Rata şomajului a ajuns în judeţul Iaşi la 3,27%
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Rata şomajului a ajuns în judeţul Iaşi la 3,27%

Numărul şomerilor a scăzut în luna martie cu 134 de persoane faţă de luna precedentă.

GALERIE
someri
  • someri
- +

Numărul şomerilor din judeţul Iaşi a scăzut în luna martie a acestui an cu 134 de persoane faţă de luna precedentă. Astfel, dacă în luna februarie 2021 Iaşul avea 9.810 de locuitori fără un loc de muncă, în luna martie 2021 numărul lor ajunsese la 9.676, potrivit datelor centralizate de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi. 

Rata şomajului la nivelul judeţului nostru a fost în cea de-a treia lună din an de 3,27%. Conform statisticilor, din totalul ieşenilor care nu munceau în perioada menţionată anterior cei mai mulţi erau bărbaţi, respectiv 5.319. Tot din situaţia întocmită de AJOFM Iaşi, consultată de „Ziarul de Iaşi”, reiese faptul că mare parte a şomerilor proveneau din mediul rural, mai exact 7.758, în timp ce 1.918 de ieşeni din mediul urban nu găsiseră la sfârşitul lunii martie un loc de muncă. Din totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Iaşi, numai 2.055 erau beneficiari de şomaj, iar 7.621 erau şomeri neindemnizaţi.

Cei mai mulţi şomeri din judeţ aveau între 40-49 de ani (2.783 persoane), urmaţi de cei cu vârsta peste 55 de ani (2.416 persoane) şi între 50-55 de ani (2.063 persoane), la polul opus aflându-se ieşenii cu vârsta între 25-29 de ani (260 persoane).

Recent, AJOFM Iaşi a făcut publică lista locurilor de muncă disponibile la nivelul judeţului nostru. Până pe data de 12 mai 2021, ieşenii au la dispoziţie 444 de joburi oferite de către angajatorii locali. Persoanele cu studii superioare au ceva mai puţine opţiuni, fiind listate 82 de posturi, în timp ce pentru persoanele cu studii medii şI profesionale sunt „puse la bătaie” 362 de posturi pe piaţa muncii din judeţul Iaşi.

Pe de altă parte, ieşenii dornici să se angajeze în străinătate au la dispoziţie 66 de locuri de muncă, în diferite ţări, prin reţeaua EURES. Sunt oferite joburi precum medic generalist, medic specialist, tehnician service, asistent senior ICT (infrastructură IT - asistent sistem), şoferi, legumicultori şi mecanici. Un şofer de camion, spre exemplu, ar putea câştiga un salariu cuprins între 2.600 - 3.000 de euro brut, un legumicultor ar primi 10,24 de euro brut/oră, un mecanic 20 - 24 de euro brut/oră, iar salariul oferit unui tehnician service este de min. 15 euro brut/oră, în funcţie de experienţa profesională. Salariile medicilor generalişti/specialişti pornesc de la 57.700 de euro brut/an şi pot ajunge până la 72.100 de euro brut/an. 

Cititi si: Patru programe de formare profesională vor fi organizate luna viitoare la Iaşi de către ANOFM

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pesedistul bun, pesedistul rău

Cătălin ONOFREI

Pesedistul bun, pesedistul rău

În viitor, se vor înmulţi cazurile în care înţeleptul Vasile se va contra cu ţăranul Marcel! 

Filmuletul zilei

opinii

Din ce în ce mai buni

Briscan ZARA

Din ce în ce mai buni

Ideea pensionării la 70 de ani mi se pare bună, însă doar ca idee, nu ca lege. Pentru că se ştie faptul că românii sunt extrem de buni la interpretarea oricărui text, fie el biblic, politic sau legislativ, şi vor fi în stare să scoată din asta ceva cu totul şi cu totul diferit decât ce s-a intenţionat, chiar pervers.

Glose la Eminescu

Nicolae TURTUREANU

Glose la Eminescu

* „E ochiul lui/ atotcuprinzător,/ scăldându-ne-n lumină/ preacurată.// Poeţi ce-au fost,/ poeţi ce au să vină,/ traşi pe a poeziei sale roată.”

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

Mihai DORIN

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

În vremea lui, Eminescu a fost de puţini înţeles, de unii iubit, de mulţi urât. Nimic nou sub soare. Să înţelegi un om care venea din adâncul timpului, de la „izvoarele veşnice” din care, vorba lui Iorga, se nutresc „naţiile şi secolele”, nu era la îndemână decât spiritelor alese. Iar acestea erau puţine, într-un timp anomic, în care regulile le făceau parvenţii, năimiţii, patrioţii de profesie, speculanţii „frazei”, adică ai vorbelor fără duh, învăţate pe de rost, pentru a camufla adevărul vieţii. Cronicarul acelui timp e perceput a fi Caragiale, întrucât râsu-plânsu are mai mare trecere decât tragicul eminescian. Cei doi se întâlnesc însă în pasiunea de a devoala adevărulşi a vitupera impostura.

pulspulspuls

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Of, of, că grele vremuri am mai ajuns să trăim la Iaşi, stimaţi telespectatori, încât iote că nu trec două zile şi iar ne năpădesc informaţiile pe surse toate una şi una despre dosarele mai marilor zilei, fie Mihăiţă, fie dom’ Costel. 

Caricatura zilei

City manager

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.