anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 24.10.2020

"Răvăşitul Oilor": sute de ovine răvăşite de vânt, care le-a luat pe sus!

GALERIE
Patratel VINERI 25 septembrie 2020 - 1
  • Patratel VINERI 25 septembrie 2020 - 1
- +

* Ultimul week-end din septembrie poartă cu gândul spre mirosul de brânzeturi, spre damful de lână udă, spre parfumul de cojoc ciobănesc năduşit şi spre aroma naturală a căcărezelor; toate astea poartă şi un nume, "Răvăşitul Oilor", importantă sărbătoare care încheie cercul transhumanţei: turmele se întorc de la munte şi sunt prezentate stăpânilor, împreună cu produsele obţinute (caş, telemea, lână, copite, măsline etc.). E ultimul week-end de septembrie şi avem informaţii:

* Cât s-au aflat sus, la munte, sus, mai mulţi ciobani grijulii au insistat ca oile primite de ei pe inventar să nu mai stea ca oile, la grămadă, ci să respecte distanţarea fizică şi să pască răsfirate, la doi metri una de cealaltă; iată de ce turmele lor s-au răspândit pe o suprafaţă mult mai mare, spre bucuria lupilor şi urşilor din zonă, acum sătui. Doi ciobani care s-au pomenit fără animale se laudă colegilor că sunt "Oaieless".

* Întoarcerea oilor de la munte a fost sărbătorită şi la Consumatori, cu multă veselie şi cu preparate păstoreşti, dintre care amintim ţuica din zer şi rachiul din telemea. Oile au fost foarte răvăşite de vântul turbat care a bătut cu înverşunare, iar câteva sute de ovine chiar au fost luate pe sus şi au plutit prin văzduh ca nişte mari fulgi de zăpadă.

* De cum coboară în localitate, baciul fiecărei stâne respectă un vechi obicei, pentru a şti cum va fi iarna care vine; mai exact, întinde cojocul pe iarbă şi aşteaptă să vadă ce culoare are prima oaie care se aşază pe el: dacă e albă, va fi o iarnă cu zăpadă şi frig, dar dacă oaia e neagră, iarna va fi mai blândă. Şi baciul din Machitori şi-a întins cojocul pe iarbă, dar pe el s-a oprit un BMW mare, alb, din care se auzeau manele.

* Şi baciul din Puturoşi şi-a scos cojocul, după toate lunile petrecute pe munte, fără săpun şi deodorant, motiv pentru care cei care n-au leşinat au fugit. Omologul său de la stâna din Nehaliţi şi-a scos la rândul său cojocul şi l-a pus pe iarbă, dar cineva i l-a furat, iar baciul din Anemici a spus că el nu se dezbracă de cojoc, fiindcă are nevoie de el, să-l folosească în loc de pufoaică; alţi ciobani spun s-au descurcat chiar fără cojoace, în sensul ăsta, utilizând în schimb nişte oi cu lâna mai absorbantă.

* În fine, ca o continuare la textul de marţi, trebuie să amintim că au fost descoperiţi şi alţi români cu superputeri, pe lângă Omul Căpuşă şi Omul Furnică: e vorba despre Omul Ţânţar, care a fost ciupit de doi ţânţari, la terasă, iar ţânţarii au răposat, Omul Muscă, având superputerea că se bagă în oalele cu mâncare, şi Omul Câine, care a fost muşcat de căţelul unei vecine şi acum are pantalonii rupţi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.