Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

"Răvăşitul Oilor": sute de ovine răvăşite de vânt, care le-a luat pe sus!

GALERIE
Patratel VINERI 25 septembrie 2020 - 1
  • Patratel VINERI 25 septembrie 2020 - 1
- +

* Ultimul week-end din septembrie poartă cu gândul spre mirosul de brânzeturi, spre damful de lână udă, spre parfumul de cojoc ciobănesc năduşit şi spre aroma naturală a căcărezelor; toate astea poartă şi un nume, "Răvăşitul Oilor", importantă sărbătoare care încheie cercul transhumanţei: turmele se întorc de la munte şi sunt prezentate stăpânilor, împreună cu produsele obţinute (caş, telemea, lână, copite, măsline etc.). E ultimul week-end de septembrie şi avem informaţii:

* Cât s-au aflat sus, la munte, sus, mai mulţi ciobani grijulii au insistat ca oile primite de ei pe inventar să nu mai stea ca oile, la grămadă, ci să respecte distanţarea fizică şi să pască răsfirate, la doi metri una de cealaltă; iată de ce turmele lor s-au răspândit pe o suprafaţă mult mai mare, spre bucuria lupilor şi urşilor din zonă, acum sătui. Doi ciobani care s-au pomenit fără animale se laudă colegilor că sunt "Oaieless".

* Întoarcerea oilor de la munte a fost sărbătorită şi la Consumatori, cu multă veselie şi cu preparate păstoreşti, dintre care amintim ţuica din zer şi rachiul din telemea. Oile au fost foarte răvăşite de vântul turbat care a bătut cu înverşunare, iar câteva sute de ovine chiar au fost luate pe sus şi au plutit prin văzduh ca nişte mari fulgi de zăpadă.

* De cum coboară în localitate, baciul fiecărei stâne respectă un vechi obicei, pentru a şti cum va fi iarna care vine; mai exact, întinde cojocul pe iarbă şi aşteaptă să vadă ce culoare are prima oaie care se aşază pe el: dacă e albă, va fi o iarnă cu zăpadă şi frig, dar dacă oaia e neagră, iarna va fi mai blândă. Şi baciul din Machitori şi-a întins cojocul pe iarbă, dar pe el s-a oprit un BMW mare, alb, din care se auzeau manele.

* Şi baciul din Puturoşi şi-a scos cojocul, după toate lunile petrecute pe munte, fără săpun şi deodorant, motiv pentru care cei care n-au leşinat au fugit. Omologul său de la stâna din Nehaliţi şi-a scos la rândul său cojocul şi l-a pus pe iarbă, dar cineva i l-a furat, iar baciul din Anemici a spus că el nu se dezbracă de cojoc, fiindcă are nevoie de el, să-l folosească în loc de pufoaică; alţi ciobani spun s-au descurcat chiar fără cojoace, în sensul ăsta, utilizând în schimb nişte oi cu lâna mai absorbantă.

* În fine, ca o continuare la textul de marţi, trebuie să amintim că au fost descoperiţi şi alţi români cu superputeri, pe lângă Omul Căpuşă şi Omul Furnică: e vorba despre Omul Ţânţar, care a fost ciupit de doi ţânţari, la terasă, iar ţânţarii au răposat, Omul Muscă, având superputerea că se bagă în oalele cu mâncare, şi Omul Câine, care a fost muşcat de căţelul unei vecine şi acum are pantalonii rupţi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri