Situatie fara precedent la cel mai mare spital din judet, unde aproximativ 30 de medici au protestat, ieri, impotriva taierii sporurilor de garda. Medicii de pe sectiile de chirurgie, ortopedie, reanimare, neurologie, chirurgie plastica si o parte dintre internisti au facut vizita de dimineata, dupa care au mers la managerul unitatii, economistul Gheorghe Damian, pentru a cere explicatii.
Dupa aproape jumatate de ora de discutii, au iesit descumpaniti. „O sa dam in judecata conducerea spitalului pentru nerespectarea angajamentelor fata de noi. In plus, garzile se fac din timpul nostru liber si luam in calcul si sa nu mai facem garzi. Noi asteptam un raspuns de la conducere, dar nu stiu cand si care va fi acesta", a spus Radu Malancea, seful Sectiei ortopedie-traumatologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU).
Practic, cadrele medicale au pierdut in medie cate 300 sau 400 de lei, bani care inseamna un sfert din suma aferenta orelor de garda din octombrie. Conform acestora, legea spune ca garzile, in afara normei legale de munca si a programului de lucru aferent functiei de baza, se salarizeaza cu un spor de pana la 75% din tariful orar al salariului de baza, dar nu mai mic de 25%. Prin taierea de 25%, s-a ajuns la un spor de 50%. Cu toate acestea, o parte dintre medici sperau ca este vorba de o greseala, neputand intelege de ce masura s-a luat fara sa fie anuntati sau consultati. „Eu tind totusi sa cred ca s-a gresit ceva. Noi vrem sa continuam activitatea, pentru ca avem niste bolnavi in grija si trebuie sa-i supraveghem in permanenta. Dar garda nu este obligatorie. Daca nu se rezolva pe cale amiabila, trebuie sa apelam la instanta", a spus medicul anestezist Alexandru Ota.
Conducerea unitatii promite ca va reveni asupra deciziei
Conducerea unitatii sanitare a decis taierea sporurilor medicilor pentru a achizitiona calculatoare, imprimante si un sistem informatic necesar implementarii retetei electronice, investitie in valoare de 100.000 de lei, profitand si de faptul ca legea le-ar permite acest lucru. „Asta a fost hotararea Comitetului Director. Noi mergem pe principiul ca a fost pentru o singura luna", a spus Gheorghe Damian, managerul SJU.
Reteta electronica este obligatorie de la 1 ianuarie 2013.
Medicii spun insa ca nu este de datoria lor sa sponsorizeze spitalul si ca deciziile Comitetului Director se iau trimestrial, deci ar fi ilegal sa se modifice acum o decizie abia luata luna trecuta.
„Nu cred ca vom fi platiti, pentru ca la ora actuala cei care muncesc la Spitalul Judetean sunt cei care sunt dati deoparte de la plata", a mai spus Radu Malancea.
Problema va fi dezbatuta si la Consiliul Judetean
Florin Turcanu, presedintele Consiliului Judetean, institutie in subordinea careia functioneaza SJU, a spus ca medicii ar trebui sa inteleaga ca sporul pentru garzi le-a fost diminuat pentru implementarea unui sistem care este binevenit si pentru care nu exista alta sursa de finantare. „Nu vreau sa intru in conflict cu medicii, dar cred ca ar trebui sa inteleaga ca, daca s-a implementat un program, poate este binevenit. Si daca nu au fost bani, de unde sa ia?", a spus Florin Turcanu.
Oficialul urma sa se intalneasca cu managerul SJU pentru a discuta situatia conflictuala.
– Tudor CHIRIAC
Publicitate și alte recomandări video