Rateu oficial: Palatul Braunstein va fi reabilitat pe banii Primăriei, nu ai UE
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Rateu oficial: Palatul Braunstein va fi reabilitat pe banii Primăriei, nu ai UE

GALERIE
Palatul Braunstein
  • Palatul Braunstein
- +

Clădirea Palatului Braunstein va fi reabilitată exclusiv cu fonduri de la bugetul local. O astfel de decizie va fi adoptată astăzi de consilierii locali, după ce Primăria a ratat obţinerea de fonduri euro­pene nerambursabile. 

Potrivit pro­iectului de hotărâre, investiţia va fi eşalonată pe trei ani, iar valoa­rea totală se ridică la 23,8 mi­lioane lei (inclusiv TVA). În cazul în care autoritatea locală ar fi accesat fonduri europene, cea mai mare parte a acestei sume ar fi fost asigurată din surse nerambursabile. Odată aprobată decizia în plenul Consiliului Local (CL), municipalitatea va avea undă ver­de să lanseze licitaţia de lucrări. Primăria va schimba destinaţia ac­tuală (comerţ şi locuinţe sociale), iar imobilul va avea o funcţiune culturală - mediatecă, urmând să găzduiască şi spaţii expoziţionale.

Detaliile de execuţie a clădirii au fost aprobate încă din vara anului 2016 şi, ulterior, proiectul a fost depus pentru obţinerea fondurilor europene. Ministerul de resort a justificat respingerea proiectului prin două motive, ambele ţinând de lucrările propuse de Primărie: depăşirea limitei de proprietate şi modificarea gabaritului construc­ţiei. Municipalitatea a contestat decizia autorităţii centrale, dar fără succes. În acest timp, proiectul a stat blocat mai bine de un an, cu toate că monumentul istoric se află într-o stare avansată de degra­dare. La cutremurul din septembrie 2016, faţada clădirii Palatului Braunstein a avut de suferit, după ce bucăţi de tencuială au căzut pe trotuar. Proiectul de reabilitare prevede refacerea finisajelor interioare şi exterioare cu materiale specifice monumentelor eclectice cu influenţe art-nouveau de la începutul secolului XX, înlocuirea şarpantei, înlocuirea tâmplă­riei, refacerea instalaţiilor şi reabilitarea termică a clădirii prin executarea unei anvelope interioare.

Înlocuirea învelitoarei va oferi posibilitatea amenajării unui spaţiu expoziţional în podul imobilului. „Proiectul reprezintă o investiţie de păstrare şi resturare a unui obiectiv de patrimoniu de interes local, spaţiu care în prezent nu poate fi utilizat datorită (sic!) stării de degradare a structurii de rezistenţă, a instalaţiilor, dar şi a elementelor de arhitectură care nu atrag turişti sau public ieşean, cu atât mai mult cu cât imobilul a avut în ultimii ani funcţionalitate de imobil de lo­cuit, iar o parte din spaţiu a fost închiriat către persoane juridice private“, se arată într-un document suport pentru aprobarea investiţiei, referat întocmit de specialiştii Primăriei pentru şedinţa CL de astăzi.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trişorii

Cătălin ONOFREI

Trişorii

Încă un an irosit. Prin cooptarea PSD la guvernare, umilirea electoratului care chiar visa să trăiască într-o ţară normală a devenit totală. Iohannis, Cîţu şi PNL ne-au trezit la realitate.

Filmuletul zilei

opinii

Drepturile şi îndatoririle animalelor

Briscan ZARA

Drepturile şi îndatoririle animalelor

Ne-am obişnuit atât de mult cu bunătatea, grija şi iubirea noastră, încât nu ne mai dăm seama cât de mult rău le facem de fapt. Am transformat puţinele animale care au mai rămas pe Pământ în bibelouri, obiecte de decor, piese de mobilier. Din iubire. Mila noastră omoară azi mai multe fiinţe decât puştile vânătorilor...

Un elefant şi un călăreţ în căutarea unui drum

Cristina DANILOV

Un elefant şi un călăreţ în căutarea unui drum

Oamenii se schimbă atunci când inimile lor se desfac şi minţile lor se deschid, spun terapeuţii. Dualitatea noastră mentală este firească, Supraegoul conştient al lui Freud şi Egoul idealist, imaginea lui Platon, mai precis a vizitiului şi a carului la care sunt înhămaţi doi cai buni, în cazul zeilor, sau un cal bun şi un cal rău, în cazul oamenilor, în temeiul mitului despre ontologie, sunt doar două ipostaze ale dualităţii sistem reflexiv-sistem emoţional care ne patronează existenţa.

Ctitori şi risipitori

Mihai DORIN

Ctitori şi risipitori

Privim spre trecut cu interes profesional şi/ sau empatie, uneori cu frustrare. Oricât am dori să obţinem detaşarea sau obiectivitatea depline, spectacolul istoriei ne implică, aproape cu fatalitate şi emoţional. Iar atunci când vrem să fim foarte raţionali, până la rigorism, se întâmplă să ucidem povestea istoriei, farmecul ei inefabil ori chiar seva. 

pulspulspuls

Lumea halatelor albe: venerabilul domn Usturoi rămâne la butoane la Iaşi

Lumea halatelor albe: venerabilul domn Usturoi rămâne la butoane la Iaşi

Iată stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe că din nou, la ceas de seară, ne-a parvenit o ştire de maximă importanţă pentru suflarea medicală din târgul nostru. 

Caricatura zilei

Degetelezare

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.