Ratele dobinzilor de pe piata interbancara au inregistrat joi un salt spectaculos, bancile comerciale confruntindu-se cu o lipsa acuta de lichiditati.
"BNR a secat piata de lei pentru a impinge dobinzile in sus", a spus dealerul unei banci comerciale.
Cresterea dobinzilor a intervenit dupa ora 12.00, ratele urcind la 65-75%, de la 55-60% cit se inregistra dimineata. Semnalul a fost dat de BNR, care a atras lei, in special de la furnizorii constanti de lichiditate de pe piata, cum ar fi CEC, BCR, Banca Agricola, a mentionat sursa citata. BNR a atras leii la o luna, oferind o rata a dobinzii in jur de 65%. In acelasi timp, BNR a intervenit si pe piata valutara, pentru a tempera tendinta de crestere a dolarului, care se manifesta mai accentuat pe piata.
Bancile au urcat cursul dolarului de la 7770/7785 lei la 7790/8010 lei, iar spre finalul sedintei au mai scazut cursul.
La BNR, dolarul a inregistrat un salt de 19 lei, de la 7759 lei la 7778 lei, fata de 7 lei din ziua precedenta.
Dealerii apreciaza ca prin aceste interventii BNR incearca sa tina inflatia in friu si sa previna o tendinta de depreciere acuta a monedei nationale.
"BNR este pregatita sa nu lase cursul de schimb al leului sa fie influentat de scumpirea produselor care nu au nici o legatura cu schimburile internationale", a spus Adrian Vasilescu, directorul Directiei Comunicare a BNR. Odata cu scumpirile anuntate la energia electrica, termica, transporturi, servicii postale, se asteapta ca rata inflatiei sa creasca peste 5% in luna noiembrie. Vasilescu spune ca nu este nevoie ca deprecierea leului sa se acomodeze cu acest ritm al inflatiei, avind in vedere ca recenta crestere de preturi s-a inregistrat la servicii. BNR va interveni pentru a preveni tendinta de depreciere a leului, in caz ca bancile vor incerca sa urce dolarul mai mult, a precizat oficialul BNR.
Pentru vineri dimineata, dealerii se asteapta ca piata sa se deschida cu rate ale dobinzilor ridicate, dat fiind ca multe banci vor avea nevoie de lei. Dealerii bancilor comerciale spun ca, daca BNR va mentine aceeasi atitudine restrictiva pe piata monetara, bancile vor urca in cel mai scurt timp dobinzile la depozitele populatiei. Aceasta crestere a dobinzilor la depozite este urmarita si de BNR, pentru ca populatia sa nu scoata leii din banci pentru a-i transforma in dolari, a mentionat Adrian Vasilescu.
In prezent, dobinzile la depozitele populatiei se situeaza intre 35% si 40%.
Publicitate și alte recomandări video