
Război al indemnizațiilor la vârful CNIR, așteptare neclară pe ultimele loturi din A8. Răspunsul dat ZDI de șeful instituției

Conflictul dintre președintele Consiliului de Administrație și directorul general al Companiei Naționale de Investiții Rutiere a ajuns în faza reducerii indemnizațiilor. Însuși premierul Ciolacu se declara împotriva sinecurilor din consiliile companiilor de stat. Între timp, ultimele loturi ale A8 nu mai ajung în procedura de licitație.
„Informațiile privind finalizarea documentațiilor pentru loturile 3, 4 și 5 (secțiunea Lețcani-Iași-Ungheni) și întârzierea transmiterii documentației către Consiliul de Administrație al CNIR sunt false”, susține conducerea Companiei Naționale de Investiții Rutiere într-un răspuns primit la solicitarea Ziarului de Iași.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Președintele Consiliului de Administrație al companiei, Cătălin Urtoi (FOTO), a declarat într-o conferință de presă susținută duminica trecută că „ține direct de decizia directorului general (al CNIR, Gabriel Budescu, n.r.), la care fac apel și pe această cale și sper ca în zilele următoare să vedem acest proiect pus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului de Administrație”.
Mai e nevoie de verificări pentru Lețcani-Iași-Ungheni
Însă conducerea executivă afirmă că documentele pentru avizarea în Consiliul de Administrație a procedurii de lansare în licitație a celor trei tronsoane sunt în pregătire și încă nu au fost finalizate.
„Documentele supuse avizării Consiliului de Administrație trebuie să precizeze obligatoriu valoarea estimată a fiecărui tronson, motiv pentru care este cu atât mai importantă verificarea conformității de către direcțiile de specialitate, în vederea obținerii vizei de legalitate”, se arată în mesajul scris primit la redacție.
Și totuși, de ce întârzie acest ultim segment să intre în licitație după ce toate celelalte loturi au mers „șnur” în ultimele luni?
„Resursele Companiei nu se pot concentra exclusiv pe pregătirea documentațiilor necesare lansării licitațiilor pentru cele trei loturi din A8. Departamentele de specialitate au reușit, prin implicare și un ritm susținut (inclusiv peste program), în ultimele luni, lansarea licitațiilor pentru contracte de investiții de aproape 40 de miliarde lei, iar în prezent derulează și activitățile specifice de evaluare pentru procedurile deja lansate, activități care necesită timp. Astfel, comisiile de licitație evaluează oferte pentru contracte de aproximativ 25 de miliarde lei”, a fost răspunsul primit, care trece în revistă celelalte proiecte de infrastructură rutieră ale CNIR.
Cât iau cei mai bogați și cei mai săraci administratori de la Transporturi
Pe fondul întârzierii lansării ultimelor licitații, tensiunile din cadrul companiei au răbufnit în acest început de an. O încercare de aliniere a indemnizațiilor administratorilor CNIR la nivelul celorlalte companii din jurul Ministerului Transporturilor a stârnit o veritabilă furtună, care a ajuns până la primul ministru. Marcel Ciolacu s-a grăbit să promită că această aliniere se va face pe sume mai mici.
Un membru al Consiliului de Administrație al CNIR are în acest moment o indemnizație fixă de 8.591 de lei brut, adică circa 5.000 de lei net. Cătălin Urtoi a arătat că indemnizațiile similare din consiliile de administrație ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere și de la Compania Națională de Căi Ferate sunt de peste trei ori mai mari: 27.024, respectiv 24.393 lei, adică peste 15.000 lei net pe lună.
La aceste indemnizații fixe se mai adaugă un rând, așa-numita componentă variabilă, dacă reprezentanții Ministerului Transporturilor la fiecare companie din subordine consideră că au fost îndepliniți indicatorii de performanță. Practic, de cele mai multe ori, acestea aduc încă cel puțin 50 la sută fiecărui administrator.
Dacă în plus nu e, atunci să înjumătățim
La CNIR, în lipsa unei asemenea majorări, Consiliul de Administrație a decis ieri înjumătățirea indemnizației directorului general. „În spiritul propunerilor venite din partea ministrului Transporturilor (…) am venit cu o propunere în calitate de președinte al CA CNIR SA: reducerea cu 50 la sută a remunerației directorului general și directorului financiar din cadrul companiei”, a anunțat Cătălin Urtoi. Practic, Gabriel Budescu va avea 22.644 de lei/ lună (brut), în loc de 49.288 de lei, iar directorul financiar, 22.633 lei brut/lună.
Publicitate și alte recomandări video