Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Rata şomajului a ajuns în judeţul Iaşi la 3,27%

Numărul şomerilor a scăzut în luna martie cu 134 de persoane faţă de luna precedentă.

GALERIE
someri
  • someri
- +

Numărul şomerilor din judeţul Iaşi a scăzut în luna martie a acestui an cu 134 de persoane faţă de luna precedentă. Astfel, dacă în luna februarie 2021 Iaşul avea 9.810 de locuitori fără un loc de muncă, în luna martie 2021 numărul lor ajunsese la 9.676, potrivit datelor centralizate de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi. 

Rata şomajului la nivelul judeţului nostru a fost în cea de-a treia lună din an de 3,27%. Conform statisticilor, din totalul ieşenilor care nu munceau în perioada menţionată anterior cei mai mulţi erau bărbaţi, respectiv 5.319. Tot din situaţia întocmită de AJOFM Iaşi, consultată de „Ziarul de Iaşi”, reiese faptul că mare parte a şomerilor proveneau din mediul rural, mai exact 7.758, în timp ce 1.918 de ieşeni din mediul urban nu găsiseră la sfârşitul lunii martie un loc de muncă. Din totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Iaşi, numai 2.055 erau beneficiari de şomaj, iar 7.621 erau şomeri neindemnizaţi.

Cei mai mulţi şomeri din judeţ aveau între 40-49 de ani (2.783 persoane), urmaţi de cei cu vârsta peste 55 de ani (2.416 persoane) şi între 50-55 de ani (2.063 persoane), la polul opus aflându-se ieşenii cu vârsta între 25-29 de ani (260 persoane).

Recent, AJOFM Iaşi a făcut publică lista locurilor de muncă disponibile la nivelul judeţului nostru. Până pe data de 12 mai 2021, ieşenii au la dispoziţie 444 de joburi oferite de către angajatorii locali. Persoanele cu studii superioare au ceva mai puţine opţiuni, fiind listate 82 de posturi, în timp ce pentru persoanele cu studii medii şI profesionale sunt „puse la bătaie” 362 de posturi pe piaţa muncii din judeţul Iaşi.

Pe de altă parte, ieşenii dornici să se angajeze în străinătate au la dispoziţie 66 de locuri de muncă, în diferite ţări, prin reţeaua EURES. Sunt oferite joburi precum medic generalist, medic specialist, tehnician service, asistent senior ICT (infrastructură IT - asistent sistem), şoferi, legumicultori şi mecanici. Un şofer de camion, spre exemplu, ar putea câştiga un salariu cuprins între 2.600 - 3.000 de euro brut, un legumicultor ar primi 10,24 de euro brut/oră, un mecanic 20 - 24 de euro brut/oră, iar salariul oferit unui tehnician service este de min. 15 euro brut/oră, în funcţie de experienţa profesională. Salariile medicilor generalişti/specialişti pornesc de la 57.700 de euro brut/an şi pot ajunge până la 72.100 de euro brut/an. 

Cititi si: Patru programe de formare profesională vor fi organizate luna viitoare la Iaşi de către ANOFM

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri