Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Încurcate sunt căile justiţiei

Război în instanță cu Codul lui Cuza pe masă pentru o cunoscută biserică din Iași

GALERIE
Biserica_Buna_Vestire_Iasi
  • Biserica_Buna_Vestire_Iasi
- +

A fost chemată în instanţă şi Primăria Iaşi care nu a avut nicio împotrivire. Doar că magistraţii au considerat că statul avea drept de preemţiune, biserica fiind monument istoric.

O parohie din Copou încearcă să demonstreze în instanţă că propriul lăcaş de cult există şi îi aparţine. După aproape 2 ani de judecată, Tribunalul a respins acţiunea. Existenţa bisericii vechi de peste 200 de ani şi proprietarul acesteia vor fi stabilite de magistraţii Curţii de Apel.

Biserica „Buna Vestire“ a fost construită în perioada 1816-1818 de către vornicul Ion Tăutu, printre ctitorii săi numărându-se şi Mihail Kogălniceanu, a cărui casă, devenită muzeu, se află în imediata apropiere a lăcaşului. De altfel, marele om de stat avea să se căsătorească aici.

La 1948, terenul de aproximativ 6.000 mp din jurul bisericii era menţionat în inventarul parohiei ca aparţinând bisericii. Cum însă propriul inventar nu are valoarea juridică a unui act de proprietate, după 1989 parohia a început demersurile pentru întregirea propriului patrimoniu. Prin două sentinţe judecătoreşti, emise în 2009 şi 2017, instanţa a recunoscut dreptul de proprietate a parohiei asupra terenului pe care este amplasată biserica, a casei parohiale şi a anexelor aferente. Dreptul de proprietate a fost recunoscut prin uzucapiune, care presupune că un imobil nerevendicat devine proprietatea celui care îl stăpâneşte netulburat o perioadă suficient de îndelungată.

Rămăsese nerezolvată însă situaţia juridică a bisericii propriu-zise. O nouă acţiune în constatare a fost demarată în 2019. Pentru stabilirea instanţei competente să judece cazul a fost necesară întâi o expertiză tehnică, care să stabilească valoarea bunului revendicat, respectiv a bisericii. Expertiza a stabilit valoarea bisericii la 400.000 euro, competenţa revenind astfel Tribunalului. În faţa judecătorilor, reprezentanţii parohiei au invocat ascensiunea imobiliară, reglementată de Codul Civil. Cum biserica era edificată înainte de 2011, Codul Civil valabil a fost cel al lui Alexandru Ioan Cuza, din 1864.

Conform acestuia, „proprietatea pămentului cuprinde în sine proprietatea suprafeţei şi a subfeţei lui. Ori-ce construcţiune, plantaţiune sau lucru făcutu în pămentu sau asupra pămentului, sunt presumpte a fi făcute de către proprietarulu acelui pămentu cu cheltuiala sa şi că sunt ale lui, pînă ce se dovedesce din contra“.

Cu alte cuvinte, orice construcţie aflată pe un teren aparţine de drept proprietarului acestuia, dacă nimeni nu poate demonstra altceva. Dovada existenţei bisericii revendicate a fost făcută prin depunerea unei expertize efectuate cu ocazia primului proces privind terenul, în care era menţionată prezenţa pe teren a construcţiei.

Formal, în faţa instanţei a fost chemată şi Primăria, care are prin lege, drept de preempţiune asupra oricărui imobil fără stăpân din oraş. Reprezentanţii municipalităţii nu au depus nicio întâmpinare prin care să conteste dreptul parohiei asupra bisericii, aşa că obţinerea unei sentinţe favorabile părea o simplă formalitate. Doar că magistraţii Tribunalului nu au fost de acord.

În primul rând, aceştia au precizat că sensul din vechiul Cod Civil al reglementărilor referitoare la ascensiune era de fapt acela că dacă cineva construieşte pe terenul altuia, proprietarul terenului devine şi proprietarul clădirii, chiar dacă nu este făcută pe banii lui.

„Or, aşa cum stabilesc normele de drept civil, judecarea cererii de constatare a dreptului de proprietate prin accesiune impune o procedură contencioasă, respectiv în contradictoriu cu persoana care a ridicat construcţia“, au precizat judecătorii.

Constructorul bisericii nu mai putea fi chemat în instanţă, vornicul Tăutu fiind oale şi ulcele de aproape 200 de ani. Chemarea Primăriei în judecată nu rezolva problema ci, dimpotrivă, ridica alta.

Biserica „Buna Vestire“ sau biserica „Blagoveştenia din Muntenime“ cum mai este cunoscută, este monument istoric. Conform legii, la schimbarea proprietarului unei clădiri-monument, asupra acesteia are drept de preempţiune statul. Ministerul Culturii sau primăria locală, după caz, are dreptul să cumpere imobilul şi doar dacă renunţă la acest drept, clădirea poate avea un nou proprietar. Magistraţii Tribunalului au constatat că nu sunt îndeplinite condiţiile ascensiunii imobiliare, iar statul nu a renunţat la dreptul său de preempţiune şi a decis respingerea acţiunii.

Cazul a intrat pe rolul Curţii de Apel, care urmează să dea verdictul final. Magistraţii acestei instanţe vor avea însă de rezolvat o altă problemă. Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice stabileşte o procedură clară de exercitare a dreptului de preempţiune a statului sau de renunţare la acesta.

Conform legii, prima etapă este aceea că „proprietarii care intenţionează să vândă monumente istorice, transmit serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional înştiinţarea privind intenţia de vânzare, însoţită de documentaţia stabilită prin ordin al ministrului culturii şi patrimoniului naţional“. Or, în cazul bisericii „Buna Vestire“, nu este vorba de o vânzare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri