Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ratele la bănci au devenit mai avantajoase decat chiriile

GALERIE
bloc-reabilitat-termic-agerpres
  • bloc-reabilitat-termic-agerpres
- +

Diferenţa dintre rata plătită pentru achiziţia unui apartament şi chiria la aceeaşi locuinţă ajunge în unele cazuri şi până la 30%.

Închirierea unui apartament a devenit dezavantajoasă în compraţie cu varianta accesării unui credit imobiliar. Acum, în medie, diferenţa dintre rata la un credit Prima Casă şi chiria lunară plătită către proprietar pentru un apartament în condiţii similare este în unele zone ale municipiului şi de 30 de procente. Când vine vorba de preţul de închiriere a unui apartament în joc sunt mai multe variabile. Cele mai importante criterii care dictează preţul sunt numărul de camere disponibile, zona şi nivelul de confort oferit de către respectiva locuinţa. Potrivit unei centralizări realizate de Imperia Imobiliare, cele mai bune preţuri pentru închirierea unei locuinţe cu o singură cameră sunt în Bularga (150 euro), Nicolina (160 euro), Frumoasa sau Tătăraşi (180 euro). În Păcurari, zona Tudor Vladimirescu sau în apropiere de Podul Roş, preţurile cu care se închiriază o garsonieră sar de 200 euro.

"În cazul apartamentelor cu două camere, chiriile pornesc de la aproximativ 250 euro în Păcurari sau Alexandru cel Bun şi merg spre 350 sau chiar 450 euro pentru apartamentele situate în zone centrale şi care sunt modern mobilate, oferind confort sporit chiriaşilor”, au specificat specialiştii Imperia. La apartamentele cu trei şi patru camere chiriile pornesc de la circa 300 de euro lunar în zona Alexandru cel Bun şi pot ajunge la 500 de euro în blocurile noi sau în complexele situate în Centru sau Copou. Pentru analiza de faţă vom lua drept exemplu un apartament cu două camere de pe Bulevardul Chimiei, în bloc nou, complet mobilat dar fără centrală termică, chiria lunară este de aproximativ 230 euro, cu puţin peste 1.000 lei la cursul leu-euro actual. În schimb, pentru achiziţionarea unei astfel de locuinţe sunt necesari aproximativ 30.000 euro.

În cazul accesării programului guvernamental Prima Casă, trebuie mai întâi să dispuneţi de avansul de minimum 5% stabilit prin lege, circa 1.500 de euro în scenariul folosit pentru calcul. Restul de 28.500 euro, în echivalent lei, vor fi accesaţi prin programul Prima Casă de la o instituţie bancară cu care statul român a încheiat un protocol în acest sens. La un credit de aproape 128.000 lei, ce urmează a fi rambursat în termen de 20 de ani, rata lunară ce urmează a fi plătită este de aproximativ 750 de lei, iar dobânda anuală efectivă sare cu puţin pragul de 4%. Aşadar, cei care optează să achiziţioneze locuinţa respectivă vor plăti lunar cu un sfert mai puţin decât ar trebui în cazul în care ar locui în chirie.   

 
 
Creditul mediu este de 165.000 lei
 
 
Pentru acest an, Executivul a alocat 2,5 miliarde de lei pentru Programul Prima Casă, cu jumătate de miliard de lei mai mult decât anul trecut. Suma acordată poate fi folosită pentru acordarea a 30.000 de noi credite de acest tip faţă de circa 25.000 câte au fost accesate în 2014. Dobânzile tot mai mici, de până în 5 puncte procentuale pe an, vor încuraja tendinţa de creştere pe acest segment. Indicele ROBOR, în funcţie de care se calculează dobânda creditelor în lei, a scăzut în prima lună a acestui an la 1,71%, de la peste circa 3% cât era în luna septembrie a anului trecut. Potrivit unui calcul realizat de presa centrală, la un credit de 56.000 de euro, scăderea acestui indicator aduce o rată cu 45 de euro mai mică. De la începutul anului 2015, FNGCIMM a acordat un număr de aproape 6.800 garanţii, cu o valoare de 555 milioane lei, valoarea medie a finanţării accesate fiind de aproximativ 165.000 lei. „Ritmul mediu al solicitărilor de garantare primite, în ultima perioadă, de către fond este de 220 de solicitări pe zi, faţă de 120 de solicitări pe zi, cât se înregistrau în aceeaşi perioadă a anului trecut”, potrivit unui comunicat dat publicităţii la finele lunii trecute de conducerea FNGCIMM. Din 2009, Fondul a acordat aproape 139.000 de garanţii, în valoare de circa 11,6 miliarde lei, pentru credite accesate în valoare de circa 23 miliarde lei.
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri