Razboi cu politia de la tractoare

miercuri, 21 noiembrie 2012, 22:04
3 MIN
 Razboi cu politia de la tractoare

O ancheta declansata de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) pentru anihilarea unei grupari specializate in plasarea de utilaje agricole furate din strainatate i-a adus pe picior de razboi pe politistii de frontiera si pe fermierii de pe malul Prutului. Scandalul a izbucnit ieri la Ripiceni cand, realizand ca poate pierde tractorul cumparat pe bani grei, un fermier i-a fugarit pe frontieristii veniti sa-i ridice utilajul pentru o expertiza. „Am muncit cativa ani pentru tractorul asta. Le-am spus ca sunt de acord sa-l ia, daca reusesc sa-l porneasca pentru ca, daca il tracteaza, ii strica cutia de viteze. Dar ei au vrut sa-l traga si au mai spus ca-mi trag si un pumn in barba daca nu sunt de acord", s-a aparat Adrian Axinte.

Scosi in strada, frontieristii au solicitat sprijinul „mascatilor" si urmau sa revina cu autorizatia de intrare in incaperi si mandat de ridicare a bunurilor.

Fermierii sustin ca sunt cumparatori de buna credinta

Realizand ca pot ramane cu paguba, fermierii au ripostat sustinand ca au fost cumparatori de buna credinta si ca de fapt sunt victime colaterale intr-o mega afacere internationala cu fraude la asigurari. „In toamna 2010 am cumparat, cu 49.000 de euro, un tractor de la un cetatean italian, care mi-a prezentat documentele in original. Acum, dupa aproape doi ani, ei vin si spun ca tractorul a fost furat. Dar cum a intrat acest tractor in tara? Cum de l-au lasat vamesii si politistii de frontiera sa treaca daca documentele nu erau in regula?", a intrebat Petru Chiributa.

La randul lui, Iulian Merticaru spune ca cele doua tractoare pe care i le-au ridicat politistii de frontiera au fost cumparate cu aproape 500.000 de lei de la o firma din Satu Mare, documentele fiind verificate la vremea respectiva inclusiv de Fisc pentru deducerea de TVA. „Eu nu inteleg cum un bun vandut in 2010 este dat furat in 2012", a spus acesta.

Reactia oamenilor a fost vehementa in conditiile in care cel care a intermediat vanzarile in 2010, un anume Ion Faur din Satu Mare actioneaza in continuare nestingherit si chiar i-a sunat luni pentru o noua „oferta".

CASETA:

Pagube estimate la peste un milion de euro

Investigatiile in acest caz au inceput in aprilie, cand lucratorii Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei au aflat ca 17 tractoare in valoare de 1,2 milioane euro, care figurau ca furate din Uniunea Europeana, ar fi fost plasate de traficantii de masini in judetul Botosani. Utilajele au fost gasite in mai multe ferme din Stefanesti, Ripiceni si Manoleasa, dar au fost lasate in custodia proprietarilor. Marti insa, frontieristii au revenit pentru a le ridica in vederea expertizarii, intrucat ar avea seriile de sasiu modificate.

Ancheta vizeaza „importul" a circa 300 de tractoare si utilaje, care ar fi fost vandute prin toata tara, o treime dintre acesta banuindu-se ca ar fi in Botosani. Vizati sunt deocamdata 14 fermieri botosaneni, care au achizitionat 17 tractoare, 12 dintre acestea fiind ridicate ieri de politistii de frontiera.

Sursa: MONITORUL de BOTOSANI

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii