuiţi acum, şi care este pe firma soacrei, ar fi de fapt tot a dumneavoastră?

- În primul rând, nu este pe firmă. Nu a fost făcută niciodată pe firmă. Proprietar este soacra mea, ea cu mâna ei. Pe persoană fizică. Nu are treabă firma acolo. De asta spun că eu răspund doar la lucruri care ţin de adevăr. Scopul meu nu e să stau acolo, am avut o motivaţie subiectivă, legată de apropierea de fete, să fiu la 2 minute de casă (casa fetelor, n.r.) şi atât. Această motivaţie se disipează uşor-uşor, fetele sunt mari, iar eu nu voi sta acolo. M-am consultat foarte bine cu soţia, merită să investim aici sau trebuie să plecăm? Trebuie să plecăm de aici. Pentru că a făcut obiectul unor scandaluri inutile şi neverificate, pentru că s-a dus într-o chestie de desuetudine prin care a făcut rău şi celor care erau proprietari acolo şi nu am avut această intenţie. Eu nu voi locui acolo decât temporar până când voi reuşi să construiesc o casă, iar atunci vă voi invita pe toţi la tăierea de panglică şi nu voi avea niciun dubiu să vă las să o vizitaţi. Aveţi garanţia mea.

- De ce nu aţi pomenit nimic până acum despre terenul şi casa pe care le-aţi luat pe numele copilului, în condiţiile în care s-a discutat mult în spaţiul public despre averea dumneavoastră? De ce v-aţi actualizat declaraţia de avere, brusc, ieri?

- Pentru că am pus-o în fişa de avere pe care am depus-o în termen. Aşa spune legea, aşa fac. Nu am nicio motivaţie în plus. Nici să încalc legea, nici să rămân netransparent. Am motivaţia absolut rezonabilă de a pune totul pe hârtie aşa cum spune legea.

- Când a intervenit schimbarea de venit, după botez, cei 125.000 euro, aţi publicat declaraţia de avere pe 20 ianuarie 2018, înainte de termen, 15 iunie. Acum, la fel a survenit o schimbare, din august 2018 încoace, şi aveaţi posibilitatea să o spuneţi public prin completarea unei noi declaraţii.

- La botez a fost vorba despre o sumă de bani pe care o ai în cash, pe care poţi să o ai astăzi, şi mâine să-ţi intervină nevoia de a cumpăra. Tu începi să cheltuieşti din ei şi începi să-ţi iei orice bun vrei tu - maşină, terenuri, palate ş.a., nu poţi să faci această tranzacţie pentru că tu te trebuie să declari. În momentul când faci o tranzacţie în bancă dai declaraţie pe proprie răspundere privind sursa, în cazul meu a fost declaraţia de avere. Toate tranzacţiile imobiliare se declară, conform legii, până la data de 15 iunie. Noi nu am înregistrat bani în paradisuri fiscale, nici nu le-am dus în altă ţară, au fost înregistrate în România la data obţinerii lor. Atunci au fost banii, atunci s-au înregistrat.

- Declaraţiiile în apărarea dumneavoastră, pe care le-aţi făcut ieri, nu infirmă nimic din ce a publicat site-ul reporteris.ro. De ce îi atacaţi pe jurnaliştii de acolo?

- Dintr-un singur motiv. Motivul este mama. Toate au o măsură. A fost agresivitate, cred că a început cu soacra în 2016, apoi s-a dus spre frate care a fost foileton, apoi a fost urmărită soţia inclusiv prin Palas şi dată ca subiect de presă referitor la maşina ei. De fiecare dată, în aceste subiecte, am fost asociat eu. Apoi a ajuns la mama, toate au o limită. Nu aş vrea să fii în pielea unui om care află că cineva îi agresează mama. Şi toate au rămas în aceeaşi măsură. Aici este cuvântul mamei care este mai mare decât orice dovadă. Puteţi să-mi aduceţi 20.000 de jurnalişti aici, eu ştiu ce m-a sunat şi ce mi-a spus mama. Acest lucru a fost limita care a umplut paharul. Nu m-a deranjat conţinutul, m-a deranjat maniera. De ce trebuie să condamni o familie întreagă pentru că eu am un statut public?

- De la cine aţi obţinut terenul de 4.200 de metri pătraţi, pe care l-aţi cumpărat la Neagra Şarului?

- Terenul a fost achiziţionat în 2008 şi este de atunci în declaraţiile de avere. Terenul este cumpărat printr-un credit de nevoi personale de la un agent imobiliar din Iaşi şi cred că au fost 4-5 cumpărători din Iaşi pe aceeaşi parcelă care s-a dezmembrat la o sumă derizorie când se vindea pe dealurile din Neagra Şarului. Persoana care a făcut tranzacţia se numeşte Beşleagă. L-am cumpărat cu scopul de a investi, dar înţeleg că nu a fost chiar cel mai bun gând pentru că acolo nu s-a mai făcut nimic de 15 ani.

Despre acuzarea și apărarea lui Mihai Chirica în cazul scandalului provocat de achiziționarea unei proprietăți de 250.000 de euro pe numele copilului de 11 luni, aflați AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri