"Răvăşitul Oilor": sute de ovine răvăşite de vânt, care le-a luat pe sus!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

"Răvăşitul Oilor": sute de ovine răvăşite de vânt, care le-a luat pe sus!

GALERIE
Patratel VINERI 25 septembrie 2020 - 1
  • Patratel VINERI 25 septembrie 2020 - 1
- +

* Ultimul week-end din septembrie poartă cu gândul spre mirosul de brânzeturi, spre damful de lână udă, spre parfumul de cojoc ciobănesc năduşit şi spre aroma naturală a căcărezelor; toate astea poartă şi un nume, "Răvăşitul Oilor", importantă sărbătoare care încheie cercul transhumanţei: turmele se întorc de la munte şi sunt prezentate stăpânilor, împreună cu produsele obţinute (caş, telemea, lână, copite, măsline etc.). E ultimul week-end de septembrie şi avem informaţii:

* Cât s-au aflat sus, la munte, sus, mai mulţi ciobani grijulii au insistat ca oile primite de ei pe inventar să nu mai stea ca oile, la grămadă, ci să respecte distanţarea fizică şi să pască răsfirate, la doi metri una de cealaltă; iată de ce turmele lor s-au răspândit pe o suprafaţă mult mai mare, spre bucuria lupilor şi urşilor din zonă, acum sătui. Doi ciobani care s-au pomenit fără animale se laudă colegilor că sunt "Oaieless".

* Întoarcerea oilor de la munte a fost sărbătorită şi la Consumatori, cu multă veselie şi cu preparate păstoreşti, dintre care amintim ţuica din zer şi rachiul din telemea. Oile au fost foarte răvăşite de vântul turbat care a bătut cu înverşunare, iar câteva sute de ovine chiar au fost luate pe sus şi au plutit prin văzduh ca nişte mari fulgi de zăpadă.

* De cum coboară în localitate, baciul fiecărei stâne respectă un vechi obicei, pentru a şti cum va fi iarna care vine; mai exact, întinde cojocul pe iarbă şi aşteaptă să vadă ce culoare are prima oaie care se aşază pe el: dacă e albă, va fi o iarnă cu zăpadă şi frig, dar dacă oaia e neagră, iarna va fi mai blândă. Şi baciul din Machitori şi-a întins cojocul pe iarbă, dar pe el s-a oprit un BMW mare, alb, din care se auzeau manele.

* Şi baciul din Puturoşi şi-a scos cojocul, după toate lunile petrecute pe munte, fără săpun şi deodorant, motiv pentru care cei care n-au leşinat au fugit. Omologul său de la stâna din Nehaliţi şi-a scos la rândul său cojocul şi l-a pus pe iarbă, dar cineva i l-a furat, iar baciul din Anemici a spus că el nu se dezbracă de cojoc, fiindcă are nevoie de el, să-l folosească în loc de pufoaică; alţi ciobani spun s-au descurcat chiar fără cojoace, în sensul ăsta, utilizând în schimb nişte oi cu lâna mai absorbantă.

* În fine, ca o continuare la textul de marţi, trebuie să amintim că au fost descoperiţi şi alţi români cu superputeri, pe lângă Omul Căpuşă şi Omul Furnică: e vorba despre Omul Ţânţar, care a fost ciupit de doi ţânţari, la terasă, iar ţânţarii au răposat, Omul Muscă, având superputerea că se bagă în oalele cu mâncare, şi Omul Câine, care a fost muşcat de căţelul unei vecine şi acum are pantalonii rupţi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.